Naslovna Saveti Zašto treba piti kakao? Pozitivni efekti i dnevna doza

Zašto treba piti kakao? Pozitivni efekti i dnevna doza

4145
0
Kakao

Istorija kakaoa počinje još u civilizaciji Maja. A evropski osvajači su ga otkrili u 16. veku. Ubrzo nakon toga, on postaje neki vid leka za razne zdravstvene probleme. Kakao se dobija mrvljenjem zrna kakaoa i uklanjanjem masti. Danas se kakao u najvećoj meri koristi za proizvodnju čokolade. U ovom tekstu će biti predstavljeni najznačajniji efekti kakaoa na zdravlje.

Antioksidantno dejstvo

Kakao je jedan od najvećih izvora polifenola. A polifenoli su snažni antioksidansi, koji se takođe nalaze i u voću, povrću, čaju, čokoladi i vinu. Zahvaljujući ovoj supstanci, kakao ima brojne pozitivne efekte na zdravlje: poboljšava cirkulaciju, reguliše vrednosti šećera i holesterola u krvi i snižava arterijski krvni pritisak. Takođe, snižava stepen zapaljenja, što je važno kod osoba sa autoimunim bolestima, na primer.

Ali najvažnije dejstvo je antioksidantno. Ono podrazumeva snižavanje nivoa oksidanasa, materija koje se stvaraju u raznim normalnim i patološkim procesima u telu, a koja mogu ošteti ćeliju, pa i njen DNK.

Međutim, zagrevanje kakaoa dovodi do gubljenja velikog dela polifenola. A isto tako, materije koje se dodaju kakaou, a koje služe da smanjuju njegovu gorčinu, snižavaju nivo polifenola za čak 60%. Stoga, neće svi kakao proizvodi imati iste efekte na zdravlje. Te treba birati one najkvalitetnije.

Snižavanje pritiska

Kakao, u formi praha, kao i u formi crne čokolade, ima važnu ulogu u snižavanju krvnog pritiska. Ovo dejstvo je prvi put zapaženo među ljudima koji su živeli u Centralnoj Americi, a koji su imali učestalu naviku pijenja kakaoa i pritom imali prosečno niži krvni pritisak u odnosu na svoje sunarodnike sa severa.

Ključ je u tome da kakao sadrži supstance koje mogu podići nivo azot oksida u organizmu. A azot oksid, putem svog uticaja na krvne sudove, tačnije, njihovim širenjem, dovodi do pada krvnog pritiska.
To je posebno važno za osobe koje imaju hronično visok pritisak, odnosno dijagnozu hipertenzije. Jer stalnom konzumacijom kakaoa, mogu smanjiti doze svojih lekova, i time njihove moguće neželjene efekte. A takođe, čuvaju svoje srce.

Ipak, treba imati na umu da će crna čokolada, zbog svoje obrade, imati znatno manji uticaj na zdravlje. Dok će kvalitetni kakao prah ispoljiti nešto jače dejstvo i to više kod osoba koje već boluju od hipertenzije.

Kakao

Kakao smanjuje rizik od infarkta i šloga

Suvišno je i spominjati da snižavanjem krvnog pritiska, kakao svakako štiti i krvne sudove i time srce i mozak. Smanjuje mogućnost za razvoj ateroskleroze, odnosno bolesti krvnih sudova. A povećava protok krvi i dopremanje kiseonika i hranljivih materija do svih organa, jer utiče na širenje krvnih sudova.
Međutim, rizik za infarkt srca i mozga se dodatno smanjuje pijenjem kakaoa iz još jednog razloga. Naime, kakao smanjuje nivo „lošeg“ – LDL holesterola.

Najpovoljniji efekti na vrednosti holesterola su potvrđeni pri svakodnevnom uzimanju 20-30 grama crne čokolade. Pritom, treba napomenuti da uzimanje veće količine nije dovelo do jačeg efekta.

Kakao poboljšava rad mozga

Kao što je spomenuto, kakao povećava protok krvi kroz mozak. U jednoj dvonedeljnoj studiji, obuhvaćen je veći broj odraslih osoba od 34 godine. I oni su u toku te dve nedelje konzumirali kakao, svakodnevno i umereno. Posle prve nedelje, pokazalo se da je protok krvi kroz mozak ovih osoba, u proseku, porastao za 8%, a za dve nedelje, za 10%. To poboljšava efikasnost nervnih ćelija, a time i mentalnu sposobnost, pamćenje, razmišljanje i logičko zaključivanje. Ovi efekti su potvrđeni i kod osoba sa očuvanom mentalnom sposobnošću, kao i kod osoba oštećenjem centralnog nervnog sistema.

