Naslovna Saveti Zdravlje Svi benefiti mlečnih proizvoda – značaj za organizam

Svi benefiti mlečnih proizvoda – značaj za organizam

2351
0
mleko-mlečni-proizvod

Na piramidi pravilne ishrane mleko i mlečni proizvodi se nalaze na istom nivou kao meso, riba i jaja, s tim što je preporuka da se konzumiraju dva do tri mlečna obroka dnevno – ne preko toga.

Mleku se već vekovima pripisuju brojna preventivna i terapijska svojstva i ono je već u svojm izvornom obliku funkcionalna hrana. Mleko i mlečni proizvodi prepoznati su kao namirnice važne za održanje zdravlja još od daleke istorije.

Danas industrija mleka i mlečnih proizvoda razvija i upoznaje potrošače s novom generacijom proizvoda, koji su po svojim funkcionalnim učincima zdraviji i imaju višu nutritivnu vrednost nego konvencionalna hrana.

U nastavku ćemo se upoznati sa svim prednostima mlečnih proizvoda i saznati koji su sve benfiti njihovog korišćenja.

Obogaćivanje mlečnih proizvoda vitaminima i mineralima

Određeni mlečni proizvodi domaće proizvodnje imaju brojne zdravstvene benefite po čoveka, posebno kada su u pitanju deca i mladi, a do skora samo trend u svetu – obogaćivanje mlečnih proizvoda određenim vrstama vitamina i minerala, stigao je i kod nas.

Svetski trendovi obogaćivanja hrane, a posebno mleka, prihvaćeni su i u našim krajevima, te se danas vrlo često susrećemo s mlekom posebno obogaćenim kalcijumom, vitaminima, vlaknima i omega-3 masnim kiselinama.

Dostupna su nam i mleka bez laktoze s višim ili nižim udelom mlečne masti. Važno je da napomenemo da se konzumiranjem mleka s nižim udelom masti ne gube vredni sastojci koje ono sadrži.

Sastav mleka pogodan za ljudski organizam

Dobro je poznato da je mleko najvažniji izvor kalcijuma, a odrasla osoba može podmiriti svoje potrebe za ovim mineralom, koji je osnovni gradivni element kostiju i zuba, s tri velike čaše mleka.

Studija provedena na Kansas State univerzitetu u SAD-u, proglasila je mleko najekonomičnijim izvorom kalcijuma jer osigurava najveću količinu ovog minerala po jedinici potrošenog novca, u poređenju s drugim namirnicama koje se često konzumiraju.

U sastav mleka ulaze proteini, ugljenihidrati (laktoza), mlečna mast, minerali, vitamini i enzimi. Vitamini topljivi u mastima, A, D, E i K nalaze se uglavnom u mlečnoj masti, dok su vitamini B kompleksa locirani u vodenoj fazi mleka.

Najzastupljeniji minerali u mleku – kalcijum i fosfor su posebno potrebni u velikim količinama odojčadi i deci tokom rasta. Kalcijum je naročito pogodan za formiranje kostiju i razvoj mekih tkiva, a u adolescenciji i zreloj životnoj dobi za postizanje optimalne koštane mase i prevenciju osteoporoze.

Značaj mleka i mlečnih proizvoda u ishrani

Mlečni proizvodi u ukupnoj ishrani čoveka osiguravaju: 73 % kalcijuma, 33 % fosfora, 31 % vitamina B2, 19 % proteina, 16 % magnezijuma, 21 % vitamina B12, 17 % vitamina A, 10 % vitamina B6 i značajne količine vitamina D (jedna velika čaša mleka zadovoljava navedene postotke u preporučenom dnevnom unosu).

Imamo li na umu da mlečni proizvodi osiguravaju samo 10 posto ukupnog energetskog unosa, možemo zaključiti da je sastav mleka zaista impresivan. Dodatna prednost fermentisanih mlečnih proizvoda jeste ta što sadrže vredne bioaktivne sastojke – probiotike koji čuvaju zdravu crevnu mikrofloru.

U sastavu masti kravljeg mleka nalazi se i konjugovana linolna kiselina, višestruko nezasićena masna kiselina koja dospeva u mleko i meso iz trave koju životinje jedu tokom ispaše. U poslednjoj deceniji pripisivane su joj mnoge zdravstvene pogodnosti, kao što je antioksidativno i antikancerogeno delovanje te poboljšanje mišićnog i masnog tkiva, zbog čega često nalazi primenu kod sportista u obliku dodatka ishrani.

Fermentisani mlečni proizvodi

Fermentisani mlečni proizvodi (jogurt, kiselo mleko, kefir), uz hranjive materije, sadrže i kulture dobrih bakterija (najčešće iz rodova Lactobacillus i Bifidobacterium), koje nazivamo i prijateljske bakterije jer potiskuju rast nepoželjnih i potencijalno patogenih mikroorganizama u debelom crevu. Novija generacija fermentisanih mlečnih proizvoda, uz prijateljske bakterije (probiotike), sadrži i neprobavljiva vlakna, prebiotike, koji služe kao hrana probioticima.

sir-mlečni-proizvod

Sir i njegove blagodeti po organizam

Sir je namirnica koja se najčešće proizvodi od kravljeg, ovčjeg i kozjeg mleka. Nastao je pre 4000 godina, kad su ljudi započeli s procesiranjem životinjskog mleka. Kao izvor visokokvalitetnih proteina, koji mogu ubrzati metabolizam, kalcijuma i drugih važnih nutrijenata, daje vredan doprinos ukupnom sadržaju nutrijenata u ishrani. Prema nekim podacima, osigurava otprilike osam posto ukupnog unosa proteina i oko 23 posto ukupnog unosa kalcijuma u organizam.

Jasno je koliko su mlečni proizvodi pogodni za ljudski organizam i koliko zdravstvenih i preventivnih benefita mogu doneti. Svakako prekomerna konzumacija bilo kog proizvoda nije preporučljiva, pa tako ni mleka i mlečnih proizvoda, pa je važno da budete umereni i ne prekoračujete preporučeni dnevni unos.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here