Naslovna Lifestyle Turizam Daleke destinacije – mesta koja izgledaju kao raj na Zemlji

Daleke destinacije – mesta koja izgledaju kao raj na Zemlji

264
0
daleke-destinacije
Pexels.com

Naša planeta je dom mnogih prirodnih čuda, a često kažemo da su daleke destinacije mesta zbog kojih verujemo da se raj nalazi na Zemlji. Ako volite da putujete sasvim izvesno imate dugačku listu lokacija koje želite posetiti. Mnoga od ovih egzotičnih mesta su prave oaze u kojima možemo pronaći mir i spokoj, daleko od užurbanog gradskog života.

Predstavljamo vam čarobna mesta naše planete u koja ćete se zaljubiti!

Sejšeli – Ostrvo ljubavi

Spektakularni arhipelag Sejšela može se opisati kao kaleidoskop prirodnih lepota. Bujne zelene plantaže, visoke planine, blistava voda okeana i predivne plaže – na Sejšelskim ostrvima zaista postoji sve. Pejzaži su impresivni i zadivljujući. Sasvim je sigurno, ako su rajska ostrva Sejšeli vaš izbor za putovanje ostaće vam uvek urezana u sećanju.

sejšeli
Pexels.com

Smešten u Indijskom okeanu, ovaj arhipelag od čak 115 ostrva nalazi se istočno od Afrike (od ukupnog broja 74 ostrva su koralna). Sejšeli se popularno nazivaju Ostrvo ljubavi zbog svoje nadrealne lepote, što ih čini jednom od egzotičnih lokacija za medeni mesec. Najposećenija turistička mesta na ostrvima su glavni grad Viktorija, kao i Praslin, La Digue i Mahe. Pored uživanja u romantičnom ambijentu ostrva nude i raznovrsne avanturističke sadržaje, ovde možete pešačiti prelepim planinskim stazama, oprobati se u ronjenju ili pak izabrati bilo koji ekstremni sport. Ipak, čak i da ne isprobate aktivnosti koje su turistima na raspolaganju, sa Sejšela se nećete vratiti razočarani. Ovo je jednostavno parče raja na Zemlji.

Plava laguna – raj na Filipinima

U severnim delovima Filipina nalazi se Plava laguna, impozantno delo Majke Prirode. Dovoljan je jedan pogled na plažu i okruženje da ostanete bez daha. Na samoj obali nalaze se džinovske vetrenjače, koje pored svog estetskog efekta imaju i praktičnu ulogu, jedan su od najvažnijih izvora električne energije u provinciji. U ovom delu Filipina možete uživati u nekom od zabavnih krstarenja i posetiti prelepu Seud plažu. Ako biste da surfujete i radije birate aktivan odmor, iz Plave lagune treba da posetite nešto dinamičnije odmaralište Kapuluan Vista.

Bambusova bašta Sagano, Japan

Bambusova bašta Sagano jedna je od najlepših šuma na svetu. Prošetajte kroz drugi svet u kultnoj šumi bambusa Sagano na periferiji Kjota u Japanu. Visoke stabljike bambusa nežno se njišu duž staza dok vozite bicikl ili šetate. Sasvim prikladno, Japanci su ovu jedinstvenu šumu nazvali istorijskom lokacijom i mestom scenske lepote.

Koliko god da su fotografije na internetu lepe, ne mogu zaista dočarati nestvarnu lepotu šume i vegetacije u ovom kutku Japana. Turisti opisuju svoj boravak u Sagano bašti kao stajanje usred mora bambusa. Autentičan je doživljaj slušati i gledati stabljike kako sušte dok svetlost treperi kroz gustu šumu.

Jukatan, Meksiko

Na jugoistoku Meksika nalazi se Jukatan, poluostrvo koje deli Meksički zaliv od Karipskog mora. Egzotika ove destinacije je neverovatna, a ogleda se u prostranim plažama Tuluma, kao i prilici da vidite različite morske vrste poput kita ajkule.

meksiko
Pexels.com

Turizam cveta u ovom egzotičnom ćošku planete, pa dolaze zaljubljeni parovi, tek venčani, ali i svi oni koji traže odmor iz snova. U Meksiku možete uživati u preukusnim jelima nacionalne kuhinje ili se prepustiti obliascima plaža čarobne lepote.

