Naslovna Društvo Biznis Saveti za preporod poslovanja: Kako transformisati firmu

Saveti za preporod poslovanja: Kako transformisati firmu

161
0

Sposobnost prilagođavanja i transformacije postala je ključni faktor opstanka i uspeha kompanija. Kako bi firme bile konkurentne, neophodno je da kontinuirano teže preporodu. Međutim, na putu do uspeha često se događa da preduzeća zbog složenih i promenjivih uslova na tržištu upadnu u krizu.

Izlazak iz krize nije nimalo lak. On podrazumeva hrabro suočavanje sa izazovima, otkrivanje novih prilika i adaptaciju na promenljive tržišne trendove. Još je teže ukoliko preduzeće ima finansijskih problema. Ipak, ne treba odmah odustajati. Daćemo vam nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da vaš biznis ponovo krenete putem uspeha.

#1 Analizirajte trenutno stanje 

Pre nego što započnete proces transformacije, važno je da detaljno analizirate trenutno stanje preduzeća. To se pre svega odnosi na finansije. Utvrđivanjem stvarnog finansijskog potencijala (stanja na računu ali i dugovanja i naplativih potraživanja) imaćete jasnu sliku koliko vam novca stoji na raspolaganju za transformaciju i preporod. 

Iako novac nije sve, preduzeća koja imaju sredstva na računu, lakše će se transformisati. Međutim, češći je slučaj da firme koje traže transformaciju imaju finansijskih problema a neretko je i da su u blokadi. Po pravilu, u takvim slučajevima reviziju rade nezavisne kuće i predlažu određene mere. Neke od njih su strategije za konsolidaciju, prodaja akcija, a u krajnjem slučaju i otkup firmi u blokadi od strane drugog preduzeća ili kompanije. Ako je vaša odluka preuzimanje firme, potražite na internetu agencije koje se time bave i zatražite njihovou ponudu. 

Osim finansija, kroz detaljnu analizu takođe možete identifikovati oblasti koje zahtevaju poboljšanje i postaviti jasne ciljeve za preporod. Trudite se da budete što realniji i detaljniji, jer ćete jedino tako imati pravu sliku o tome gde se nalazite. Isto tako, istražite konkurenciju i potencijal tržišta na kojem poslujete.

#2 Budite fleksibilni i prilagodljivi

Poslovno okruženje je dinamično i nepredvidivo. Na primer, u jednom trenutku postoji velika potražnja za određenom vrstom robe, dok će u drugom isti artikal imati cenu koja ne pokriva osnovne troškove proizvodnje. 

Sa druge strane, može se dogoditi da postoji trenutni nedostatak resursa za proizvodnju ili potreba za većim brojem radnika usled povećanog obima posla. Zato je važno da budete fleksibilni i prilagodljivi kako biste se uspešno nosili sa promenama i izazovima na tržištu. Budite spremni da brzo reagujete na tržišne trendove i da prilagodite svoje poslovanje u skladu sa novim okolnostima.

#3 Fokusirajte se na automatizaciju procesa i inovativne metode

Jako je važno definisati jasnu strategiju kojom ćete se voditi u procesu transformacije preduzeća. Strategija treba da sadrži kratkoročne i dugoročne ciljeve, ali i konkretne korake koje treba preduzeti.

Takođe, fokusirajte se na automatizaciju procesa kao i na inovacije. Automatizacija podrazumeva pojednostavljene i ubrzanje proizvodnje ili usluga koje nudite. Što manje vremena i resursa utrošite za proizvodnju nekog predmeta, to će on imati nižu proizvodnu cenu i biti konkurentniji na tržištu. Sa druge strane, možete razmisliti i o inovacijama na modelima koje prodajete kako biste ih izdvojili od konkurencije.

#4 Investirajte u ljude

Ljudi su ključni za uspeh bilo koje firme. Uložite u obuku i razvoj vaših zaposlenih kako biste osigurali da imaju potrebne veštine i znanja da doprinesu transformaciji firme. Što su stručniji, to će vam doneti veću vrednost. Naravno, obuke koštaju tako da ćete morati da izdvojite dodatan novac za edukaciju. Druga opcija je da zaposlite iskusne stručnjake ali njima ćete morati da odredite i veće plate. 

Takođe, probajte da angažujte talentovane pojedince i stvorite radnu atmosferu koja će podstaći kreativnost i produktivnost. U svrhu boljeg timskog duha možete organizovati i tim building aktivnosti koje za cilj imaju razvijanje veština koje podstiču bolju zajedničku saradnju. 

#5 Izgradite snažan brend i prilagodite se digitalnoj eri

Još jedan od ključnih elementa uspešne transformacije firme je brending. Izgradite prepoznatljiv brend koji će odražavati vrednosti i viziju vaše firme i koji će privlačiti potrošače. Ovo uključuje sve, od dizajna logotipa i ambalaže do komunikacije sa kupcima i marketinških kampanja.

Takođe, ako već nemate veb sajt obavezno ga napravite. Prisustvo na internetu je od presudnog značaja za uspeh. Investirajte u digitalni marketing, optimizaciju za pretraživače, društvene medije i e-mail marketing kako biste proširili svoj domet i privukli nove kupce.

Transformacija posrnule firme u pobedničku nije lak zadatak, ali uz pravilno vođenje i primenu odgovarajućih strategija možete postići izvanredne rezultate i osigurati dugoročni uspeh za vaše poslovanje. Zapamtite da je ključ uspeha u samopuzdanju, istrajnosti, u ljudima koji rade u preduzeću, kontinuiranom učenju, prilagođavanju i inovacijama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here