Naslovna Lifestyle Prvi simptomi trudnoće

Prvi simptomi trudnoće

616
0
prvi simptomi trudnoce
Pexels.com

Iako se simptomi ,,drugog stanja” razlikuju od žene do žene, najčešće se kao prvi simptomi trudnoće javljaju izostanak menstruacije, bolne grudi i povraćanje. Najsigurniji način da saznate da ste trudni je da uradite test na trudnoću i nakon toga još jednom potvrdite putem krvi.

Koji su najčešći rani znaci trudnoće?

Izostala menstruacija je najčeći znak trudnoće ukoliko ste u plodnim godinama i ako je prošlo nedelju dana ili više bez početka očekivanog menstrualnog ciklusa. Međutim, ovaj simptom može biti pogrešan ako imate nepravilan menstrualni ciklus.

Nežne i natečene grudi su takođe prvi simptomi trudnoće jer hormonske promene u prvim nedeljama ,,drugog stanja” mogu učiniti vaše grudi osetljivim i bolnim. Nelagodnost će se verovatno smanjiti nakon nekoliko nedelja kako se vaše telo prilagodi hormonskim promenama.

Mučnina sa ili bez povraćanja – jutarnja mučnina može se javiti u bilo koje doba dana ili noći i najčešće počinje mesec dana nakon što zatrudnite. Međutim, neke žene osete mučninu ranije, a neke je nikada ne osete. Iako uzrok mučnine tokom trudnoće nije jasan, hormoni trudnoće igraju značajnu ulogu. Kod određenog broja žena mučnina je prisutna sve do porođaja.

Učestalo mokrenje – možda ćete primetiti da urinirate češće nego obično. Količina krvi u vašem telu se povećava tokom trudnoće, što dovodi do toga da vaši bubrezi obrađuju dodatnu tečnost koja završava u vašoj bešici.

Umor je takođe visoko rangiran među ranijim simptomima. Tokom rane trudnoće, nivoi hormona progesterona rastu, što može učiniti da se osećate pospano.

Kada počinju simptomi trudnoće?

Možda ćete osetiti simptome trudnoće u roku od nedelju dana od začeća. Neke žene navode da nisu iskusile nikakve simptome nekoliko nedelja. 

Drugi znaci i simptomi trudnoće tokom prvog trimestra mogu uključivati i simptome koje želimo da vam navedemo u nastavku teksta.

Promene raspoloženja su česte kod budućih majki. Ovo je prvenstveno uzrokovano hormonskim promenama koje utiču na neurotransmitere mozga. Smenjuju se stanja sreće i depresije ili anksioznosti. Promene raspoloženja su normalne ali ukoliko se borite sa depresijom ili dugim periodima tuge, obratite se svom lekaru. 

Bolovi u leđima su takođe jedan od simptoma trudnoće pogotovo bolovi u donjem delu leđa. Može se javiti sa početkom trudnoće, ali se obično javlja kasnije kako trudnoća napreduje, oko 27. do 34. nedelje. 

Glavobolje – stručnjaci veruju da nagli porast hormona i/ili protoka krvi u vašem telu može izazvati glavobolju. U trudnoći se zapremina krvi povećava za 50%.

Žudnja za hranom ili odbojnost prema hrani – hrana koju žene žele da probaju ili izbegnu varira od osobe do osobe i prilično je sporadična. U redu je da dozvolite sebi slobodu da sledite te žudnje i/ili izbegavate stvari koje ne želite sve dok dobijate ishranu koja vam je potrebna za trudnoću koja je po svim parametrima normalna. Ove žudnje ili averzije mogu se pojaviti u ranoj trudnoći ili bilo kada tokom ,,drugog stanja”.

Zatamnjenje areola je u trudnoći normalno, a područja oko bradavica potamne.

Takođe, nadimanje je čest simptom trudnoće, dok hormonske promene mogu uzrokovati da se osećate naduveno, slično onome što biste osećali na početku menstruacije.

Svetle pege se takođe u trudnoći pojavljuju. Ponekad je mala količina svetlih mrlja jedan od prvih znakova trudnoće. 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here