Naslovna Saveti IT Kako instalirati sertifikat MUP-a? – postupak, problemi i nedoumice

Kako instalirati sertifikat MUP-a? – postupak, problemi i nedoumice

69057
10

Živimo u digitalnom dobu i svi mi na neki način zavisimo od različitih tehnologija, pa je red da se prilagodimo. Elektronski potpis nije novina u modernom poslovanju i postao je neophodan za čitav niz poslova, kao što su podnošenja raznih prijava, zahteva i drugih najrazličitijih upita.

Preduslov za korišćenje elektronskog potpisa je posedovanje kvalifikovanog elektonskog sertifikata. U Srbiji postoje nekoliko sertifikacijonih tela ali je najlakše a s druge strane i potpuno besplatno koristiti svoju ličnu kartu u ovu svrhu. Evidentno je da ljudi imaju različite probleme prilikom instalacije pa smo zato rešili da vas provedemo kroz postupak i skrenemo vam pažnju na neke eventualne prepreke.

Šta je elektonski potpis?

Za početak vam moramo pojasniti šta je to elektronki potpis, kako bi imali predstavu kako funkcioniše elektronsko potpisivanje dokumenata kvalifikovanim elektronskim sertifikatom.

Elektronski potpis predstavlja skup podataka u elektronskom obliku koji služe za identifikaciju potpisnika i autentičnost potpisanog elektronskog dokumenta. Između svojeručnog potpisa u standardnom poslovanju i elektronskog potpisa koji se koristi u elektronskom ne postoje razlike, osim što elektronski potpis ima i dodatnu osobinu da štiti integritet elektronski potpisanog dokumenta.

Digitalni potpis predstavlja elektronsku zamena rukom pisanog potpisa, a ne digitalnu sliku svojeručnog potpisa. Digitalni potis omogućava identifikaciju učesnika u komunikaciji i integritet podataka.

Osnovni preduslovi

Pre nego potpišete svoj prvi dokument elektonskim potpisom pomoću svoje lične karte neophodno je da posedujete:

– računar
– ličnu kartu sa čipom;
– kvalifikovani elektronski sertifikat MUP-a (na ličnoj karti);
– čitač smart kartica
– internet konekciju (čim ste na ovoj stranici evidentno da je već imate)

Zahtev za ličnu kartu sa čipom kao i kvalifikovani elektronski sertifikat MUP-a možete podneti  u Policijskoj stanici na teritoriji Republike Srbije.

Elektronski potpis

Instalacija MUP sertifikata

Za potrebe potpisivanja elektronskih dokumenata neophodno je da korisnički sertifikat bude važeći i kvalifikovan. To znači da u računaru moraju da se nalaze sertifikat Sertifikacionog tela MUPCA Root sertifikat, kao i MUPCA Građani sertifikat koji je u putanji korisničkog sertifikata.

Sa sajta Sertifikacionog tela Ministarstva unutrašnjih poslova, sa strane Sertifikati preuzeti MUPCA Root sertifikat i MUPCA Građani sertifikat.

VAŽNO: Na linku imate nekoliko varijanti sertifikata koji su vezani za vremenski okvir izdavanja lične karte. Imate sertifikate za lične karte izdate pre 18.08.2014 i sertifikate izdate posle ovog datuma. Pogledajte datum izdavanja svoje lične karte a zatim preuzmite adakvatan softver.

Na linku ispod možete preuzeti detaljna i slikovita uputstva za instalaciju MUP sertifikata:

VAŽNA NAPOMENA: Kod koraka koji je vezan za sliku 8. u uputstvu za preuzimanje i instaliranje MUPCA Root i MUPCA Građani sertifikata ukoliko ne postoji folder Local Computer koji je potrebno izabrati po uputstvu izaberite Registry folder.

Nakon instalacije sertifikata obavezno restartujete računar.

Instalacija softvera za elektronski potpis

Prvi korak do cilja a to je potpisivanje elektonskih dokumenata ličnom kartom je učinjen. Ono što  je sledeće što morate uraditi je instalacija pratećeg softvera za potpisivanje.

Na sajtu MUP-a u odeljku preuzimanje softvera možete pronaći sve potrebne programe. Prvi program zove se Middleware za ličnu kartu Republike Srbije i predstavlja komponentu koju obavezno treba instalirati, jer bez toga nije moguće koristiti digitalne sertifikate sa lične karte.

Ono o čemu morate strogo voditi računa je da instalirate Middleware koji odgovara vašoj ličnoj karti kao i operativnom sistemu (za 32- bitne i 64-bitne sisteme)

Pre instalacije Middleware obavezno instalirajte Visual C (2008) 32 bitni ili Visual C (2008) 64 bitni i Visual C (2015-2019) 32 bitni ili Visual C (2015-2019) 64 bitni u zavisnosti koji operativni sistem imate.

Za lične karte izdate pre 18.08.2014. godine treba instalirati RSIDCardMW.
Za lične karte izdate posle 18.08.2014. godine treba instalirati TrustEdgeCardMW.

