Naslovna Lifestyle Turizam Azorska ostrva – Divlji raj Atlantskog okeana

Azorska ostrva – Divlji raj Atlantskog okeana

80
0
Izvor: Canva

Kada se pogledom kroz prozor aviona uhvati prvi trenutak Azorskih ostrva, nemoguće je ostati ravnodušan. Ovaj portugalski arhipelag, poznat kao „Havaji Evrope“, krije u sebi čaroliju koja ostavlja bez daha. U središtu Atlantskog okeana, na pola puta između Sjedinjenih Američkih Država i kopna Portugala, devet glavnih ostrva Azora – São Miguel, Santa Maria, Terceira, Graciosa, São Jorge, Pico, Faial, Flores i Corvo – čekaju da budu otkrivena, ponosno prikazujući svoju bogatu priču.

Uprkos sve većoj popularnosti Azora u poslednje vreme, koja se uglavnom širi zahvaljujući raznovrsnim internet listama najlepših ostrva, gde se redovno nalaze među najvišim ocenama, ova ostrva i dalje ostaju jedna od  najskrivenih tajni Evrope.

Teško je poverovati da u srcu Atlantskog okeana postoji arhipelag od devet očaravajućih ostrva bogatih endemskom florom i faunom, gde se možete smestiti u vulkanske kratare, šetati kroz polja čaja i šume lovora, uživati u toplim vodopadima i posmatrati preko 27 različitih vrsta delfina i kitova, sve to u Evropi.

Pre otprilike 36 miliona godina, Azorski plato je uzdigao svoje vrhove na sredini Atlantskog okeana, gde se susreću Severnoamerička, Evroazijska i Afrička tektonska ploča. Tokom procesa razdvajanja ovih ploča, topljeni vulkanski materijal je izbilo na površinu stvarajući novo okeansko dno. Ostrva su se formirala iz vulkanskih vrhova koji su izranjali iznad ovog platoa. Svako ostrvo Azora poseduje svoj karakterističan pejzaž. Od zelenih polja do jezera smeštenih u kraterima stvorenim od nekadasnjih vulkana, ovde priroda pokazuje svoje najmaštovitije projekte.

Azori su riznica bogate kulture i tradicije. Stanovništvo ovde neguje običaje koji se protežu kroz vekove, čuvajući duh prošlih vremena. Festivali, narodne priče, tradicionalne rukotvorine i kulturni događaji čuvaju bogatstvo ovog nasleđa. U starim selima s kaldrmisanim ulicama i šarenim lokalnim pijacama, otkriva se duša Azora.

Izvor: Canva

Između tirkiznih voda Atlantskog okeana i dramatičnih vulkanskih planina, Azorski arhipelag nije samo destinacija za putnike, već i za istraživače.

Za one koji se prvi put upoznaju sa ovim delom sveta (ili prvi put istražuju o Azorskim ostrvima), važno je znati da je arhipelag podeljen na tri različite grupe ostrva: centralnu, istočnu i zapadnu. U centralnoj grupi nalazi se pet ostrva – Faial, Graciosa, Pico (koji sa svojih 2351 metar predstavlja najviši vrh Portugala), Sao Jorge i Terceira. U zapadnoj grupi, koja se nalazi najudaljenija od evropskog kopna, smeštaju se Corvo i Flores. Na kraju, istočna grupa sačinjena je od ostrva Santa Maria i Sao Miguel.

Prvo naseljeno ostrvo ovog arhipelaga bila je Santa Maria 1431. godine, od tada su se razvila naselja širom ovih ostrva, svako sa svojim karakterom i pričom. Santa Maria s toplim vodama i zlatnim plažama dočekuje posetioce otvorenih ruku, dok São Miguel, najveće ostrvo, poznato kao „Zelena Oaza“, nudi jezera, termalne izvore i šume kao prirodno bogatstvo.

Glavni grad Ponta Delgada spaja modernost i tradiciju, a jezero Sete Cidades je jedno od najlepših prirodnih čuda arhipelaga. Istočna grupa Azorskih ostrva uključuje i Terceira sa gradom Angra do Heroísmo, proglašenim UNESCO svetskom baštinom.

Na ostrvu São Jorge, strmoglavi stenoviti vrhovi očaravaju planinare, dok na Pico, najvišem vrhu Portugala, vulkanski pejzaž i vinogradi na terasama čine jedinstven spoj prirode i kulture.

Ostrvo Flores, sa svojim bujnim šumama i brojnim vodopadima, odražava pravo blago Azora. Corvo, najmanje od svih ostrva, odiše mirnoćom i ruralnom atmosferom, a nudi i impresivan pogled na krater vulkana.

Priroda u svojoj najčistijoj formi

Svaki pedalj Azora odiše prirodnim bogatstvom i raznovrsnošću. Šetnje kroz plantaže čaja, gde se biljke uzgajaju sa pažnjom i strašću, pružaju pogled na tradiciju koja traje generacijama. Lovorove šume, sa svojim gustim rastinjem i mističnom atmosferom, nude utočište mnogim endemskim vrstama biljaka i životinja. Ova ostrva su pravi raj za ljubitelje prirode i za one koji žele da zaronite duboko u netaknutu divljinu.

Podvodni svet Azora je podjednako bogat i fascinantan kao i onaj na kopnu. Vode oko ostrva kriju čuda kao što su koralni grebeni, šareni morski organizmi i mistične podvodne pećine. Oni koji se odluče za ronjenje imaju priliku da istraže ove skrivene svetove i da se susretnu sa neverovatnim morskim stvorenjima. Važno je napomenuti da Azori teže očuvanju svog ekosistema i podstiču ekološku održivost kako bi zaštitili ovaj dragoceni deo prirode.

Uz sve to, kulinarsko iskustvo na Azorima je nezaboravno. Zbog plodnih zemljišta i bogatih voda oko ostrva, hrana je sveža i ukusna. Tradicionalna jela često uključuju morske plodove i sveže povrće, dok vina iz vinograda na terasama Pico ostrva dodaju poseban užitak svakom obroku.

Izvor: Canva

Azori su avantura za dušu

Azorska ostrva pružaju spektakularno spajanje prirodnih čuda, bogate kulture i nezaboravnih avantura. Njihova vulkanska prošlost oblikovala je jedinstvenu geologiju i pejzaže koji ostavljaju snažan utisak. Svaki trenutak proveden na Azorima pretvara se u nezaboravnu uspomenu, a svaka poseta postaje duboko putovanje u srce prirode i kulture ovog mističnog arhipelaga. Bez obzira na to želite li istražiti vrhove vulkana, zaroniti u termalne bazene ili upoznati lokalnu kulturu, Azori će vas opčiniti i ostaviti trajni trag njihove magije.

Više o uzbudljivim putovanjima i nezaboravnim destinacijama čitajte u magazinu Bumerka.

Autor: Danijela Vuk

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here