Naslovna Lifestyle Turizam TOP 5: Predstavljamo vam najlepše planine u Srbiji

TOP 5: Predstavljamo vam najlepše planine u Srbiji

3268
1

Srbija nema izlaz na more, ali turističku ponudu neke zemlje čine brojni drugi faktori. Savremeni način života, bučan i ubrzan, navodi ljude sve više da odmor potraže na mirnim mestima, okruženim šumama i livadama. Upravo takve su planine u Srbiji, na kojima uz šume i livade, postoje bajkovita jezera, nestvarni vodopadi i vidikovci koji obaraju s nogu. Časopis „National Geografic“ izabrao je 10 najlepših planina u Srbiji: Taru, Zlatar, Rtanj, Staru planinu, Stol, Rudnik, Kopaonik, Goliju, Prokletije i Frušku goru. Mi ćemo izdvojiti pet.

1.    Stara planina

foto: Wikimedia Commons

Stara planina nalazi se na srpsko-bugarskoj granici. Njen manji deo je u Srbiji i najviši vrh je Midžor visine 2169 metara, dok većim delom propada Bugarskoj gde se nalazi i najviši vrh Botev, 207 metara viši od Midžora. Ceo planinski venac Stare ili Balkan planine, proteže se od Crnog mora do Vrške čuke i njegova dužina iznosi čak 530 km.

Stara planina udaljena je od Beograda 330 kilometara, dok je od Niša udaljena svega 70 kilometara. Pešačke staze, vidikovci, vodopadi, kanjoni reka čine Staru planinu jedom od najpopularnijih destinacija u Srbiji. Izabrali smo neka od mesta koja ne smete propustiti prilikom posete Balkan planini.

#1 Midžor – najviši vrh Stare planine

Za ljubitelja hajkinga i aktivnog odmora, prava vikend avantura može biti uspon na Midžor. Do njega možete stići iz dva pravca: iz sela Topli do (duži put) i iz planinarskog doma „Babin zub“.

#2 Rosomački lonci

Kanjon reke Rosomače često nazivaju „srpskim Koloradom“ zbog slojevitih ivica stena koje useca ova reka. Najlepši pogled je blizu sela Slavinja, 30 km od Pirota.

# 3 Vodopad Bigar

Potok i vodopad Bigar čine pravo remek-delo prirode zajedno sa jezercima i terasama. Obavezno posetite krečnjačke kade Doline potoka Bigar. Nalazi se u blizini sela Stanjinac.

# 4 Kovani dol

Ogoljene i tople crvene stene, presečene potokom koji se sliva u vir, pravo su mesto na kome možete napravite instagramične fotografije. Nalazi se u blizini sela Topli do.

#5 Vidikovac Kozji kamen

Jedan od, ako ne i najlepši vidikovac Stare planine je Kozji kamen. Pogled „baca“ na Zavojsko jezero, svu raskoš Stare planine.

2.    Tara

foto: Wikimedia Commons

Područje planine Tare u zapadnoj Srbiji predstavlja najzapadniju skupinu iz grupe Starovlaško-raških planina. Planina Tara, sinonim za rekreativne nastave, uvek pomalo u senci modenskog Zlatibora, poslednjih godina počinje da se pozicionira kao pravi biser među srpskim planinama. Tara je jedan od pet nacionalnih parkova u Srbiji i obuhvata turistička podrčja: Mitrovac, Zaovine, Kaluđerske bare, Račansku Šljivovicu, Sokolinu, Olušu i Mokru Goru sa etno-selom Drvengrad i Šarganskom osmicom. Na Tari je naš poznati naučnik, Josif Pančić, 1875. godine osetio endemsku vrstu četinara, Pančićevu omoriku. Najviši vrh ove planine je Zborište  visine 1544 m.

Pogled na Drinu, guste četinarske i listopadne šume, nominuju Taru za titulu „Kraljice planina“. Omiljeni vidikovci turista su Banjska stena i Sjenič (na potezu Zaovine –  Predov krst). Svi oni koju veruju u proročanstva, mogu posetiti selo Kremna poznato po porodici Tarabića.

3.    Rtanj

foto: Wikimedia Commons

Planina Rtanj nalazi se u istočnoj Srbiji i pripada Kapatskim planinama. Udaljena je 200 km od Beograda, a najviši vrh je Šiljak sa 1565 metara visine. Ono što ljude najviše privlači na Rtanj je priroda i pešačke staze koje vode do Šiljka i mesta gde se nalazi kapela koju je Greta Minh podigla za svog supruga. Naime, jevrejska porodica Minh je posedovala rtanjski rudnik kamenog uglja, a njen vlasnik Julius je izvršio samoubistvo pod nerazjašnjenim okolnostima. Ova, ali i mnoge druge misteriozne priče, inspirišu teoretičare zavere da veruju da je Rtnja ustvari piramida i da ga često posećuju vanzemaljci.

4.    Zlatar

foto: Maja Ignjatović

Planina Zlatar nalazi se u Zapadnoj Srbiji između reka Lima, Uvca, Mileševke i Bistrice. Najviši vrh je Velika Krševa sa 1627 metara. Ovde sezona nikada ne prestaje. Tokom zime postoje dve ski-staze: Briježđa dužine 980 metara i Panorama dužine od 800 m. Tokom leta, omiljene lokacije na Zlataru su Tavničko jezero sa bistro plavom vodom, kanjon Uvca sa spektakularnim meandrima, ali i Zlatarsko i Radoinjsko jezero.

Zlatar je jedino stanište beloglavog supa u Srbiji, ali je poznato i poznato po četinarskoj vrsti beli bor.

5.    Fruška gora

foto: pixabay.com

Još jedan nacionalni park u Srbiji, jedini u Vojvodini, planina Fruška gora predstavlja nekadašnje ostrvo Panonskog mora. Nadomak Novog Sada, Fruška gora je omiljeno izletište stanovnika vojvođanske prestonice. Najviši vrh je Crveni čot, visok samo 539 metara. Područje Fruške gore je najveće nalazište lipe u Evropi. Čak 16 pravoslavnih manastira smešteno je na ovom području, te Frušku goru često nazivaju „srpskom Svetom gorom“. Najpoznatiji su: Krušedol, Staro i Novo Hopovo i Vrdnik.

Na Fruškoj gori se održava maraton u aprilu svake godine, a staze vode do najlepših delova nacionalnog parka. Tokom juna u selu Bukovac cveta lavanda i ti nestvarni pejzaži više podsećaju na Provansu nego na Srbiju.

U jednoj jami rudarskog kopa, nastalo je jedno od najčistijih kupališta – Bešenovačko jezero. Ledinačko jezero ili jezero Srebro je malo veštačko jezero nastalo tokom NATO bombardovanja 1999. godine kada su oštećene pumpe starog kamenoloma prestale da pumpaju vodu. Na ovom mestu su zbog njegove impresivne lepote, snimani brojni domaći filmovi i spot Zdravka Čolića „Ao, nono bijela“.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here