Naslovna Škola Štampane ili digitalne knjige – šta je bolja opcija za učenike?

Štampane ili digitalne knjige – šta je bolja opcija za učenike?

493
0

Razvoj tehnologije je doneo promene u svim aspektima naših života uključujući i način na koji učimo i pristupamo obrazovanju. Takva je stvar i kada su udžbenici u pitanju. Iako su štampani udžbenici i dalje nezamenljivi, pogotovo u osnovnoj školi, pojavljuje se sve veći broj digitalnih knjiga. Štaviše, često uz štampani udžbenik ide i CD sa istim sadržajem samo u digitalnom formatu.

Međutim, stalne su debate o tome koja opcija je bolja, odnosno koji format može više pružiti učenicima i šta je isplativije. Treba reći da su se i kompanije koje se bave izdavaštvom udžbenika u Srbiji potrudile i omogućile izbor učenicima i roditeljima. Pa tako na primer, knjige Klett izdavača za sve razrede osnovne škole možete pronaći u štampanom ali i u digitalnom formatu. Naravno, oba formata imaju svoje prednosti i nedostatke, pa kada razmatramo pitanje šta je bolje moramo uzeti u obzir veći broj faktora.

Angažovanje učenika je uglavnom veće ako koriste štampane udžbenike

Jedna od glavnih prednosti štampanih udžbenika je angažovanje đaka. Generalno se deca lakše fokusiraju na gradivo i tekst koji se nalazi na papiru. Najveći razlog je taj što u fizičkim knjigama nema stvari koje ih ometaju i odvlače pažnju. Na laptopovima, tabletima i telefonima lako je dostupan zabavan sadržaj poput igrica, filmova, društvenih medija a čak se često pojavljuju i reklamne poruke. Sve te stvari odvlače pažnju i dekoncentrišu đake. To znači da će deca biti mnogo manje fokusirani na ono što uče. 

Učenici većinom znatno bolje pamte i vizuelizuju materijal koji je štampan od onog koji je u digitalnom obliku. Osim toga, u štampanim izdanjima moguće je podvlačiti i označavati bitne rečenice, pa čak sa strane i zapisati poneku reč koja će olakšati učenje. Udžbenici u papirnom obliku su pisani istim fontom od početka do kraja, što prilično olakšava njihovu čitljivost. Sa druge strane, digitalni često imaju različit font, kako bi se dalo na efektivnosti pa ponekad stvaraju probleme đacima u čitanju. 

Na kraju, posebno je teško i za oči zamorno čitati lektiru ili neku drugu omiljenu knjigu na tabletu ili laptopu. Osvetljenje i plava svetlost koju emituju ekrani znatno više opterećuju dečji vid i zamaraju oči, a naučno je dokazano i da negativno utiču na zdravlje – izazivaju glavobolju, umor, poremećaj sna, pa čak i depresiju. 

Štampani udžbenici su pouzdanija opcija

I štampane i digitalne udžbenike odobrava Ministarstvo prosvete i sa te strane gledano pouzdanost u smislu tačnosti informacija i kvaliteta knjige nije upitna. Ali ako gledate na pouzdanost iz ugla tehničkih mogućnosti koje su potrebne za učenje iz knjiga, štampani materijal je u prednosti. Jednostavno, sa štampanim izdanjima učenje neće zavisiti od toga da li je baterija na tabletu ili laptopu pri kraju ili možda nema interneta koji je potreban za učitavanje stranice. 

Klasične knjige đaci mogu poneti i kada odu kod bake i deke na selo za vikend ili ako su na odmoru mogu čitati lektiru nezavisno od toga da li imaju interneta ili ne. Sa digitalnim udžbenicima to nije slučaj.

Veću interaktivnost i personalizaciju mogu pružiti digitalni udžbenici

Interaktivne vežbe, simulacije, kvizovi, multimedijalni materijali su velika prednost digitalnih knjiga. U određenom segmentu učenja ovi elementi mogu u velikoj meri povećati zainteresovanost dece, podstičući ih da istražuju i da učestvuju u procesu poznatom kao samoučenje. 

Takođe, digitalni udžbenici mogu ponuditi veću prilagodljivost odnosno personalizaciju sadržaja prema potrebama đaka. Oni često omogućavaju pristup dodatnim materijalima, vežbama pa čak nude i izbor različitih nivoa znanja. Tako, na primer, mogu sadržati lekcije sa osnovnim i naprednim nivoom za one đake koji žele da znaju više od onoga što traži nastavnik za peticu. 

Kada je reč o multimedijalnom sadržaju, on može biti neverovatno različit. Video snimci, audio zapisi, animacije i interaktivna grafika su nešto što se ne može odštampati. Vizuelna i audio komponenta u velikoj meri olakšavaju učenje i razumevanje, pre svega nekih prirodnih pojava. Na taj način se lakše mogu objasniti neke lekcije iz matematike, fizike, hemije ili biologije. Dobra animacija svakako može biti jako dobar vid učenja i kada su u pitanju društvene nauke. Sve to za rezultat može imati veću motivaciju deteta za učenje određenog predmeta. 

Prenosivost je prednost elektronskih udžbenika

Štampane knjige su fizički predmeti koji imaju svoju težinu. Đaci ih nose u svojim torbama i kada imaju više predmeta u toku dana ranac može biti prilično težak

Sa druge strane, ako koriste elektronske knjige, deci neće biti potreban ranac da bi ih poneli u školu. Potreban je samo elektronski uređaj i eventualno internet veza. Drugim rečima, elektronski udžbenici mogu biti dostupni na bilo kom mestu u bilo koje vreme, pod uslovom da postoji dostupan internet. Dakle, nije potrebno da ih dete nosi sa sobom kada za vreme raspusta na nekoliko dana ide na planinu, na selu, na more, već će mu uvek biti dostupni. 

Osim toga, digitalni audio udžbenici su odlična stvar kada je u pitanju učenje stranih jezika kod kuće. Uz pomoć njih dete će znati kako se izgovara određena reč, pa neće morati da čeka naredni čas stranog jezika da bi to čulo od nastavnika.

Digitalni udžbenici su po pravilu jeftiniji

Uopšteno govoreći, onlajn knjige bi trebalo da imaju znatno nižu cenu od fizičkih udžbenika. To je zato što za njihovo objavljivanje nije potrebna štampa, ne postoje troškovi za papir i za prevoz. Ipak, imajte na umu da ćete za čitanje morati da kupite tablet ili laptop. 

No to je fiksni, jednokratni trošak koji nećete morati da plaćate svake školske godine, ali ćete ipak morati da izdvojite određen novac. Uostalom, zar ne biste elektronske uređaje ovog tipa kupili detetu i bez potrebe za čitanjem elektronskih knjiga? U svakom slujčaju, pre kupovine proverite cene, može se dogoditi da neki od digitalnih udžbenika nisu jeftiniji u odnosu na štampane, uglavnom zbog dodatnog materijala u njima.

Nakon svega rečenog, možemo zaključiti da ne postoji ispravna i pogrešna opcija kada je u pitanju izbor udžbenika između štampanih i digitalnih. Naše je mišljenje da učenici u osnovnom obrazovanju ili barem onim nižim razredima moraju imati knjige u štampanom obliku. Ipak, na kraju svega to zavisi od onoga šta đaku više odgovara ali i od budžeta kojim raspolažate. Nadamo se da smo vam barem malo pomogli u tome da shvatite prednosti i nedostatke jedne i druge opcije i da se odlučite za onu pravu. 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here