Naslovna Lifestyle Turizam Strazbur – grad na raskršću puteva

Strazbur – grad na raskršću puteva

2807
0
Strazbur

Strazbur je glavni grad pokrajine Alzas na severoistoku Francuske. Nalazi se na samoj granici sa Nemačkom, tako da ukoliko se nađete u ovom gradu neretko će vam se desiti da ne znate u kojoj državi se tačno nalazite. Strazbur je poznat ne samo po tome što se u njemu nalazi sedište mnogih institucija EU, već i po svom istorijskom centru, zanimljivom položaju, kuhinji kao i atrakcijama koje nam nudi. Sem toga Strazbur se smatra Evropskim univerzitetskim centrom gde jednu petinu stanovništva čine studenti. Na fakultetu za umetnost i društvene nauke nastava se izvodi na 25 stranih jezika.

Kada se nađete u centru grada, prvo što će vam privući pažnju je prelepa arhitektura u gotskom stilu.

Katedrala Notre Dame de Strasbourg je nešto što svakako treba videti. Na fasadi se nalaze zanimljive statue (jedna od njih je i roda, simbol Alzasa). Peščar iz obližnjih planina Vogezi, koji je korišćen za izgradnju, ovom hramu daje specifičnu ružičastu boju. Sa vrha katedrale se pruža  prekrasan  pogled na metropolu, ali za taj doživljaj je neophodno savladati 332 stepenika. Viktor Igo je ovaj dragulj arhitekture opisao kao delikatan i gigantski. Sa južne strane katedrale se nalazi ogroman sat koji spada među najveće na svetu. U okolini katedrale se nalaze restorani, kafići i prodavnice.

Na špicu Glavnog ostrva reka Lil se deli na mnoštvo kanala, tako da su kuće koje se nalaze tu specijalno zidane kako bi se zaštitile od vode. Tu se nalaze omiljene turističke destinacije kao što su tornjevi i mostovi Post-Couverts. Palata Rohan ili “mini Versaj”je svojevremeno izgrađena za francuskog kardinala i nadbiskupa, a danas se u njoj nalazi nekoliko muzeja i galerija.

Strazbur je metropola umetnosti

Strazbur je poznat po muzejima u kojima su izložena retka umetnička dela svetski poznatih autora. Ukoliko posetite Muzej lepih umetnosti možete uživati u delima Rubensa, Botičelija ili Goje, dok ćete u Muzeju moderne  umetnosti uživati u delima Monea, Pikasa ili Renoara. U muzeju Alsacien se možete upoznati sa tradicijom i običajima Alzasa. Nezaboravno iskustvo je krstarenje Rajnom kako biste razgledali grad. Tokom plovidbe pogled se pruža na evropske institucije, strazburške mostove, luksuzne hotele ali i na meštane i posetioce kojih je uvek puno. Poseban utisak ostavlja plovidba u kasnim satima kada je ceo grad osvetljen. Ukoliko ste sportski tip, možete u razgledanje grada krenuti i biciklom, jer u Strazburu ima preko 100 kilometara biciklističkih staza.

Alzaški specijaliteti

U samom centru grada se nalazi mnoštvo restorana koji nude veliki izbor alzaških specijaliteta po pristupačnim cenama. Sauerkraut je lokalni specijalitet od kiselog kupusa a cena ovog specijaliteta je ista bez obzira u kom lokalu da se nalazite.

U specijalitete  ovog kraja spadaju još i svinjetina na alzaški način, kao i flamenkuche – nešto poput pizze sa sosom od crnog luka. Fleischnackas se smatra njihovim tradicionalnim jelom i često će vam baš to preporučiti. U pitanju je junetina oblikovana u spiralu koja se servira sa salatom. Uz jelo možete uživati u pivu iz strazburških pivara ili u alzaškom belom vinu koje je specifično po svom cvetnom buketu.

Ukoliko vas put nanese u Strazbur bilo namerno ili slučajno se zadesite tamo nemojte propustiti nekoliko  mesta koje treba videti: Katedralu Notre – Dame de Strasbourg sa prekrasnim pogledom na grad kao i palatu Rohan sa tri muzeja i jednom galerijom. Evropska četvrt sa međunarodnim institucijama je takođe nešto što bi vas možda zanimalo ili ste rađe za obilazak  pivara u Strazburu ( na kraju obilaska ovih pivara služi se besplatno pivo), izbor je na vama.  Moj izbor bi bio Place des Halles – trgovački centar sa mnoštvom prodavnica i restorana.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here