Naslovna Lifestyle Život Vodič za brucoše: Šta vam sve treba za početak studija

Vodič za brucoše: Šta vam sve treba za početak studija

2160
0
student
Foto: Pixabay.com

Prijemni ispit je položen, a željeni fakultet upisan – u ovoj rečenici se nalazi ostvaren san svakog budućeg studenta. Međutim, kad se slegne uzbuđenje, neizbežno je pitanje: šta vam sve treba za početak studija?

Za većinu brucoša početak studija ujedno znači i preseljenje iz manjeg u veći grad, osamostaljivanje i preuzimanje više odgovornosti na sebe. Za šta se sve treba pripremiti pored predavanja u amfiteatru? Kako izabrati najbolje mesto za studentski život? Kako i gde se hraniti, gde se lečiti, kako pametno isplanirati svoje vreme – pročitajte u tekstu koji smo pripremili za vas.

Izaberite stan za desetku

Studenti koji su ostvarili pravo na budžet imaju dve mogućnosti kada je u pitanju mesto stanovanja za vreme studija. Jedna je, naravno, studentski dom, jeftinija i za mnoge uzbudljivija varijanta. Druga opcija je za one koji vole mir i udobnostiznajmljivanje stana.

Život u studentskom domu

Mnogi tvrde da se studentski život najbolje oseti u domu. Druženje sa cimerima i docimerima, zajednički odlasci u čitaonicu ili menzu i nezaobilazne studentske žurke, sve su ovo asocijacije na život u Studenjaku ili bilo kom drugom studentskom domu. Cene stanovanja su izuzetno povoljne, a većina domova ima odličnu saobraćajnu vezu sa fakultetima. Zbog toga je za mnoge brucoše ovo najpogodnija varijanta kada se presele u veliki grad.

Međutim, ako niste tip koji se lako navikava na nepoznate ljude, ako vam smeta buka i teško se prilagođavate, studentski dom možda i nije najbolje mesto za život dok studirate.

Život u iznajmljenom stanu

studentska-soba
Foto: Pixabay.com

Dok nekome prija gužva i konstantna dinamika, postoje i oni koji ne mogu da uče ili da se skoncentrišu ako nemaju praznu sobu samo za sebe. Premda iznajmiti stan u univerzitetskom gradu uvek košta više nego život u studentskom domu, činjenica je da “hvatanje uslova” i odlične ocene u indeksu imaju neuporedivo višu vrednost.

Bez obzira na to što je studentski stan često najveća stavka u budžetu, uvek možete pronaći stan koji nije baš toliko skup. Na Internetu postoji velika ponuda manjih studentskih stanova koji nemaju visoku kiriju i dodatne troškove. Pažljivo proučite sve oglase za stanove koji se nalaze u blizini vašeg fakulteta ili su barem dobro povezani linijama gradskog prevoza. Vodite brigu o tome na koji način se stan greje, da li zgrada ima lift, da li su prethodni stanari izmirili sve dugove, te u kakvom stanju se nalaze kupatilo i nameštaj.

Uvek možete razmisliti o iznajmljivanju stana sa cimerima i tako umanjiti izdatke. Pritom, imajte na umu i ovo: iako se život sa cimerom ili cimerkom u jednosobnom ili dvosobnom stanu razlikuje od života u trokrevetnoj sobi u studentskom domu, i dalje morate biti spremni na deljenje i kompromise.

Konkurišite za studentski kredit ili stipendiju

Pored brojnih obaveza koje jedan brucoš treba da ostvari, postoje i one koje će mu obezbediti i neke olakšice. Konkurisanje za studentski kredit i stipendiju na početku zimskog semestra je jedna od njih. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja svake godine raspisuje konkurs za studentske stipendije i kredite koji traje od 1. do 31. oktobra tekuće godine.

Kandidati se prijavljuju sa svom konkursnom dokumentacijom na fakultetu ili visokoj školi na kojoj studiraju. U zavisnosti od proseka ocena, godine studija, socijalnog statusa, pripadnosti nekoj etničkoj grupi, a potom i posedovanja nekog posebnog talenta, komisija donosi odluku koje studente će nagraditi za postignut uspeh i ohrabriti za dalji rad.

studenti-laptop
Foto: Unsplash.com

Student koji ostvari pravo na stipendiju nema obavezu vraćanja i može svake školske godine produžiti to pravo. Naravno, produženje je moguće samo ukoliko i dalje ispunjava uslove propisane ugovorom koji potpiše sa Ministarstvom. U suprotnom, može izgubiti pravo na dalje stipendiranje.

Pored ove, student uvek može konkurisati za stipendiju koju dodeljuje njegov rodni grad, a u kasnijim godinama studija i za stipendije Fonda za mlade talente Dositeja i mnoge druge.

Studentski krediti su za mnoge brucoše odlična opcija, jer postoji mogućnost nevraćanja ukoliko se ne obnovi nijedna godina i ostvari prosek ocena viši od 8,5. Međutim, čak i u slučaju da ovi uslovi ne budu ispunjeni, vraćanje kredita počinje tek nakon zaposlenja i to bez kamate.

