Naslovna Lifestyle Život Zidne tehnike – predlozi za krečenje

Zidne tehnike – predlozi za krečenje

618
0

Krečenje zidova može biti početna tačka ka potpunoj transformaciji doma. Sama promena boje ili uvođenje nove zidne dekoracije u celosti menja atmosferu u prostoriji i uz nekolicinu dodatnih investicija unapređuje enterijer. U nastavku teksta navešćemo moderne kombinacije boja kao i najpopularnije zidne tehnike koje mogu oplemeniti vaše zidove. 

Zidovi zahvataju najveću površinu prostorija i jedan su od fakotra koji najviše utiče na vrednost stana. S tim u vezi, ukoliko želite da prodate svoj stan, definitivno preporučujemo da preuredite zidove. Agenti agencija za nekretnine će na taj način uslikati stan u savršenom stanju, pa ćete ekspresno doći do prvih ponuda.

Predlozi za krečenje

Pre nego što započnete sa bilo kakvim uređenjem zida, trebalo bi da ga oslobodite i proverite njegovo stanje. Sklonite predmete, rupe zatrpajte gipsom i sve neravnine poravnajte šmirglom određene granulacije. Kada to završite, možete da se bacite na kupovinu glavnog materijala (kreč, toneri i valjak ukoliko sami krečite) i pomoćnih alatki koje će olakšati kasnije čišćenje (krep trake, zaštitne folije, manje četke za uglove i sl.). U poslednje vreme popularne su kombinacije boja pa preporučujemo da ove godine testirate miks kontrastnih dezena (crno-belo, svetlo sivo-crno, maslinasto-belo). Međutim, uvek se možete držati i standardne taktike farbanja zida u jednoj boji. U tom slučaju savetujemo odabir svetlijih nijansi jer će prostoriju u velikoj meri učiniti prostranijom.

Španski zid – tradicionalne zidne tehnike

Ova tehnika koristi se nekoliko decenija unazad na našim prostorima i nalazi se u mnogim starinskim kućama. Karakteriše je neravnomerno nanešena masa sa šarom napravljenom od „kapljica“ kreča. Mahom se nanosi na zidove koji su neravni ili imaju slične nedostatke. Što se tiče boja, bela je univerzalna, ali je svakako možete prekrečiti u željenu nijansu. Kako postoje i modernije metode uređenja zida, ovu tehniku možete da iskoristite za kuću na selu ili stan u zgradi starije gradnje. 

Dekorit

Sudeći po karakteristikama mase i načinu rađenja tehnike, dekorit se umnogome poklapa sa prethodno navedenom tehnikom. Moleri stoga neretko kažu da je ova zidna metoda modernija verzija tradicionalnog španskog zida. Međutim, za razliku od svog „prethodnika“, dekorit odlikuje ravan zid sa utisnutim šarama napravljenim od kamenčića na gleterici. Pretežno se koristi u kafićima ili dugačkim hodnicima, ali može biti i te kako korisna opcija i za spavaću ili dnevnu sobu. U početku, masa je siva ali se kasnijim sušenjem boja polako pretvara u belu. Po želji i osećaju, belu boju možete ili ostaviti ili prekrečiti u drugu nijansu. Predlažemo nešto svetlije nijanse kako bi šare bile uočljive.

Sahara zidne tehnike  – pustinjska dina

Pustinjska dina je jednostavna zidna tehnika koju uz malo pažnje i interesovanja vrlo lako možete da naučite. Pre no što se nanese homogena masa, zidna površina se farba prajmerom nijansiranim u približnom dezenu završnog premasa. Kasnije se gotova sahara nanosi u jednakim pravcima kako bi se postigao efekat pravilnih šara. Pored visoke estetske vrednosti, najveće vrline ove dekoracije jesu vodoperivost i dobra paropropusnost. 

Sahara se inače proizvodi u srebrnoj, zlatnoj, bronzanoj te neutralnoj bazi i može se kombinovati sa čak 180 različitih nijansi. Naš favorit je srebrna baza sa nežno sivom nijansom prajmera, ali svakako preporučujemo da prvo istražite katalog. Zbog pravilnih šara, ova tehnika najbolje pristaje kancelarijama ili radnim prostorijama.

Pustinjska oluja – još jedna sahara tehnika

Proces nanošenja pustinjske oluje manje-više je isti kao i kod pustinjskih dina. Zid se prvenstveno premazuje prajmerom u bliskoj nijansi, ali se za razliku od prethodne tehnike pripremljena sahara nanosi nepravilnim pokretima četke u nasumičnim pravcima. Zid je vodoperiv, ali sa druge strane nije otporan na mrlje prouzrokovane mašću, koka-kolom ili bilo kakvim vrstama ulja pa se ne preporučuje za kuhinje ili trpezarije. Imajući u vidu nepravilne šare, pustinjsku oluju možete da uradite na jednom zidu dnevnog boravka (pretežno se radi na zidu gde stoji TV) ili u spavaćim sobama.

Travertino zidne tehnike

Travertino je tehnika nanošenja koja je pogodna za prostorije sa hrapavim ili neravnim zidovima. Recimo, ako u kupatilu ili hodniku imate problem sa ispucalim zidovima, onda ova metoda može biti izuzetno delotvorna. Gusta masa se nanosi gletericom, a nekoliko minuta nakon sušenja kreira se tekstura uz pomoć alata sa veštačkom travom. Na taj način se postiže oblik žilica koje su svojstvene travertin prirodnom kamenu. Posle faze sušenja, zid se „poravnava“ i pristupa se izradi fugni kamenskih blokova (upotrebom skalpela).

Što se tiče ostalih prostorija, uvek možete da pokušate i sa kombinacijom određenih tehnika. Ipak, trudite se da sve bude uklopljeno sa stilom. Nadamo se da će naši predlozi biti od pomoći!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here