Naslovna Uncategorized Evo kako da vaša dnevna soba postane oaza mira

Evo kako da vaša dnevna soba postane oaza mira

57
0

Dnevna soba predstavlja središnju prostoriju u kojoj se svakodnevno okuplja porodica, povremeno dočekuju gosti, tako da je razumljivo što svi težimo da od nje napravimo oazu mira i odmora. To je kutak koji predstavlja prostoriju za druženje, ali i odmaranje, tako da u velikoj meri utiče na svakodnevno raspoloženje. 

Svaka savremeno opremljena prostorija se odlikuje nekim privlačnim detaljem, bilo da je u pitanju deo nameštaja, zidni poster, ukrasni jastuci ili neobična lampa. Akcenat svakako treba staviti na udobnost i jednostavnost,  vodeći računa da sama prostorija odiše vašim stilom i ličnim pečatom. 

Koja je idealna rasveta za dnevnu sobu

Prirodno osvetljenje prostorije je idealno, ukoliko imate velike prozore. Međutim, ukoliko to nije slučaj, savet je da pažljivo odaberete rasvetu. Osvetljenje u dnevnoj sobi ima kako praktičnu, tako i estetsku funkciju.

Odgovarajuće osvetljenje stvara pozitivan uticaj na raspoloženje, kao i na funkcionalnost prostora. Najbolji izbor je svakako kombinacija različitih vrsta rasvete. To omogućava fleksibilnost u adaptaciji svetlosnog ambijenta prema različitim situacijama i potrebama. 

Pored toga što pružaju odgovarajući svetlosni efekat, lampe predstavljaju idealan modni detalj u dnevnom boravku. Velika podna lampa neobičnog izgleda može potpuno preobraziti prostor, čineći ga modernijim. 

Kako odabrati boje za dnevnu sobu

Boje peska predstavljaju odličan izbor za zidove, a zemljane nijanse mogu biti idealne za podove, tepihe, nameštaj, draperije ili ukrasne jastučiće. 

Zagasite nijanse poput žalfije ili maslinaste, pored toga što izgledaju luksuzno, istovremeno deluju umirujuće. Preporuka je da se neka od ovih nijansi izabere za akcentovanje zidova ili za dekoraciju. 

Siva je jedna od boja koja nikada ne izlazi iz mode, mada deluje kao da je isuviše hladna za dnevni boravak. Međutim, njena prednost je ta što se lako kombinuje uz druge boje, nije naporna za oči, tako da će uz nju vaša dnevna soba postati prostor za uživanje i opuštanje. 

Ukoliko su sobna vrata bela, bež, svetlo siva ili u nekoj nežnoj nenametljivoj nijansi, preporuka je da u prostoriji preovladava svetlija boja.  Međutim, ako su vrata u natur boji drveta, lepo će se uklopiti življi enterijer ili raskošna dekoracija. 

Nameštaj za dnevnu sobu 

Boje i dekor igraju glavnu ulogu, ali nameštaj u dnevnoj sobi može napraviti ogromnu razliku kako u izgledu tako i u udobnosti prostora. Ako planirate da kreirate porodični dom iz snova, preporuka je da izaberete mekane materijale sa zakrivljenim linijama. 

Možda je najbolja opcija raditi nameštaj po meri, jer na taj način možete birati materijal, oblik, dodatnu policu a istovremeno ćete biti sigurni da će vaš nameštaj imati duži vek trajanja. 

Važno je da napravite distancu između određenih delova nameštaja i zida. Mesta za sedenje rasporedite oko centralnog stočića i uklonite glomazne ili nepotrebne komade nameštaja. Dnevni boravak treba da odaje utisak prostranosti bez viška stvari i bez nereda. 

Dekoracija za dnevnu sobu 

Umetničke slike su jedan od najlakših načina da dekorišete prostor i svojoj dnevnoj sobi udahnete život.  Dobro mesto za postavljanje slika ili printova je iznad sofe. U zavisnosti od svojih afiniteta, možete odabrati jednu veliku sliku ili galeriju od nekoliko okvira. Manjim okvirima možete popuniti prazne prostore između prozora i vrata. 

Dekorativni jastuci prostor čine prijatnijim. Pored estetike fokus stavite i na funkcionalnost. Oni mogu predstavljati savršen kontrast. Ređajte ih od spoljnih ivica ka unutršnjim, a rasporedite ih tako što ćete ih ređati od najvećeg ka najmanjem.

Ne zaboravite sobno cveće. Savet je da ga ne birate samo na osnovu izgleda, već i na osnovu same zahtevnosti biljke. Ukoliko niste neko kome je cvećarstvo pasija, preporuka je da izaberete biljke koje ne zahtevaju preteranu negu i požrtvovanost.  

U svakom slučaju da biste dnevnu sobu pretvorili u idealan kutak, važno je da joj date svoj lični pečat i pozitivne vibracije. Uz harmonične porodične odnose  i dobru energiju svaki prostor je oaza mira.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here