Naslovna Istorija Biografije Volfgang Amadeus Mocart – čudo od deteta

Volfgang Amadeus Mocart – čudo od deteta

4787
0

Volfgang Amadeus Mocart, poznati austrijski kompozitor, jedan od najznačajnijih i najuticajnijih kompozitora klasične muzike. Rođen je 27. januara 1756 godine u Sacbulrgu i živeo do 5. decembra 1791 godine.

Muzika nije u notama, već u tišini između.
– Volfgang Amadeus Mocart

Komponovao od malih nogu

Mocart potiče iz muzičke porodice, otac Leopold mu je bio muzičar, radio je na dvoru za princa arhiepiskopa Salcburga i bio jedan od vodećih evropskih učitelјa muzike toga doba. Mali Volfgang je pokazalo ogroman muzički talent. Dok je imao 4 godine, Mocart je mogao da nauči pesmu na klaviru za samo 30 minuta. Kada je uočio nadarenost, Leopold je zapostavio svoj posao i potpuno se posvetio učenju i vaspitanju svog sina. Leopold je bio predan učitelј. Nastave je činio zabavnim, ali je i insistirao na snažnoj radnoj etici i savršenstvu.

Već u svojoj petoj godini mladi Mocart je odlično svirao na čembalu, a u šestoj, otac je zapisao njegovu prvu kompoziciju. Možda zvuči neverovatno ali je on još i ranije komponovao, ali je te kompozicije tek kasnije zapisao. Te, 1762. godine, sa, takođe nadarenom, starijom sestrom Marijom Anom, zvanom Nanerl, Amadeus je uspešno nastupio pred carem Josifom I i taj nastup je muzikalnoj deci otvorio  vrata austrijskih aristokratskih salona.

Putovao svuda po svetu

Kao sedmogodišnjak mladi Mocart sa ocem i svojom starijom sestrom kreće na veliku turneju. Brat i sestra putovali su po dvorovima Pariza, Londona, Haga i Ciriha i nastupali po Austrougarskoj i Nemačkoj gde se upoznaje sa velikim pesnikom Geteom. Iste te godine odlazi i u Pariz i na dvoru svira pred Marijom Antoanetom (ćerka carice Marije Terezije, žena Luja XVI).

Aprila 1764. godine Volfgang je u Londonu, gde se sreće s Hendlom. U novembru, dve godine kasnije, odlazi u Pariz, a zatim ponovo u Salcburg. Na putu po Zapadnoj Evropi Mocart je upoznao celokupno stvaralaštvo svoje epohe i shvatio da još mnogo toga mora da nauči… Sve vreme on uporno komponuje…

Odlazak porodice Mocart u Italiju doprinelo je međunarodnoj afirmaciji  Amadeusa a i uobličavanju njegovog stila koji se i inače nalazio pod jakim italijanskim uticajem. Mocart je i kasnije nekoliko puta odlazio u Italiju i u Pariz – gde je pokušao da nađe utehu za patnju koju je izazvala neuzvraćena lјubav. Međutim, Pariz ga prima veoma hladno i suzdržano –  pred njima više nije ono nekadašnje čudo od deteta.

Najplodniji period stvaranja

Kao i mnoge umetničke ličnosti, njegov život je karakterisala nestabilnost, a periodi blagostanja i entuzijazma bili su pomešani sa periodima depresije.

Godine 1781. Amadeus Mocart se ženi Konstancom Veber i nastanjuje se u Beču. Postaje prvi slobodan umetnik u istoriji muzike.  Živi od koncerata, prodaje svoje kompozicije i drži privatne časove deci imućnijih Bečlija. Kako prolazi vreme biva sve siromašniji i bolesniji… Začudo, taj period kada živi u bedi istovremeno je i najplodniji period njegovog stvaranja.

Hajdn je jednom rekao Mocartovom ocu: „Kažem vam pred Bogom, i kao pošten čovek, vaš sin je najveći kompozitor koji mi je poznat po ličnosti i ugledu. Ima ukus a to je najveća veština u komponovanju.“

Misteriozna smrt

Mocartov život u Beču, kad postepeno zamire njegova izvođačka, a rasplamsava se stvaralačka delatnost kompozitora, polako se gasio u bedi i bolesti… Tokom poslednje godine života (1791) bio je na putu ka ličnom oporavku i bio je vrlo produktivan sve dok ga nije pogodila bolest.

Niko zapravo nije siguran u tačan uzrok njegove prerane smrti. Sahranjen je jednog zimskog decembarskog dana u sirotinjskoj  grobnici, kao običan beskućnik…

Šta je ostalo iza ovog velikog umetnika

Tokom 35-godišnjeg života Volfgang Amadeus Mocart je napisao više od 600 kompozicija: 49 simfonija, 20 opera (među kjima su najpoznatije “Čarobna frula”, “Figarova ženidba”, “Don Giovanni”), 24 gudačka kvarteta, 42 sonate za violinu i klavir, 25 klavirskih koncerata…

Mocart je napisao neke manje opere dok je bio mlad, ali njegova prva zaista važna opera bila je Idomeneo. Ova opera je prvi put izvedena u Minhenu 1780 godine.

Čarobna frula bila je poslednja opera koju je Mocart komponovao, a premijerno je izvedena 30. septembra 1791. – otprilike tri meseca pre nego što je umro. Mocart je sam dirigovao orkestrom.

Mocart je imao šestoro dece, ali su ga nažalost nadživela samo dva sina – Karl Tomas (1784-1858) i Franc Ksaver (1791-1844). Ostala deca, dva sina i dve ćerke, nisu doživela ni svoj prvi rođendan.

Svakog leta Mocartovo rodno mesto Salcburg priređuje u njegovu čast muzički festival.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here