Naslovna Lifestyle Život Zašto odustajemo od svojih ciljeva i kako se motivisati

Zašto odustajemo od svojih ciljeva i kako se motivisati

4040
0

Koliko puta ste bili u situaciji da odložite neki posao, da vas je mrzelo da se pokrenete i da ste tražili izgovor? Odmah nakon toga dolazi sledeća faza u kojoj verovatno prekorevate sebe što niste bar pokušali. U pitanju je nedostatak motivacije. Bez obzira na sve vaše kompetencije i sposobnosti bez motivacije koja igra značajnu ulogu nema pomaka. Dobra stvar u svemu ovome je što se motivacija može menjati i na nju svesno možemo uticati. Najčešću grešku pravimo kad sebi postavimo pitanje – „ Mogu li ja to?“ Umesto toga daleko je bolje pitati sebe – „Da li ja to zaista želim i ako želim, zbog čega želim?“ Ukoliko pronađete odgovor na ovo pitanje, budite sigurni da ćete se pokrenuti sa mrtve tačke i da ćete krenuti ka ostvarenju svog cilja. Sve što zaista jako želimo najčešće uspevamo da ostvarimo pre ili kasnije.

Suočite se sa problemom

Ključni problem je u tome što ima situacija u kojima ne želimo dovoljno nešto, ali sebe obmanjujemo. To su situacije kada nam je cilj veoma privlačan, ali put do ostvarenja istog nam se čini teškim i sa dosta prepreka.Umesto da se suočimo sa problemom, mi svesno odlažemo početak promene. Najprostiji primer za ovo gore navedeno je držanje dijete. Uglavnom obećavamo sebi da ćemo početi od sutra, od ponedeljka, od idućeg meseca, godine i sl. Upravo te vremenske odrednice su nešto što nas sputava i koči u ostvarenju željenog cilja. Ne čekajte sutra! Počnite sad! Najpre sagledajte razloge za i protiv, definišite cilj a onda „porazgovarajte sami sa sobom“, jer jedino kada budete maksimalno iskreni prema sebi tada ćete moći da se usmerite na otklanjanje prepreka i da svesno stremite ka cilju.

Nedostatak motivacije i kako ga prevazići

Nedostatak motivacije se najčešće javlja usled straha od neuspeha, usled traženja saveta od drugih, usled nedovoljne spremnosti da preuzmemo kontrolu nad svojim životom, kao i usled pogrešne percepcije smatrajući da je za postizanje nekog cilja potrebno mnogo više truda nego što bi bila dobit. Sve ove procene najčešće nisu realne a u pozadini svega se nalazi nedostatak samopouzdanja ili nedostatak vere u sebe, a sve to dovodi do pada motivacije.

Strah od neuspeha se javlja najčešće kada ne verujemo dovoljno u ono što radimo i uz to ide i ono podsvesno – šta će drugi reći! Zatim se nadovezuje sledeća stavka, a to je traženje saveta na više strana. Ovo je uglavnom bespotrebno rasipanje energije i umesto da se fokusirate na željeni cilj, najčešće se sve više udaljavate od njega. Među sagovornicima uvek ćete imati onih koji će vas podržati, kao i onih koji će vam navesti gomilu razloga protiv. Najčešće oni to ne rade iz neke loše namere, već imaju svoj ugao posmatranja.

Umesto da besomučno tražite savete naokolo, setite se priče o žabama koje su htele da se popnu na vrh brda. Posmatrači su im govorili da je nemoguće i da neće uspeti i jedna po jedna žaba je odustajala. Samo jedna od njih je stigla na cilj. I to jedna jedina koja je bila gluva! Zato uvek kada se uputite ka nekom cilju neka vam priča o žabama bude dodatna motivacija.

Preuzeti kontrolu nad svojim životom u svim segmentima nije lako utoliko što onda nemate koga da krivite ako vam se desi nešto nepredviđeno ili ako sve nije kako ste isplanirali. Ali to je jedini ispravan način da ostvarite postavljeni cilj i da naučite da ustanete posle pada, umesto da krivicu svaljujete na druge. Možda će trebati i nekoliko pokušaja da dođete do cilja, ali ako dovoljno verujete u sebe uspeh neće izostati.

Nemojte da vas obeshrabri pomisao da je dobit manja od uloženog truda i da odustanete zbog toga. Ukoliko vaše misli idu u tom pravcu onda je sigurno da se na jednu takvu misao nadovezuje druga, na drugu treća i tako u nedogled. Pre nego krenete ka ostvarenju nekog cilja, pre nego odlučite da se pokrenete zavirite u najdublji kut svoje duše, tamo ćete naći odgovor i putokaz koji će vas sigurno dovesti do željenog cilja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here