Naslovna Lifestyle Život Trikovi za održavanje tepiha u dečijoj sobi

Trikovi za održavanje tepiha u dečijoj sobi

2053
0

Uređenje dečije sobe podrazumeva i odabir tepiha koji će sve elemente u sobi harmonično povezati. Dečija soba treba da budi i kreativnost i sigurnost kod dece, ali svi smo upoznati sa mukama održavanja tepiha, i tim koja će oštećenja tepisi proći tokom odrastanja dece.

Stoga je vrlo bitno odabrati ne samo lep tepih, već i kvalitetan, kako bi održavanje tepiha čistim bilo lako i jednostavno i kako bi uštedelo i vreme i novac roditeljima. Deca neretko stvaraju kreativan lom gde god se pojave, pa je čišćenje za njima neminovno. U nastavku teksta vas očekuju zanimljivi trikovi za lako održavanje tepiha u dečijoj sobi.

Rešite se prašine ručnim usisivačem

Kada su deca mnogo mala, dekor sobe mora odisati čistoćom, jer su mališani stalno u pokretu, aktivni su, puze i jure na sve strane i sve ih zanima. Iz tih razlog održavanje čistoće tepiha je ključno zbog zdravlja dece i sprečavanja respiratornih poteškoća usled nečistoće sa poda.

Redovnim usisavanjem, što nekada podrazumeva uključivanje usisivača više puta nedeljno, najidealnije se kupi prašina koju mala deca trčkaranjem često izazivaju. Međutim, neminovno je da roditelji mališana nemaju isuviše vremena za svakodnevno usisavanje, stoga u pomoć, kao savršena zamena, priskaču ručni usisivači, a od velike pomoći mogu da budu i razni nastavci za usisivače, naročito za skupljanje prašine na nepristupačnim mestima.

Oni nisu glomazni, ne proizvode veliku buku, laki su za korišćenje, a odlično kupe prašinu po ćoškovima tepiha, onda kada nemate mnogo vremena, a ni živaca, da se posvetite detaljnom usisavanju dečijeg tepiha. Uprkos tome, usisavanje dečijeg tepiha usisivačem bar dva puta nedeljno je nužno, kako bi tepih bio čist i kako bi okruženje deteta bilo i lepo i zdravo.

Limunom protiv mrlja na dečijom tepihu

Limunov sok je spas za sve mame koje održavaju dom i dečiju sobu čistim. Naime, postoje ozbiljne studije koje govore o procentima vremena koje bebe i mala deca provode na podu. Tepih je njihov svet, tu će se prvi put okrenuti, počeće sa puzanjem, šareni dečiji tepisi će deci pomoći prilikom učenja, ali tu će i praviti najviše fleka i mrlja, koje roditeljima zadaju velike muke.

Kako su mala deca nespretna sa hranom, vrlo često ista završi na podu, utabana njihovim koracima. Nije mnogo drugačije ni sa nešto starijom decom, koja ne brinu previše o čistoći tepiha, te su mrlje na dečijim tepisima nešto sa čim se svi roditelji bore sve dok se deca ne odsele.

U borbi protiv fleka na tepisima idealan je limunov sok. Razređen vodom, limunov sok izvlači i najtvrdokornije mrlje. Na mrlju je dovoljno sipati limunov sok i ostaviti da odstoji nekoliko minuta, pa onda samo isprati vodom. Ukoliko je mrlja tvrdokornija, ponekad je potrebno ostaviti limunov sok da odstoji i po nekoliko sati.

Uklonite ulegnuća na tepihu od teških stvari kockicama leda

Dečija soba je sklona izmenama kada je nameštaj u pitanju. Kada dete preraste krevetac, dobija prvi krevet, kada kreće u školu prvi radni sto, a kako postaje tinejdžer, veći orman je neminovan. Iz tih razloga, raspored nameštaja u sobi se vrlo često menja, te se na dečijim tepisima neretko prave ulegnuti otisci.

Kako bi povratili prvobitan izgled, ne treba da vučete vlakna tepiha na silu, već uz pomoć kockica leda možete rešiti problem ulegnuća na tepihu. Naime, na mesto gde se tepih ulegao dovoljno je postaviti nekoliko kockica leda i ostaviti ih da se istope.

Zatim, vodu utapkati ubrusima ili krpom, pa kašikom prelaziti preko kako bi tepih povratio prvobitan izgled. Ono u čemu kockice leda pomažu, pored ulegnuća na tepihu je i uklanjanje žvaka sa tepiha. Ledom je potrebno stvrdnuti žvaku, pa je veoma lako odstraniti nekim oštrijim predmetom.

Soda bikarbona – pomoć iz kuhinje pri održavanju dečijih tepiha

Za održavanje tepiha različitih vrsta, ali i uopšte, ne moraju se uvek koristiti posebno kupljena sredstva. Ponekad je dovoljno koristiti i neke stvari koje već imate u kuhinji. Soda bikarbona u kombinaciji sa sirćetom osvežava svaki tepih, ubijajući sve bakterije, a vrlo je jednostavno koristiti ih.

Soda bikarbonu je dovoljno posuti po tepihu i dobro je utrljati među vlakna i samu bazu tepiha. Najbolje je da odstoji preko noći, ukoliko je to moguće, a ako nije, onda se potrudite da odstoji nekoliko sati. Nakon toga je potrebno temeljno je usisati.

Na taj način, ne samo da će se dečiji tepih osvežiti, već će se ubiti svi neprijatni mirisi i bakterije, koji su neretko glavni uzročnici bolesti i alergija kod male dece.

Dečije tepihe bi trebalo s vremena na vreme dubinski očistiti i to prepustiti profesionalcima, pa tepih odneti u neki tepih servis. Ali, uz nekoliko jednostavnih trikova, svako je u mogućnosti da tepihe učini čistim, a ćišćenje lakim i zabavnim, u isto vreme štedeći vreme.

Vaspitanje primerom je idealan način da se deci pokažu mnoge životne lekcije, a uz redovno održavanje tepihe u dečijoj sobi vaših mališana, pokazaćete im da je čišćenje okruženja, što uključuje i održavanje tepiha čistim, vrlo važno, kako za lepotu doma, tako i za samo zdravlje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here