Naslovna Društvo Biznis Budite u korak sa zakonodavstvom: Kako dobra knjigovodstvena agencija održava vaše poslovanje...

Budite u korak sa zakonodavstvom: Kako dobra knjigovodstvena agencija održava vaše poslovanje legalnim i profitabilnim

184
0

Bez obzira da li je vaš biznis mali, srednji ili veliki, on podrazumeva da ispunjavate niz zakonskih obaveza, kako bi mogli da poslujete na legalan način.

U tome vam svakako može pomoći vaša izabrana knjigovodstvena agencija, koju bi trebalo da izaberete sa puno pažnje. Nije neophodno da vi sami, kao vlasnik biznisa poznajete sve zakone, ali je korisno da znate one najvažnije. Baš zato proverena i pouzdana knjigovodstvena agencija u koju imate poverenja, umesto vas vodi računa da svi zakonski preduslovi za razvoj vašeg biznisa budu ispunjeni.

Cilj vaše saradnje sa knjigovodstvenom agencijom jeste balgovremeno ispunjavanje svh administrativnih i poreskih obaveza kao i profitabilnost vašeg biznisa. Dobar knjigovođa bi trebalo da vas na pravi način posavetuje i vaše poslovanje vodi u smeru rasta i razvoja, dok istovremeno teži da izbegne sve zamke i mogućnosti dodatnih troškova.

Ukoliko ste u potrazi za knjgovodstvenom agencijom koja će raditi na legalan i ispravan način i učiniti vaš biznis profitabilnim, ovo su neke od smernica kojim bi trebalo da se vodite:

Poštovanje zakonskih okvira i rokova:

Kako bi vaša knjigovodstvena agencija mogla da poštuje i prati sve zakonske regulative, neophodno je da ih na prvom mestu poznaje i da bude u toku sa svim izmenama, koje se često dešavaju. Znanje je u ovom, kao i u većini slučajeva presudno, a ukoliko vaš knjigovođa nije ažuran po pitanju novih zakonskih regulativa, to bi dodatno moglo da uspori razvoj vašeg biznisa a takođe bi moglo da dovede do određenih sankcija i kazni. Za vođenje jednog poslovanja za šta je zadužena knjigovodstvena agencija kojoj ste poklonili svoje poverenje, je neophodno poznavanje zakonskih okvira i rokova. Ne samo zbog blagovremenog podnošenja odgovarajućih prijava i izveštaja, već i zbog mogućnosti da vas knjigovođa na adekvatan način posavetuje, kako bi izabrali najbolju moguću opciju u skladu sa vašom pravnom formom.

Knjigovodstvena agencija mora biti transparentna:

Kada kažemo transparentna, mislimo da vođenje vašeg poslovanja u knjigovodstvenoj agenciji bude za vas transparentno a za druge strogo poverljivo. Kao klijent sa vašom odabranom agencijom potpisujete Ugovor o poverljivosti podataka i ne dostavljanju vaših poslovnih podataka drugima na uvid.

Knjigovodstvene agencije moraju vas obaveštavati o svakoj poslovnoj promeni i podnetoj dokumentaciji. Ukoliko niste u toku sa tim šta sve vaš knjigovođa radi za vas i u kom pravcu ide vaše poslovanje, onda niste izabrali profesionalnog knjigovođu i vaša saradnja neće biti zadovoljavajuća.

Kada su u pitanju vaši poverljivi poslovni podaci i informacije one moraju ostati između vas i ne smeju se davati na uvid drugim licima. Mnogi vlasnici biznisa imaju veliko poverenje u svoh knjigovđu i to sa razlogom, je rim poveravaju svoje najvrednije resurse na upravljanje i korišćenje, koje oni mogu zloupotrebiti, ukoliko nisu stručni i profesionalni, a na taj način biznis se ne može razvijati već možete trpeti velike finansijske i druge gubitke.

Planiranje budžeta:

Kako bi vaše poslovanje i biznis rastao, potrebno je pametno planiranje i raspolaganje budžetom. Dobar knjigovođa zna kako da sa raspoloživim budžetom, postigne najbolje rezultate. Budžetiranje i raspodela troškova su suština svakog dobrog knjigovodstva. Ukoliko je knjigovođa i finansijski savetnik to bi trebalo da bude velika prednost, jer će vas u tom slučaju spasiti bespotrebnig finansijskih ulaganja i troškova a svakako vam može pomoći u kriznim situacijama kada je potrebno doneti pravu odluku, te bi u tom sučaju to moglo da vas spasi od loših poslovnih odluka i bankrota i usmeri vaše poslovanje u pravom smeru.

Finansijski izveštaji i analiza poslovanja:

Kako bi znali u kom pravcu idete neophodno je da sumirate dosadašnje odluke i postignuća. To se najbolje vidi kroz finansijske izveštaje na kraju godine i mesečne i godišnje analize poslovanja. Vaš knjigovođa bi morao da vam redovno dostavlja tačne izveštaje kako bi znali kako vaše poslovanje trenutno stoji, ali i kako možete da ga unapredite. Dok se vi bavite razvojem biznisa i svojim poslom, vaša knjigovodstvena agencija se bavi zakonskim procedurama i svim poreskim i administrativnim obavezama. Na taj način štedite puno vremena i delegirate deo posla stručnoj osobi koja poznaje zakone bolje od vas.

Ipak i vi sami morate znati osnovna pravila i zakone, kako biste mogli na pravi način da izaberete knjigovodstvenu agenciju kojoj poklanjate poverenje.

Knjigovođa je često najvažnijji poslovni partner i osoba koja vam može mnogo pomoći, ali i odmoći ukoliko nije adekvatn obučena i stručna.

Na kraju, morate znati koje poslovne odluke su legalne a koje ne, kako bi mogli da ispratite poslovne promene koje ste prebacili na knjigovođu. Time čuvate sebe i svoj biznis od veoma rizičnih poteza, koje bi mogle puno da vas koštaju u svakom smilu.

Sa druge stren, nije neophodno da znate sve, jer to je posao za vašeg knjigovođu, kome ste poverli jedan deo obaveza i jedan deo razvoja svog poslovanja.

Zato pametno izaberite knjigovodstvenu agenciju koja će vas pratiti i sa kojom ćete rasti zajedno.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here