U više studija, pokazalo se pozitivno dejstvo kakaoa na mentalne funkcije osoba sa neurodegenerativnim bolestima, kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest.

Kakao poboljšava raspoloženje

Istraživanja su pokazala da kakao, kao i aminokiseline iz tvrdog sira, imaju sposobnost da pretvaraju triptofan u serotonin, poznatiji kao hormon sreće. Na ovaj način, mogu uticati na raspoloženje. Što je posebno važno kada je u pitanju depresija. Osobe sa depresijom, koje redovno piju kakao, mogu poboljšati svoje stanje i neznatno ili znatno smanjiti potrebu za propisanom dozom antidepresiva.
I ne samo to, pojedine studije su obuhvatile trudnice, koje su u toku trudnoće konzumirale crnu čokoladu. Ne samo da su time smanjile nivo stresa, već je i raspoloženje njihovih tek rođenih beba bilo značajno vedrije u odnosu na odojčad žena koje nisu konzumirale čokoladu.

Pijenje kakaoa sa visokim sadržajem polifenola dovodi do osećaja smirenosti. A kod starijih muškaraca poboljšava opšte zdravlje.

Kakao smanjuje rizik za dijabetes tipa 2

A pored toga što smanjuje rizik za razvoj šećerne bolesti, kakao poboljšava i stanje bolesti kod dijabetičara. Pre svega, time što povećava osetljivost ćelija na insulin, čime se glukoza lakše transportuje u ćelije. A time se smanjuje njena vrednost u krvi i mogućnost da dođe do oštećenja krvnih sudova.
Ukoliko želite da proverite da li ste u riziku za nastanak šećerne bolesti, popunite upitnik klikom ovde.

Regulacija telesne mase

Iako zvuči paradoksalno, jedenjem crne čokolade ili pijenjem kakaoa, možete lakše smršati. Naime, kakao potencira iskorišćavanje masti za dobijanje energije, čime se one razgrađuju. Takođe, smanjuje apetit i povećava osećaj sitosti. Jedno istraživanje koje je obuhvatilo osobe koje redovno piju kakao i one koje ne piju uopšte, pokazalo je da „kakaofili“ imaju značajno niži indeks telesne mase – tzv. BMI (body mass index).

Zaštita od malignih bolesti

Flavonoidi iz voća i povrća imaju zaštitnu ulogu kada su u pitanju razne vrste karcinoma. Pre svega tako što štite DNK od oštećenja koja izazivaju oksidativni radikali. Pritom, kakao je materija koja sadrži najviše flavonoida od svih namirnica. Ali ne samo da kakao sprečava razvoj karcinoma, već smanjuje napredovanje postojećih maligniteta. To čini tako što smanjuje rast kancerskih ćelija, potencira njihovu smrt i sprečava širenje putem metastaza. Istraživanja na životinjama su pokazala dobre efekte kod postojanja karcinoma dojke, pankreasa, prostate, jetre, debelog creva, kao i leukemije.

Kakao za olakšanje simptoma astme

Kakao je veliki izvor teobromina i teofilina. Teobromin je supstanca koja može ublažiti kašalj. A teofilin smanjuje zapaljenje unutar zidova disajnih puteva i omogućava njihovu relaksaciju. Time je poboljšan protok vazduha i olakšano disanje.

Uticaj kakaoa na zube i kožu

Ispitivanja su pokazala da kakao može da ima protektivno dejstvo na zdravlje usne duplje. Naime, kakao sprečava nastanak zubnog karijesa, kao i bolesti desni. A čak može i smanjiti postojeći karijes, jer ima antibakterijsko i imunostimulativno dejstvo. Ipak, treba voditi računa o kakao proizvodima koje kupujemo, jer neki od njih mogu sadržati šećer. U tom slučaju, efekat može biti diskutabilan.
Iako je popularno verovanje da kakao može uticati na razvoj akni, to nije istina. Čak naprotiv, deluje pozitivno na kožu lica. Štiti od sunčevog zračenja i utiče na bolju hidrataciju i cirkulaciju u koži lica.

Preporuke za unos kakaoa

Smatra se da je optimalna količina za unos kakaoa – 2,5 grama za kakao prah, a 10 grama, kada je u pitanju crna čokolada. Ova dnevna doza ima zaštitni efekat na srce. Međutim, postoje i studije koje tvrde da je potrebno više uneti, kako bi se ispoljila sva blagotvorna dejstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here