Naslovna Uncategorized Slatke faze detinjstva – roditelji bebe između ushićenja i zabrinutosti

Slatke faze detinjstva – roditelji bebe između ushićenja i zabrinutosti

249
0
beba-igračka
Pexels.com

Biti roditelj nije uvek lako, a ako ste tek postali mama ili tata, verovatno ste preplavljeni emocijama, informacijama i raznoraznim mišljenjima okoline. Kada se pomene razvoj bebe, uglavnom svaki roditelj strepi, brine i prati one prelomne trenutke poput prevrtanja, smeha i prvih reči.

Može se reći da su sve prekretnice u prvoj godini bebe posebne, ali postoje i one koje su naročito simpatične i slatke. Prvi koraci su među onim nenadmašnim uspomenama svakog roditelja. Kada bebe počnu da se uspravljaju i pokušavaju da pređu samostalno „stazu“ od stolice do kreveta, nema većeg uzbuđenja u porodici. Da bi podržali svog mališana u tako važnom poduhvatu roditelji mogu da nabave guralice za prohodavanje, koje su praktične, ali i izuzetno zabavne. Beba može malo da „vozi“, gura i korača, a onda i da uči osnovne oblike i boje – jednom rečju, da uživa u otkrivanju sveta oko sebe.

No, mnogo pre prvih koraka, beba će se nasmejati, poslati vam poljubac ili poljubiti svoje stopalo. Svaki od ovih očaravajućih trenutaka podjednako je dobar dokaz da bebin um i telo brzo rastu. Ako ste po prvi put postali roditelj ili očekujete prinovu za koji mesec pročitajte o slatkim fazama detinjstva koje su pred vama.

Od osmeha do smeha i „grickanja stopala“ 

U prvih osam meseci bebe dešava se mnogo „prvih stvari“. Već kad zakorači u svoj drugi mesec, beba se može nasmešiti i tako otopiti roditeljska srca. Nema te mame koja će zaboraviti prvi bebin osmejak, zar ne? Već sa prvim smeškom bebe shvataju pozitivne emocije koje srećno lice prenosi. Ujedno, iako deluje poprilično neverovatno, znaju da na ovaj način mogu privući pažnju. Ohrabrite svoju bebu da se smeje češće tako što ćete se i sami osmehivati i pokažite zadovoljstvo i oduševljenje kada vam osmeh uzvrate.

beba
Pexels.com

Vremenom, osmeh će se pretvoriti u dragoceni smeh. Negde između trećeg i šestog meseca beba će početi da ispušta ovaj veseli zvuk. Naravno, ono što roditelji treba da znaju jeste da je smeh instinktivan, ali i da se može naučiti. Do ovog uzrasta vaša beba je mogla mnogo puta da čuje druge ljude kako se smeju i da stekne dovoljno kontrole nad svojim glasnim žicama da shvati da je to nešto što i sama može uraditi – i ponoviti!

Već oko četvrtog meseca razlog za smeh može biti i „halapljivo“ sisanje nožnih prstića. Istovremeno čudan i sladak prizor bebe koja hvata ručicama stopalo je zapravo još jedan od pokazatelja da se razvija kako treba. Poznato je da mališani u ovom uzrastu istražuju stvari stavljajući ih u usta — uključujući i sopstvena stopala, kada ih „pronađu“. Pored toga što podstiče svest o telu, sisanje prstiju deluje umirujuće na bebe. Prema tome, pustite vaše dete da se igra i ne brinite, ova faza uglavnom prolazi sama od sebe. 

Beba se češlja i pere zubiće 

Kako se približava prvom rođendanu vaša će beba sve više početi da vas oponaša i da pokazuje privrženost ljudima i stvarima. Oko osmog meseca može vas iznenaditi simpatičnim pokretima četkanja kose ili „pranja“ zubića. Imitacija je, zapravo, jedan od najboljih načina da vaše dete uči o svetu. Sada kada mogu da zgrabe stvari, sigurno će pokušati da iskoriste neke od predmeta koje i sami koristite popu četke za kosu. Premda im fina motorika nije dovoljno razvijena, bebe će u ovom uzrastu sasvim moći da drže češalj i pokušaju da očešljaju svoje mekane vlasi.

Slično je i sa četkicom za zube. Za bebe u fazi nicanja zuba (i kada već izbiju prvi zubići) nema veće zabave od pranja i četkanja sa mamom i tatom.

Omiljena igračka i slanje poljubaca

Između 10. i 12. meseca očekujte da se vaše detence veže za određenu igračku. Iako ne prolaze sve bebe kroz ovu fazu, velika je verovatnoća ako se to dogodi da bude baš u ovom uzrastu. Pripremite se da svuda sa sobom nosite omiljenog plišanog medu ili mekano ćebence. Ovi tzv. tranzicioni objekti su u stvari veza između neke nove situacije i sigurnosti doma koju porodica pruža. Kada maze svog plišanog dinosaurusa ili lutkicu, mališani se osećaju sigurno, to ih podseća na ljubav i naklonost koju dobijaju od vas.

plišani-meda
Pexels.com

U istom periodu očekujte i da vam beba konačno uzvrati poljupce koje im šaljete. Iako deluje jednostavno i lako, za dete uzrasta od godinu dana veliki je napredak da može da prinese ruku ustima i pošalje poljubac. Pored fizičkog razvoja (mišići ruku bebe više nisu stegnuti kao na rođenju), simpatični poljupci su znak i zdravog emocionalnog razvoja. Vaša beba koja raste pokazuje da voli da daje ljubav.

Kad beba prohoda i zapleše

Kako vaša beba napuni jednu godinu i više, ona će početi da se kreće i istražuje zabavne igre. Period druge godine je izuzetno interesantan kako za mališane, tako i za roditelje. Najzanimljiviji su svakako prvi bebini koraci, ali i njeni pokušaji da zapleše. Naravno, to neće biti spektakularna plesna koreografija, već najverovatnije skakanje gore-dole i „đuskanje“ uz stolicu ili vašu nogu. Ipak, dok se ljulja, beba pokazuje svoje sve veće motoričke veštine i sposobnost da prati ritam muzike. Šta možete uraditi u ovoj fazi? Pa to je jasno – zaplešite sa svojim mališanom!

Magija zagrljaja i poljubaca

Nema dirljivijeg trenutka za roditelje od prvog bebinog zagrljaja i poljupca. U uzrastu od 16. do 18. meseca spremite se za „veliki zagrljaj“. Možda je vaša beba ranije umela da vam se obesi oko vrata ili da vas poljubi kad joj zatražite. Međutim, u ovom periodu učiniće to spontano i bez razloga. Čak i kada vam deluje da su poljupci i zagrljaji slučajni i bezrazložni, imajte na umu i to su poput zaštitnog jastuka za vašeg mališana.

Dok vaše dete počinje da istražuje svet, ponekad se može osećati rastrzano, zbunjeno, pa čak i uplašeno. Jednim delom želi da bude samostalno, a drugim da bude uvereno da ste još tu. Najbolje, najlakše i najslađe što možete uraditi jeste da ga odmah zagrlite!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here