Naslovna Lifestyle Porodica Spremite se za zimu: Rana jesen i generalno čišćenje stana!

Spremite se za zimu: Rana jesen i generalno čišćenje stana!

359
0

Jesen je divno doba godine da se opustite pod ćebetom uz omiljeni topli napitak i Netflix seriju. Ali pre toga, uverite se da da ste stvorili sve uslove za prijatno uživanje, tako što ćete temeljno i duboko očistiti svoj stan. Možda ovo deluje kao napornijii put, ali zapravo će vam doneti mnogo mira i prijatnih trenutaka.

Rana jesen je vreme kada se ozbiljno pripremamo za generalno čišćenje stana. Za razliku od prolećnog čišćenja, jesenje čišćenje će ciljati sva područja koja se najčešće koriste u stanu. Sada je pravo vreme da odložite svu letnju opremu, odeću i dodatke koje dugo nećete koristiti. Takođe, ako na sve ovo dodamo i viruse koji vladaju, neophodno je da razmotrimo mogućnost detaljnog čišćenja stana koje će nam duže vreme doneti besprekornu čistoću. Više nego ikad, u jesen važi pravilo da je čistoća pola zdravlja. 

Pogledajte šta sve treba da obuhvati jesenje pospremanje kako bi nam stan izgledao ušuškano, toplo i lepo tokom cele zime i kako bismo rado u njemu proveli što više vremena (sami ili sa prijateljima).

Počećemo od podova

Podovi su, logično, najprljaviji i najkritičniji delovi našeg stambenog prostora. Koliko god da vodimo računa, nemoguće je održati ih besprekorno čistim duži vremenski period. Pretpostavljamo da običnim uisivačem redovno uklanjate prašinu i nečistoću. Međutim, bar dva puta godišnje naši podovi i tepisi bi trebalo da prođu detaljno čišćenje i dubinsko pranje, kako bi povratili originalni izgled i kako bi se iz njih uklonila sva nečistoća. 

Možete da ih odnesete na pranje u specijalne perionice, a možete da pozovete i profesionalno čišćenje koje će na licu mesta očistiti dubinskim tretmanom vaše tekstilne podne obloge. Bitno je samo da to uradite na vreme, da vaši tepisi zablistaju kao da su upravo izašli iz radnje, i da ne gledate više one stare fleke koje vas iritiraju.

Prozori i stolarija

Jeste, istina je da će vam prozori već koliko sutra biti ponovo umrljani zbog kiše, ali čišćenje futera na prozorima i vratima ima i praktične svrhe. Osim što ćete detaljno očistiti jedan bitan deo stambenog prostora, moći ćete i da detaljno proverite da li stolarija dihtuje i da li je potrebno da se nešto u tom pogledu fiksira ili menja. Što zbog energetske efikasnosti, što zbog računa za grejanje.

Sobna vrata

Održavanje sobnih vrata tokom jesenjeg čišćenja stana može produžiti njihov životni vek i očuvati njihovu lepotu. Evo nekoliko saveta kako postići njihov blistav izgled i tokom zime.

Jedan od prvih koraka u održavanju sobnih vrata tokom jesenjeg čišćenja je uklanjanje prašine i paučine. Pripazite da očistite i okvire vrata jer se prašina često nakuplja i tamo.

Nakon što ste uklonili prašinu, vreme je da se posvetite čišćenju površine vrata. Ukoliko su sobna vrata od medijapana, peporučujemo upotrebu blagog deterdženta i tople vode. Izbegavajte upotrebu jakih hemikalija koje mogu oštetiti premaz ili boju na vratima. Temeljito isperite vrata kako biste uklonili sve tragove deterdženta.

Ne zaboravite da proverite i održavate kvake, brave i šarke na vratima. Ako primetite da kvaka škripi ili da vrata zatvarate, podmazivanje šarki može pomoći. Koristite poseban maziv za šarke ili ulje kako biste osigurali glatko otvaranje i zatvaranje vrata.

A ako su vaša sobna vrata oštećena ili imaju ogrebotine, jesen je savršeno vreme da ih osvežite. Ili možda zamenite novim.

Dubinsko pranje nameštaja

Šta radite kad vam se divna, nežna garnitura ufleka od hrane? Ili ako su vam rukohvati fotelje za nekoliko nijansi tamniji od ostatka mebla? Sigurno ne razmišljate o kupovini novih.

Nekad obična sredstva za čišćenje neće dati željene rezultate. Nameštaj vam nije očišćen ravnomerno, ne suši se onako kako ste zamislili, a nekad vam se šare čine poput fresaka u Gračanici. Možda je najbolje rešenje da dubinski operete nameštaj i vratite mu stari sjaj.

Kuhinja i kupatilo

Ako se i vi spremate za period kada konačno možemo više da se pozabavimo ukusnim đakonijama iz rerne, potrebno je da prostor tome i prilagodimo.

Jesen je savršeno vreme da temeljno očistite kuhinjske aparate. Unutrašnje površine rerne, mikrotalasne i frižidera moraju da se očiste kako bi se uklonile mrlje hrane i bakterija. Proverite podatke o svim proizvodima u kuhinjskim ormarićima i frižideru. Bacite sve proizvode i organizujte svoje proizvode kako biste znali šta vam je na raspolaganju za pripremu obroka.

A onda prelazimo na glavno. Kuhinjske površine često su izložene prskanjima ulja i ostacima hrane. Temeljno očistite pločice, radne površine i sudoper kako biste sprečili nakupljanje prljavštine i bakterija. Tek onda prelazimo na kupatilo.

Kako su kupatila sklona razvoju buđi na pločicama i fugama, potrebno ih je detaljno očistiti. Upotrebite odgovarajuća sredstva ili prirodne sastojke poput sirćeta i sode bikarbone,kako biste uklonili te naslage. Kupatila na kraju možete ukrasiti jesennjim elementima poput sveća i mirisnih ulja.

Jesenje čišćene stana je neophodna priprema za predstojeće hladne dane. Pomaže nam da pripremimo dom za period kada ćemo više vremena provoditi unutar četiri zida. Jesenje generalno čišćenje će na svetlo dana izvući sve nečistoće za koje nismo ni znali da ih ima u stanu i obnoviti izgled našeg nameštaja. I ne samo to, ono će nam pomoći da unapredimo zdravlje i doprinesemo da zimska atmosfera u stanu bude lepa i idilična.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here