Naslovna Lifestyle Porodica 7 pravila za izgradnju sopstvene kuće (od temelja!)

7 pravila za izgradnju sopstvene kuće (od temelja!)

2905
1

Sve više i više ljudi u Srbiji razmišlja o izgradnji vlastitog doma, iako je zbog povećanja cena građevinskog materijala taj poduhvat, čini se, sve manje pristupačan. Postoje nove vladine inicijative za izgradnju novih stambenih jedinica, kao i za unapređenje energetske efikasnosti postojećih objekata. Dobra arhitetkura stambenog prostora glavni je preduslov koji će odgovoriti na sve potrebe budućih stanara kuće.

Uspešan projekat će rezultirati kućom u kojoj nećete uživati u svakodnevnom životu, nego ćete ostvariti ogromne uštede i novac preusmeriti na druge investicije. Pa da počnemo sa ,,pitanjem od million dolara”.

Koliko košta izgradnja kuće?

Uz dobar plan i projekat moguće je izgraditi jeftinu kuću za manje od 40000 €.

Odabir prave lokacije

Pre nego što se započne sa izgradnjom, birate parcelu, zar ne? Dakle, kada birate parcelu za svoj dom, potrebno je dobro razmisliti. Kod odabira parcele važno je razmotriti vise stvari:

  1. Da li se vaša potencijalna parcela nalazi u plavnom području?
  2. Da li su svi ekološki aspekti na dovoljno visokom nivou?
  3. Da li je u planu industrijalizacija okolnog prostora?
  4. Da li je geologija povoljna…

Sve je u dobrom projektu i medotu izgradnje kuće!

Većina vaših ušteda odvijaće se tokom faze projektovanja i planiranja. Dobro osmišljen projekat kuće u kom su razmotrene sve moguće posledice mogao bi vam uštedeti bogatstvo. Važno je odvojiti vreme da nađete dobrog arhitektu da bi se eventualni nedostaci otklonili u startu. Njihova naknada je mali procenat troškova izgradnje, ali pravi projekat može uštedeti dosta novca (kao i da vam pruži izgled doma u kom ćete uživati u komforu). Dakle, iza svakog velikog projekta stoji dobar arhitekta. Neki od naših arhitekti su podelili svoja iskustva tokom izgradnje jeftinih stambenih jedinica:

Geometrija objekta bi trebalo da bude što jednostavnija

Siguran način da se dodatno uvećaju troškovi bio bi da se počne sa kosim zidovima i složenim rasporedom prostorija. Rad na takvom projektu će odvući značajne količine novca, pa je vredno ispitati svaki aspekt pre započinjanja radova. Za svaki detalj, vaš arhitetka bi trebao razmisliti: Koliko je određeni posao složen? Koliko će ti radovi uvećati troškove gradnje?

Pažljivo razmotridi metod gradnje kuće i odabir materijala

Ne postoji jedino jeftino rešenje i ova odluka bi trebalo da se odvaga u odnosu na druge faktore, kao što je odabir materijala. Vek trajanja i održavanje uticaće na ukupne troškove vase kuće u datom periodu. Materijal će biti jedan od najvećih troškova (ako ne i najveći). Uvek je korisno zatražiti od izvođača da kupi material umesto vas koristeći popust koji dobija. Zamišljate li da živite u ovoj kući sledećih 25 godina? 50-100 godina? Trenutna jeftina gradnja u nekim slučajevima neće rezultirati smanjenjem troškova na dugoročnom planu.

Na primer, možda bi vredelo potrošiti malo više novca za dobijenje energetski efikasnog objekta, kako bi se smanjili računi za grejanje u godinama koje dolaze. Pored toga termički izolovan objekat (koji uključuje bolju izlaciju i visoko efikasne prozore) čuva energiju, a njen životni vek je duži. Takođe, unapredjenjem energetske efikasnosti u stambenim jedinicama doprinosi se zaštiti životne sredine i  smanjenju emisije štetnih gasova koja nastaje sagorevanjem energenata koje koristimo za zagrevanje prostora. To podrazumeva ulaganja koje će se jako brzo isplatiti, kroz smanjenje troškova za energente.

Kada je ekološki aspekt u pitanju, potrebno je razmatrati solarnu energiju, energiju vetra, grejanje uz upotrebu toplotnih pumpa ili grejanje na biomasu; ali svakako je potrebno proveriti da li su oni dostupni u području gde se planira gradnja.

Temelj kuće

Temelj objekta je jedan od najvažnijih aspekata u toku izgradnje građevinskih objekata. Uključuje 11-16 % ukupnih troškova izgradnje. Obično bi dubina temelja trebalo da bude 1,5-3,00 m. To zavisi od litološkog sastava zemljišta. Ovo može uštedeti mnogo vremena kao i ukupne troškove; ali na drugim mekim zemljištima cilj smanjenja troškova ne bi trebao da bude u potpunosti ispoštovan.

Odabir proverenih izvođača

Uvek je dobra ideja konsultovati rodbinu i poznanike kako bi se zajedničkim snagama donela pravilna odluka i kako bi se izabrao najbolji i najpovoljniji izvođač radova iz vase okoline. Zašto je uvek bolje birati izvođače iz neposredne blizine? Razlog za to je svakako ušteda znatnih novčanih sredstava jer izvođaču iz vašeg kraja biće potrebno manje sredstava za transport opreme i alata, što će za razultat imati nižu ponuđačku cenu. Dobar izvođač će vam pomoći da što brže završite posao i takođe će predstavljati garant da će radovi biti kvalitetno završeni po prihvatljivoj ceni. Iako bi iskusan majstor mogao koštati više od jednog sa manje iskustva, verovatno ćete nadoknaditi troškove tokom procesa izgradnje.

Iskusni izvođač može vam pomoći da shvatite gde da potrošite, a gde da uštedite. Takođe vam može pomoći da izbegnete probleme pre nego što nastanu, jer je verovatno imao mnogo iskustva u dotadašnjoj karijeri. Pored dobrog izvođača, značajne uštede novca se mogu ostvariti odrađivanjem određenih poslova u sopstvenoj režiji.

Odabir vrata, prozora i sanitarnih uređaja

Preporuka je da se previse novca ne troši na gore pomenute stvari zarad dizajna koji bi na duže staze imao dosta nedostataka. Potrebno je izabrati material koji pruža maksimalnu izdržljivost uz znatno manji utrošak novčanih sredstava. Kada su u pitanju sanitarije, potrebno je biti što izbirljiviji. To bi moglo uštedeti mnogo novca, uključenog u neke buduće popravke.

Izgradnja kuće može biti finansijski održiva alternativa za ljude koji se pitaju da li bi trebalo kupiti kuću. Ne samo da vam može pomoći da uštedite novac, već vam omogućava i da prilagodite dom prema veličini, obliku i sopstvenim potrebama.

Savet: na sajtu sa ovog linka možete naći pouzdane i povoljne izvođaće građevinskih radova.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here