Naslovna Društvo Selo i grad Sve što treba da znate o krpeljima

Sve što treba da znate o krpeljima

111
0

Lepo vreme nas izvlači napolje, šalje u prirodu, na piknike. Ako imate tu sreću da posedujete sopstveno dvorište, znate koje je uživanje boraviti u prirodi. Osim nas, lepo vreme izmami i insekte. Jedna od najopasnijih neprimetnih napasti sa kojim se možemo sresti su krpelji. Krpelj je mali insekt, parazit koji se hrani krvlju domaćina, uključujući ljude i životinje. Njihova sposobnost prenošenja bolesti, poput Lajmska bolest, čini ih ozbiljnom pretnjom po zdravlje. Saznajte šta su zapravo krpelji, kako izgleda ujed krpelja, koje su mere zaštite od krpelja i važnost profesionalne dezinsekcije kako bi se smanjio rizik od njihovog prisustva.

Šta je krpelj

Krpelj je paukoliki zglavkar koji se hrani krvlju sisara, ptica i gmizavaca. Postoji više od 900 poznatih vrsta krpelja širom sveta. Mogu se pronaći u bujnoj vegetaciji, odakle vrebaju potencijalne žrtve na koje bi se prikačili. Ovi paraziti prolaze kroz četiri stadijuma svog životnog ciklusa: jaje, larva, nimfa i odrasla jedinka. Larve i nimfe obično imaju šest nogu, dok odrasle jedinke imaju osam nogu. Podeljeni su na dve velike grupe – meki i tvrdi.

Ujed krpelja

Kada se krpelj pričvrsti na kožu svog domaćina, počinje da se hrani njegovom krvlju. Proces hranjenja može trajati od nekoliko minuta do nekoliko dana, u zavisnosti od vrste krpelja. Ujed krpelja obično nije bolan, pa je domaćin često nesvestan prisustva ovog parazita sve dok ne primeti svrab ili crvenilo na mestu ujeda. Ukoliko primetite krpelja u koži, potrebno je odmah odreagovati s obzirom da su krpelji prenosioci velikog broja vektorskih zaraznih bolesti. Pravilno vađenje krpelja je od velike važnosti, a savet je obratiti se medicinskoj ustanovi.

Zaštita od krpelja

Zaštita od krpelja je od suštinskog značaja kako bismo smanjili rizik od ujeda i prenošenja bolesti koje oni mogu doneti. Evo nekoliko korisnih saveta za zaštitu od krpelja:

Izbegavajte visoku travu i gustu vegetaciju: Krpelji često čekaju na niskim granama ili u travi da pronađu svog domaćina. Izbegavanje visokih trava i guste vegetacije može smanjiti šanse da dođete u kontakt s njima.

Nosite odeću svetlih boja: Odeća svetlih boja pomoćiće da lakše primetite krpelja na sebi ili na odeći, što omogućava brže uklanjanje pre nego što uspe da se pričvrsti na kožu.

Upotreba repelenata: Nanošenje repelenata na kožu i odeću može odbiti krpelje i smanjiti šanse za ujed.

Pregled tela nakon boravka u prirodi: Nakon boravka u prirodi, preporučuje se temeljan pregled tela kako biste otkrili i uklonili krpelje pre nego što se pričvrste.

Profesionalna dezinsekcija krpelja

Kako bismo smanjili rizik od prisustva krpelja u okolini, profesionalna dezinsekcija igra ključnu ulogu. Sertifikovani stručnjaci za dezinsekciju primenjuju efikasne metode kako bi se smanjio broj krpelja u staništu, kao i kako bi se suzbile njihove larve i nimfe.

Profesionalna dezinsekcija uključuje tretmane usmerene na područja gde krpelji često borave, poput šumskih rubova, travnjaka i bašti. Ovi tretmani mogu biti posebno korisni u predelu gde je poznato da krpelji prenose bolesti.

Krpelji su sitni paraziti koji mogu predstavljati ozbiljnu pretnju po zdravlje ljudi i životinja, prenoseći različite bolesti. U cilju zaštite od krpelja, važno je primenjivati preventivne mere, izbegavati kontakt s njima, nošenjem odgovarajuće odeće i primenom repelenata. Takođe, važna je i profesionalna dezinsekcija kako bi se smanjio broj krpelja u okolini i smanjio rizik od ujeda i prenošenja bolesti. Održavanje higijene i pažljivost prilikom boravka u prirodi ključni su faktori u borbi protiv ovog opasnog parazita.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here