Naslovna Lifestyle Život Saveti kako da smanjite troškove za grejanje 

Saveti kako da smanjite troškove za grejanje 

319
0
zima-sneg-koliba
Unsplash.com

Hladno vreme je teško podneti bez nekog vida grejanja u domu, a to nam znatno troši novac, jer su svi vidovi preskupi.

Grejanje na struju je obično najskuplji način, međutim mnogi nemaju drugačiju mogućnost i dok smišljaju kako da smanje vrtoglav rast računa i potrošnju struje, bez da se smrznu i razbole, neka očigledna rešenja im ni ne padnu na pamet.

Ukoliko gledate brojčanik, koji se brzo okreće, i čekate jeftiniju struju uveče, donosimo vam savete kako i vi da sačuvate koji dinar više nego sada na grejanje.

Izvori gubitka toplote u domu 

Poskupelo je sve, drvo, pelet, gas i struja, međutim moguće olakšice za manju potrošnju struje su mnoge ljude u Srbiji podstakle na ekstremne mere uštede ovog izvora energije.

Određeni metodi za uštedu struje su uspešni, dok drugi malo manje imajući u vidu celokupnu situaciju i posledice.

Početak je težak i možda će vam biti nelagodno da spustite grejanje na 18 stepeni ukoliko se grejete na struju, ali će vam vaš račun biti i te kako zahvalan.

Sada je pitanje kako zadržati tu toplotu u domu, tako da će kaloriferi biti samo po potrebi uključivani i to u prostorijama gde najviše boravite.

Treba imati na umu kada zagrevate dom da vam nije potreban isti nivo toplote preko noći, kao i po dan. 

Dodatno, bolje je spavati u hladnijim uslovim i, đabe čekate struju po nižim tarifama kako bi zagrejali dom.

Bojleri su veliki potrošači struje

Kada smo već kod toplote, savetujemo i da smanjite rad bojlera, a preko noći i da ga isključite!

Napravite sebi raspored za tuširanje i pranje kose, zatim samo po potrebi zagrevajte vodu, za to vam neće trebati vrela voda da slobodno smanjite nivo toplote do koje se zagreva voda u bojleru.

Dodatna izolacija će čuvati vaš dom leti i zimi

Dodatna izolacija u celoj kući će čuvati toplotu i leti hladnoću u kući ili stanu, što će dramatično smanjiti troškove grejanja i hlađenja prostora u čestoj upotrebi.

Loše izolovani podovi gube oko 15 odsto toplotne energije, dok slabo termički izolovani krov i potkrovlje vas mogu koštati  do  30 odsto toplotne energije.

Ušteda na grejanju i hlađenju, uz kvalitetnu izolaciju, može da smanji upotrebu struje od 40 do 60 odsto, pritom ćete zaboraviti na vlagu, buđ i hladne zidove zimi.

kafa-rukavice-para
Unsplash.com

Tokom konstrukcije se obično vrši i izolacija cele građevine, za ove svrhe se često koristi staklena i kamena vuna, jer su jedni od najboljih izbora za toplotnu izolaciju.

Takođe i stiropor, jer ima mnogo pozitivnih osobina, koje ga čine dobrim izborom za spoljnu i unutrašnju izolaciju prostora. 

Zamenite dotrajale prozore i vrata 

Kvalitetni prozori mogu sprečiti uticaj spoljašnjih uslova na unutrašnje temperature leti i zimi. 

Loše izolovani prozori i vrata su odgovorni za od 30 do 40 odsto gubitka toplote u domu.

Prozori imaju više funkcija i nisu dekoracija na kući ili stanu, promenite polomljena stakla ili ceo prozor ukoliko propušta promaju i ne dihtuje pravilno. 

Dodatno obratite pažnju na debljinu stakla, jer kod lakše lomljivih prozora sa jednim staklom, toplota može proći direktno kroz, ostavljajući za sobom ohlađeni vazduh. 

Praktični načini kako da sprečite ulazak promaje

Ukoliko niste u finansijskoj mogućnosti da zamenite sve prozore u domu, predlažemo da ih zaštite od ulaska promaje kačenjem debljih zavesa! 

Vazduhu će ovako biti teže da uđe u sobu, ali i da izađe, a istovremeno ćete uštedeti i nešto novca. 

Sem toga možete staviti peškire ili majice preko pukotina i razmaka ispod vrata i oko prozora, kako bi sprečili ulazak hladnog vazduha i izlazak toplog.

Korisno i jednostavano je napraviti “zatvarače promaje”, zmijolike platnene cevi, punjene pirinčem, pasuljem ili drugim materijalom.

Kako sam naziv kaže oni štite od promaje, a mnogi veruju bez obzira na vremenske uslove da je promaja opasna za zdravlje ljudi.

Neki ljudi smatraju da su osetljiviji na veću cirkulaciju vazduha i da promaja izaziva da se razboljevaju.

Kamin izvlači toplotu iz doma kada ne radi

Kamini su retko kad ključni izvor zagrevanja doma, mogu ga pak zagrejati na kratko vreme, ali su češće tu zbog dekorativnih svrha.

Međutim kada nisu u funkciji, odnosno u njima ne gori vatra, direktno su odgovorni za ulazak hladnog vazduha i izlazak toplog kroz dimnjak.

Potrebno ih je na neki način zatvoriti i izolovati kada ih ne koristite, kao i sve druge vrste otvora i ventilacije, a pametni telefoni mogu nam dati mnogo kreativnih ideja kako to da postignemo.

Ne postoji jednostavna solucija za održavanjem toplog doma a da vas neće jako puno koštati za ostvarenje.

Pravo na topao dom bi svima trebalo biti omogućen, ovako je ostalo na pojedincu da se sam snalazi da obezbedi svojoj deci topao dom.

Nadamo se da ćete izvući nešto korisno za vaš slučaj i da ćete ovu zimu provesti u toplom domu sa svojom porodicom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here