Naslovna Društvo Biznis Šta je potrebno za uspešnu marketing kampanju?

Šta je potrebno za uspešnu marketing kampanju?

2199
0

Preduslovi za uspešnu marketinšku kampanju određeni su u velikoj meri samim korenom reči marketing (market, prim.aut.) koja označava tržište. Kampanja koja za cilj ima povećanje udela na tržištu, veću prodaju ili brendiranje proizvoda koji tek izlazi na to isto tržište – jedan je od najvažnijih koraka u celokupnom procesu biznis strategije.

Prlikom utvrđivanja pravog načina za sprovođenje uspešne kampanje, potrebno je da se unapred odrede ciljevi, sredstva koja su neophodna za ostvarenje tih ciljeva i kanali komunikacije putem kojih će se proizvod reklamirati. Svi ovi uslovi povezani su uzročno-posledičnom vezom, pa je preskakanje neke od strateških tačaka pogubno za krajnji rezultat same marketinške kampanje.

Prava ciljna grupa za vaš proizvod ili uslugu

Bilo da ste kompanija koja tek izlazi na tržište ili ste “stari vuk” kada su pitanju marketinške strategije, jedna stvar je zajednička za svakog ko želi da napravi uspešnu marketing kampanju – identifikovanje prave ciljne grupe.

Proizvod ili usluga za koji se pravi marketinška kampanja nalazi odgovarajuću ciljanu grupu na osnovnu svojih karakteristika i namene. Motivi koje neko ima da kupi ili koristi taj proizvod, kupovna moć i društveni status, stvarna potreba za takvim proizvodom, ili pomoć u svakodnevnom životu koji ta usluga ili proizvod donose, neke su od odrednica za targetiranje prave ciljne grupe za vaš proizvod ili uslugu.

Jednom kada utvrdite kojoj ciljnoj grupi je vaš proizvod namenjen, potrebno je da brend predstavite na odgovarajući način. Kampanje na društvenim mrežama, promo oprema ili gerila marketing samo su neki od načina da se predstavite odgovarajućoj ciljnoj grupi.

Reklamne kampanje – podizanje svesti kupaca

Nakon identifikovanja ciljne grupe i odgovara na pitanje – ko kupuje/koristi moj proizvod, potrebno je da se svest potencijalnih kupaca, odnosno onih koji spadaju u ciljnu grupu podigne na nivo na kojoj se prepoznaje potreba za proizvodom.

Ovde dolazi do odgovora na pitanja šta klijent prodaje/nudi svima koji se za taj proizvod odluče. Kao što je gore pomenuto, različite reklamne kampanje imaju za cilj upoznavanje ciljne grupe sa proizvodom, njegovim karakteristikama i specifikacijama, cenom i dostupnosti na tržištu. Internet i digitalno doba promenili su marketing pa je zato neophodno da se prilagodite takvim promenama.

Društvene mreže kao medij komunikacije

Popularnost društvenih mreža sve više okupira pažnju marketinških stučnjaka pa je zato odličan način da se prozivod predstavi upravo preko platformi socijalnih medija – Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram – samo su neki od kanala putem kojih je moguće proizvod predstaviti ciljoj grupi.

Potrebno je samo malo inspiracije kako bi se stvorio kreativan sadržaj na društvenim mrežama. Neretko, takav sadržaj može da postane viralan – da se informacije međusobno dele među pripadnicima internet zajednice. Ovakav vid reklamiranja i predstavljanja proizvoda/usluge ciljnoj grupi jedan je od najefektnijih načina da marketing kampanja donese rezultate.

Još jedan oblik oglašavanja na internetu je i nativno oglašavanje. Oglasi koji su poznati i pod sinonimom “organski” suptilno se uklapaju u sadržaj na internetu i promovišu proizvod između redova (ponekad čak i bukvalno), doprinoseći time ukupnoj ponudi na sajtu i većem pojavljivanju proizvoda na različitim kanalima komunikacije.

Održavanje kontakta sa klijentima

Tokom čitave marketing kampanje, pored kreativnih oglasa ili advertajzing akcija, odnos koji se gradi sa ciljnom grupom koja predstavlja potencijalne klijente veoma je važan. Sistem praćenja klijenata koji prati vremensku liniju trajanja reklamne kampanje neophodan je sastojak dobre marketing strategije.

Interakcija sa klijentima, bilo putem društvenih mreža, telefonom ili uživo, mora da ulije poverenje da iza proizvoda/usluge koji se reklamira stoji pouzdan tim spreman na razgovor i stalno unapređivanje. Pored same interakcije, ono što svaki kupac proizvoda ili korisnik usluga ceni jeste sistem nagrađivanja vrednosti kojim se podstiče njegovo dalje angažovanje za poslovanje sa vama.

Zato je izgradnja poverenja, odabir odgovarajuće ciljne grupe, predstavljanje proizvoda putem kanala koji odgovaraju toj ciljnoj grupi i međusobna interakcija sa klijentima formula koja mora da bude uključena prilikom kreiranja uspešne marketing strategije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here