Naslovna Lifestyle Transplantacija kose – uslovi, cena, oporavak i sve što treba da znate

Transplantacija kose – uslovi, cena, oporavak i sve što treba da znate

350
0
muškarac.kosa
Freepik.com

Bujna i negovana kosa važna je i muškarcima i ženama. Iz nje izvire snaga, samopouzdanje, a i jednostavno sa njom svako izgleda privlačnije. Međutim, u životu nastupi period kada ona počne da opada i da se proređuje više no obično. To najčešće primetimo dok je peremo, češljamo ili kad nailazimo na svoje vlasi svuda po kući. 

Nimalo prijatno, no nema razloga za paniku. Kosa opada iz različitih razloga, ako je više vezana no puštena, ali tu su i faktori poput lošeg zdravlja, stresa ili neadekvatne ishrane, uopšte načina života koji vodimo. 

Tu su naravno i razlozi poput ćelavosti muškog ili ženskog tipa. Zbog svega toga, transplantacija kose postala je jedna od vrlo čestih intervencija kojoj pribegavaju mnogi. U ovom tekstu saznajte više o ovoj proceduri.

Koji su uslovi za transplantaciju kose?

Najčešće se preporučuje kod alopecije kada kosa intenzivno opada. Uglavnom je genetika odgovorna za ovu pojavu, ali tu su i drugi faktori poput hormonskog poremećaja, dijabetesa, gljivičnih infekcija, anemije, neuhranjenosti, pa opet nezaobilaznog stresa. Ovaj problem više pogađa muškarce, mada ni žene nisu pošteđene. 

Međutim, nije svaki gubitak vlasi razlog za njeno presađivanje. Naime, postoji nekoliko nivoa opadanja i u zavisnosti od toga se i procenjuje da li ste kandidat za ovu proceduru. Prvi nivo je onaj kada gubitak kose nije veliki, ali je velika želja i potreba klijenta da i taj zanemarljiv gubitak nadomesti. Svakako je potrebno da izgubite više kose kako bi rezultati presađivanja bili uspešni i uočljivi. 

S druge strane, ne treba čekati ni da sva kosa opadne jer tada, zbog deficita donatorske kose, takođe neće biti moguća transplantacija. Intenzivno opadanje kose može da traje jako dugo, nekad su meseci, a nekad čak i godine u pitanju i tada se može reći da su ispunjeni svi uslovi za presađivanje kose. Već pri prvom pregledu lekar će to utvrditi, a zatim uzeti grafove sa donorske regije i to je uglavnom regija vašeg potiljka budući da je tu kosa gušća i otpornija. 

Što se tiče sitnih rupica na davajućoj regiji, one vrlo brzo zarastaju, tako da nećete imati nikakav trag u vidu ožiljaka.

Metoda transplantacija kose

Savremena transplantacija vrši se takozvanom FUE metodom posredstvom posebno dizajniranog noža koji obuhvata više folikula i odvaja ih vrlo pažljivo od tkiva oko njega. Zatim se folikuli čuvaju u određenoj vrsti tečnosti (rastvora) sve dok ne nastupi momenat da se oni transplantiraju. Samo presađivanje vrši se po fazama i može potrajati više sati. Nakon faze izdvajanja folikula ubacuju se grafovi u deo gde je primetan veliki gubitak kose. 

Ova faza je veoma komplikovana budući da su finese u pitanju i mora se paziti kako bi sve izgledalo lepo i prirodno. Kada tretman bude gotov, veoma je važno da pratite lekarske upute kako bi poslednja faza, faza oporavka, bila brza i uspešna, kao i sami rezultati procedure.

Oporavak posle transplantacije kose

Veoma je važno da budete dosledni i da poštujete preporuke lekara tokom faze oporavka. Lekar će vam prepisati lekove i dati vam korisne savete kako biste što lakše prebrodili ovaj period. U slučaju da se kosa transplantirala u području zalizaka, neophodno je da stavljate hladne obloge na čelo jedno tri do četiri dana.

Kako biste bili naspavani, jer san je bitan za oporavak, potrebno je da spavate na leđima sa uzdihnutim osloncem. Ako se javi blag bol ili utrnulost u području tretirane regije, znajte da je to normalno i da će taj osečaj uminuti tokom narednih dana oporavka. Prvi dan nakon intervencije lekar će vas obavezno prekontrolisati, dok ćete krajnje rezultate videti šest do devet meseci nakon urađene procedure.

Cena transplantacije kose

Cena ove intervencije ide od 800-2000 evra i zavisi od onoga šta sve želite da uradite i tek nakon konsultacije sa lekarom, ona se formira.  Najvažnije od svega jeste da ste u sigurnim rukama, a to nema cenu.

Kontaktirajte proverenu kliniku i zakažite transplantaciju kose koja će vam promeniti život.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here