Hranite se u studentskim restoranima

Pored mesta stanovanja i ocena u indeksu, jedna od najvećih briga za roditelje jednog studenta jeste: kako se hrani. Međutim, pored 14 studentskih restorana u Beogradu, 3 u Nišu i Novom Sadu i 5 u Kragujevcu – i mogućnosti za tri topla i ukusna obroka po povoljnoj ceni svakog dana, ne ostaje mnogo prostora za tu brigu.

Svaki student čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije ostvaruje pravo na ishranu u studentskim menzama, i to po regresiranim cenama. Do dvadesetog u mesecu, pravilo je da se meni obroci kupuju po dekadama, odnosno po deset. Od dvadeset prvog u mesecu mogu se kupovati pojedinačno. Doručak tako košta 40 dinara, ručak 72 dinara, a večera 59 dinara.

Za ishranu u menzi potrebna vam je studentska kartica i žeton za korišćenje pribora.

Ne zaboravite na studentsku karticu

Ako je studentski indeks najznačajniji dokument koji jedan student ima, onda je studentska ISIC kartica sledeća u nizu. ISIC kartica ili International Student Identity Card je, kao što joj sam naziv kaže, međunarodni studentski identifikacioni dokument. Bez ove kartice je nemoguće platiti smeštaj u studentskom domu i obroke u studentskim restoranima.

Međutim, osim ove dve najvažnije namene, ISIC kartica studentu može poslužiti za ostvarivanje brojnih povlastica. Pored popusta za autobuski, železnički, pa i avionski prevoz, ova studentska kartica vam može obezbediti snižene cene ulaznica za muzeje i pozorišta, ili pak jeftinije učlanjenje u biblioteku, upis na pojedine kurseve, pa i popuste za turističke aranžmane. Popuste za studente koji poseduju ovu karticu obezbeđuju i neki fitnes centri, hoteli, kafići i dr.

Učlanite se u biblioteku

Premda se studentima književnosti i jezika, kao i filozofije i istorije učlanjenje u biblioteku podrazumeva po samom upisu na fakultet, ovo ne bi trebalo da preskoče ni brucoši fakulteta prirodnog i tehničkog usmerenja. Akademski građani nisu samo nosioci fakultetskih diploma, već i intelektualci, mladi ljudi koji mare za opšte obrazovanje.

student-biblioteka
Foto: Unsplash.com

Uz studetsku karticu i indeks možete ostvariti popust na učlanjenje u skoro sve gradske biblioteke. Zavidan knjižni fond imaju Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“, Biblioteka grada Beograda, kao i Narodna biblioteka Srbije. Isto važi i za Univerzitetsku biblioteku “Nikola Tesla” u Nišu, kao i za Centralnu biblioteku u Novom Sadu. U Kragujevcu su na raspolaganju Univerzitetska biblioteka, kao i Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“.

Ne treba zanemariti ni činjenicu da sve ove biblioteke imaju izvanredne čitaonice sa velikim kapacitetom mesta. One mogu biti odličan beg iz čitaonica u studentskim domovima u kojima je uvek gužva.

Na vreme obezbedite karticu za gradski prevoz

Koliko god blizu da se nalazi vaš studentski dom ili stan od fakulteta, činjenica je da će vam za lakši život i snalaženje u prestonici biti potreban gradski prevoz. Brucoši u Beogradu su u obavezi da izvade novu voznu legitimaciju, a ova personalizovana Bus plus kartica košta 250 dinara.

Sa potvrdom od fakulteta da je u aktivnom statusu i sa fotokopijom lične karte, student može izvaditi karticu do 31. oktobra. Ona će važiti do 31. oktobra naredne godine, kada se može produžiti za narednu školsku godinu.

Slična je situacija i u drugim univerzitetskim gradovima, gde studenti imaju mogućnost plaćanja mesečne karte za prevoz, i to po gradskim zonama i po sniženoj ceni.

Zdravstveni pregledi i uverenja u Zavodu za zdravstvenu zaštitu

U slučaju da se, ne daj bože, razbolite ili ako vam je potreban lekarski pregled za useljenje u studentski dom, kao i različita lekarska uverenja (za upis na fakultet ili pak za dobijanje vozačke dozvole, na primer) možete se osloniti na Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata. Glavna zgrada studentske poliklinike u Beogradu nalazi se u Krunskoj ulici. Postoje i dve ambulante – jedna je u Studentskom gradu, a druga na Karaburmi.

Studentska poliklinika u Nišu pruža zdravstvene usluge na dve adrese – na Bulevaru dr Zorana Đinđića 52a i u Katićevoj ulici 29.

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenta u Novom Sadu nalazi se u Ulici dr Sime Miloševića 6.

Studentska poliklinika u Kragujevcu nalazi se u Ulici Čiče od Romanije 2.

Pametno organizujte svoje vreme

Na kraju, ali ne i najmanje važno za svakog studenta je – vreme. Kada završite sve obaveze koje vas čekaju na samom početku studija, pronađete stan, izvadite neophodne studentske kartice, prijavite se na konkurse, krenete na predavanja, veoma je važno da pametno isplanirate svoje vreme.

Uspostavite rutinu, uklopite predavanja i obroke u studentskoj menzi, ustanovite koji deo dana ćete provoditi u čitaonici, a koji sa društvom u pozorištu ili opuštajući se u nekom kafiću i parku. Dobra organizacija je pola desetke! Druga polovina je, znate već i sami – učenje!

Srećno!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here