Naslovna Priroda i nauka Čuda prirode Torbarska veverica “preleti” i 100 metara

Torbarska veverica “preleti” i 100 metara

3217
0

Čudesni svet životinja bi svakako bio manje čudniji bez ove izvaredne životinjice. Leteća torbarska veverica, inače najveći leteći torbar, ne može leteti kao ptica ili šišmiš, ali može poput jedrilice plelaziti odrađene udaljenosti. Umesto krila ima, i to između zadnjih i prednjih nogu razvijenu kožu za letenje koja se razapinje pri skoku sa drveta.

Ova leteća naprava funkcioniše baš poput zmaja ili jedrilice. Na taj način ona „leti“ između drveća. Istočnoaustralijska torbarska veverica je najbolje opremljen jedriličar. Može biti različite boje, u rasponu, crna, tamno smeđa, riđa pa čak i bela. Zbog svoje veštine kretanja dobila je svoje ime „Schoinobates volans“ što znači „leteća plesačica“.

Ima oštre kandže, kojima se hvata za koru drveta, i dva prsta prednjih nogu koja su postavljena suprotno od ostala tri, takav raspored prstiju joj omogućava da se bez problema održava u krošnjama drveća, da se hvata za grane itd. Ženka torbarske veverice odgaji jedno mladunče godišnje. Mladunče u četvrtom mesecu svog života napusta majčinu torbu i popne se na njena leđa, pa zbog toga majka ne može da „leti“ sve dok ga ne smesti u gnezdo.

Kako torbarska veverica „leti“

Koža za letenje torbarske veverice pričvršćena je za zglobove zadnjih i prednjih nogu. Kada veverica želi da se preskoči odrađenu daljinu ona koristi vertikalni odraz. Vertikalnim odrazom povećava brzinu, zatim se putanja povija i postaje gotovo vodoravna. Jedrenje završava malim usponom pri donjem delu stabla. Veverica se zatim svojim nestvarno brzim kokretima uspenje na vrh stabla kako bi se ponovo odrazila.

Letovi od preko 100 metara

Velika torbarska veverica može da „preleti“ između drveća čak i ako je udaljeno i do 100 metara. Viđen je primerak koji je u šest uzastopnih letova prešao 450 metara i to velikom brzinom. Na jednom delu izmerena je brzina od 40 km/ na sat. Ovakav let se postiže dobrim zaletom i dobrom tehnikom leta.

Spretana u vazduhu a na zemlji nezgrapna i nespretna

Logično je da torbarska veverica ponekad siđe i na zemlju kako bi pokupila nešto hrane, međutim to već nije njeno omiljeno stanište, pa je na zemlji vrlo ranjiva. Kao takva, lak je plen grabljivcima poput evropske lisice. Najveći neprijatelj torbarske veverice je jedna vrsta velike sove Ninox strenua.

Najmanji leteći torbar

Najmanji leteći torbar je torbarski miš. Živi u australijskim šumama eukaliptusa. Tako je mali da staje u kutijicu za lekove. Rep mu je sličan peruški u repu ptica. Hrani se nektarom i sitnim insektima.

Ako želite da saznate još nešto o vevericama, nemojte propustiti članak koji smo nedavno objavili: Zanimljive činjenice o vevericama: gde žive, čime se hrane…

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here