Naslovna Saveti Urinarne infekcije u trudnoći izazvane Ešerihijom koli

Urinarne infekcije u trudnoći izazvane Ešerihijom koli

435
0
trudnica-stomak
Pexels.com

Fizičke promene u telu žene koje se dešavaju tokom trudnoće donose i predispozicije za razvoj infekcija, ali treba imati u vidu da i bez trudnoće jedna od pet žena tokom života oboli od infekcije urinarnog trakta. No, zbog mogućih posledica po zdravlje ploda, ali i same trudnice tokom i nakon porođaja, treba biti posebno oprezan. 

Hormonalne promene tokom trudnoće stvaraju idealne uslove za razvoj bakterija koje prouzrokuju infekcije urinarnog trakta, među kojima je  Ešerihija koli uzročnik u 90% slučajeva. Povećanje prostogesterona uzrokuje opuštanja mišića koji oblažu uretru što stvara mogućnost da se bakterija lakše nastane u mokraćnoj bešici. 

Ešerihija se lakše razvija kod trudnica i zbog toga što uvećana materica sprečava potpuno pražnjenje mokraćne bešike u kojoj ostaje deo urina koji je idealno stanovište bakterija.

Kako se prenosi i simptomi

Način prenošenja Ešerihije koli je jedanak za celokupnu populaciju, a ono što trudnice razlikuje od ostatka jeste da je olakšan razvoj bakterije, kao i da se u trudnoći ne preporučuje standarno lečenje – antibioticima, već se preporoučuju terapije nekim od prirodnih čajeva za ešerihiju.

Kontaminirana hrana i voda, kao i neadekvatnim održavanje lične higijene glavni su uzročnici razvoja Ešerihije koli u organizmu. Prenošenje seksualnim odnosom je, takođe na spisku rizičnih aktivnosti. 

Izbegavanje nedovoljno termički obrađenog mesa, nepasterizovanog mleka , kao i dobro pranje sirovog voća i povrća pre upotrebe predstavljaju najbolju preventivu.

Simptomi urinarnih infekcija izazvanih Ešerihijom koli su: brz i hitan nagon za mokrenjem, bol ili osećaj pečenja pri mokrenju, mučnina, povraćanje, bol u trbuhu i bol u leđima, urin neprijatnog mirisa ili zamućen urin, groznica, bol u oblasti stidne kosti.

Koliko je opasna Ešerihija koli kod trudnica

Infekcije izazvane Ešerihijom koli se uspešno leče za kratko vreme, ali kod trudnica postoji povećan rizik za razvoj ozbiljnijih komplikacija. Terapija antibioticima je vrlo uspešna, i bez obzira što bakterija Ešerihija koli ume da bude uporna razvijajući rezistentnost na pojedine antibiotike, u dobro odabranoj kombinaciji i sa dodatkom biljnih čajeva ne predstavlja veći problem.

Komplikacije nastaju ako se ne leči na vreme, a kako se pretpostavlja da trudnice spadaju u kategoriju stanovništa sa povećanom frekventnošću preventivnih pregleda tokom trudnoće, rizik od komplikacija nije u zoni opasnosti.

U prvom tromesečju trudnoće poželjnija opcija za lečenje Ešerihije koli jesu biljni čajevi, brusnica,šipak, uva i slično, pošto je terapija antibioticima rizična za razvoj ploda. Najveći problem infekcija u trudnoći je dijareja koja može da izazove dehidrataciju i na taj način dovede razvoj ploda u rizičnu situaciju.

Obnavljanje infekcija izazvanih Ešerihijom kod trudnica je vrlo često, ali nakon prvog tromesečja trudnoće, moguće je lečenje odgovarajućom antibiotskom terapijom. Reinfekcija se sprečava i dnevnom dozom antibiotika koji nisu štetni po plod, i uz odgovarajuću količinu tečnosti,prvenstveno čajeva, u kasnijim mesecima trudnoće očekivanja se kreću u pravcu uspešnog saniranja infekcija.

Posledice po bebu

Ako se infekcije izazvane Ešerihijom leče na vreme i pod stručnim nadzorom lekara, uz odgovarajuću terapiju, malo je verovatno da će se posledice odraziti na bebu. 

Međutim, ako se lečenje ne počne na vreme, moguće su sledeće komplikacije:

  • trudnoćom indukovana hipertenzija
  • zaostalost intrauterinog rasta
  • anemija
  • amnionitis (upala posteljice)
  • mala porođajna težina bebe
  • u najgorem slučaju može doći i do pobačaja

Preventivne mere

Ne postoji siguran način da se smanji mogućnost dobijanja infekcije Ešerihijom, ali se praktikovanje preventivnih mera smatra sasvim dovoljnim da se rizik smanji.

Održavanje lične i intimne higijene, posebno brisanje od napred ka nazad nakon mokrenja sprečava širenje bakterije iz digestivnog trakta. Hidratacija je odličan način za preventivu, pa se preporučuje najmanje 8 čaša vode dnevno. 

Učestalo mokrenje je dobar način da se bakterije efikasno očiste iz mokraćnih kanala i bešike. Mokrenje kad god se oseti potreba jeste preporuka za sve, posebno za trudnice. Mokrenje pre i nakon seksa sprečava da bakterije ostanu na genitalijama.

Pranje voća i povrća pre jela, konzimacija mleka i soka koji su pasterizovani spadaju u mere preventive, a tu je i dobra i temeljna termička obrada mesa, posebno mlevene govedine.

Pranje ruku sapunom i vodom nakon korišćenja kupatila, menjanja pelena, prljave posteljine ili nakon dodirivanja životinja smatra se  preventivom ne samo za razvoj Ešerihije već i brojnih drugih bakterija i gljivica koje mogu da pogoršaju zdravstveno stanje trudnice.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here