Madagaskar i Šuma noževa

Madagaskar je ostrvo na jugoistočnoj obali Afrike, koje se često smatra jednim od najegzotičnijih mesta na svetu za putovanje. Turisti širom sveta biraju Madagaskar kao destinaciju za odmor, ne samo zbog  jedinstvene flore i faune, kao što su visoka stabla baobaba i druge neobične vrste, već i zbog fascinantne kulture. Bele peščane plaže u Ifatiju i duboke tropske šume u Ranomafani impresioniraju sve putnike. 

Međutim, jedno od najzanimljivijih mesta na Madagaskaru, pored čuvene Avenije baobaba u Morondavi, svakako su krečnjačke formacije Tsingija, tzv. Šuma noževa. Tsingi je madagaskarski naziv za strme, vertikalne krečnjačke litice i za „lokaciju na kojoj se ne može hodati“. Ove krečnjačke strukture su oblikovane teškom erozijom tropskih kiša tokom perioda od 200 miliona godina.

Maldivi, sunčani kutak planete

Uvek sunčani Maldivi predstavljaju pravu oazu za sve koji traže mir i luksuzan odmor. Rajske plaže, glamurozni i ekstravagantni hoteli ili autentične sojenice poznate su svima kao najlepše razglednice naše planete. Maldivska ostrva su među najomiljenijim destinacijama za medeni mesec, ali su sve ćešći izbor i za porodična putovanja.

Šta je toliko egzotično na Maldivima? Mogućnost da plivate sa ajkulama, opustite se na belom pesku ili u spa centru pod vodom? Ako ste ljubitelj neobičnih kultura, ova ostrvska zemlja će vas opčiniti gostoprimstvom, toplinom i ljubaznošću lokalnih stanovnika. 

Zanzibar, Ostrvo začina

Zanzibar je još jedan arhipelag u Indijskom okeanu zbog kog je lako poverovati da se raj nalazi na Zemlji. Prelepe plaže u kombinaciji sa živopisnom islamskom kulturom i omanskom arhitekturom privlače putnike da baš ovde provedu svoj odmor. Poznat još i kao Ostrvo začina, poput dragulja na istočnoafričkoj obali, Zanzibar ima nekoliko lokacija pod UNESCO zaštitom. Jedna od njih je Kuća čuda u Kamenom gradu, prepoznatljiva po upečatljivoj građi i istoriji (bila je najveća kuća u istočnoj Africi 1883. kad je završena i ujedno prva koja je imala lift).

Ipak, pored obilaska svih znamenitosti, gurmanskih tura u okviru kojih možete isprobati raznorazne začine, mnogi ističu da je lepota prirode ono po čemu se Zanzibar naročito izdvaja. Bogata flora i fauna, kao i pesak mekan kao puder glavni su razlozi što se ovo mesto nalazi na listi najatraktivnijih i najegzotičnijih destinacija na svetu.

Bali, ostrvo bezvremenske tradicije 

Na magičnom ostrvu Bali čekaju vas iznenađujući talasi, čarobne prašume, vulkani i prostrane pirinčane terase. Bali je neobičan svet bezvremenske tradicije u kom se ne zna da li više opšinjavaju narodna verovanja ili predivni pejzaži. Jedna od upečatljivijh turističkih atrakcija je svakako hram Tirta Empul u selu Manukaia. Naime, lokalni hindusi veruju da sveta voda koja teče u hramu ima moć da leči i čisti telo i dušu. Bez obzira da li verujete u ovo ili ne, ulazak u bazen sa izvorskom vodom u ambijentu hrama je iskustvo koje se ne propušta.

Na Baliju možete pešačiti do vrha vulkana, istraživati pirinčana polja ili se udubiti u hipnotišući tradicionalni ples u palati Ubud. Prema tradiciji postoji nekoliko vrsta plesa, koje predstavljaju osnovni element balijske kulture, a jedan od najponatijih je svakako ovaj koji se igra u pomenutoj palati u istoimenom gradu.

Bilo da je reč o impoznatnim primerima arhitekture,“majstorstvu” Majke Prirode ili kombinaciji ova dva, na našoj planeti nesumnjivo postoje izvanredna mesta vredna posete. Kuda se uputiti na sledeći odmor postaje teško pitanje za sve koji vole da putuju i otkrivaju nove destinacije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here