UPUTSTVO za instalaciju i korišćenje TrustEdgeID v 2.2.6 (za 32 bitne i 64 bitne sisteme) nalazi se na OVOM LINKU.

UPUTSTVO za instalaciju i korišćenje RSIDCardMW v 2.1.0 (za 32 bitne i 64 bitne sisteme) nalazi se na OVOM LINKU.

Middleware za lične karte izdate PRE 18.08.2014. godine, RSIDCardMW (v2.1.0) 32 bitni ili  RSIDCardMW (v2.1.0) 64 bitni;

Middleware za lične karte izdate POSLE 18.08.2014. godine, TrustEdge (v2.2.6) 32 bitni ili TrustEdge (v2.2.6) 64 bitni;

VAŽNA NAPOMENA: Neretko se dešava da nakon što ste sve instalirali po uputstvima a to važi isključivo za lične karte izdate posle 18.08.2014. godine da se nakon restarta kompjutera u Token menadžeru i dalje ne izlistavaju vaši sertifikati. Ovo možete rešiti na sledeći način:

Potrebno je pokrenuti „Token Manager“ kao administrator (kliknite Start a zatim u listi programa pronađite Token Menager, desni klik na aplikaciju a zatim Run as Administrator).  Ikonica Token menadžera  kada se jednom pokrene nalazi u donjem desnom uglu ekrana. Odabrati tab Objects, pa desnim klikom na polje unknow card, kada se otvori prozor odaberite opciju Register Card. U novom prozoru u polju Card Type Name uneti sledeće ‪#‎Republic of serbia ID card, zatim kliknuti na dugme Register.

Nakon ovog postupka ponovo restartujte računar.

Čitač lične karte – ČELIK

Ministarstvo unutrašnjih poslova je u sklopu prelaska na nova elektronska identifikaciona dokumenta stavilo na raspolaganje aplikaciju za iščitavanje javno dostupnih podataka o građaninu sa čipa elektronske lične karte. Aplikacija Čelik osim čitanja i štampanja javno dostupnih podataka ima dodatne opcije za:

– promenu lozinke na ličnoj karti
– čitanje sertifikata iz lične karte
– validaciju podataka upisanih u čip lične karte

Čelik aplikacija je namenjena prevashodno privrednim subjektima koji u svom poslovanju sa licima traže identifikaciju građanina, ali i građanima, koji žele da promene lozinku na svojoj ličnoj karti, ili da iščitaju sertifikate iz čipa lične karte.

Uputstvo za instalaciju aplikacije Čelik

Preuzimanje aplikacije

Čitač elektronske lične karte, Čelik aplikacija (v1.3.5.0) 32 bitna ili  Čelik aplikacija (v1.3.5.0) 64 bitna;

Najčešće postavljana pitanja

I na kraju pogledajte na sajtu MUP-a i najčešće postavljana pitanja i odgovore na njih, možda se baš u tom delu nalazi rešenje za vaš eventulani problem oko instalacije.

Primer:

Imam Windows 10 i instaliran RSIDCardMW, ali mi se sertifikati ne vide u Personal, šta da radim?

Deinstalirajte RSIDCardMW, a zatim ga instalirajte sa uklјučenom opcijom za kompatibilnost (Properties na instalaciju programa, Compatibility, Run this program in compatibility mode for; Previous version of Windows). Nakon restarta računara i ubacivanja lične karte u čitač smart kartica sertifikati će se naći u Personal.

10 KOMENTARA

 1. Џаба, друже, ово на 64-битном Виндоузу 7 НЕ РАДИ. Једноставно, све инсталирам како треба, све сертификате, све по правилима и упутствима, и кад треба да покренем Челик+, избаци грешку о некомпатибилности. Можда да покушам да инсталирам Вин95 или Вин98, можда ће на њима радити?

 2. Ne znam da li je prekasno da pitam, ali imam problem sa MUP sertifikatom.
  Imam Win7 x64 i kada sve instaliram po uputstvima Čelik aplikacija sve vidi bez problema ali PDF ne prepoznaje sertifikat. Pošto je lična karta izdata 2012, koristim RSIDCardMW ali kao što rekoh nema sertifikata. U čeliku vidi lepo sertifikat ali samo tu ga ima. Inace u Device Manager-u imam Smart Card uređaj za koji nemogu da nađem drajver-e. Dakle to je lična karta a ne Čitač koji je propisno instaliran. E sad ovo sve, na identican nacin, sam probao na prijateljevom računaru koji ima Win 10 i sve je prošlo bez problema iz prve i potpisivanje radi. Probao sam i sa instaliranjem TrustEdge programa, koji pokazuje Unknown card, ali registracija ne pomaže. Molim za pomoč. Hvala.

 3. Poštovani, upravo imam sličan ili isti problem na windows 7 64bit ne može da se instalira TrustEdgeID program, dok druga dva sa sajta MUP mogu…molim vas za neku vrstu pomoći,
  hvala

 4. Poštovanje,
  Imam problem. Instaliram sve programe sa sajta MUP, ali Čelik aplikacija ne radi. Lična karta je nova i čitač je nov, a aplikacija kaže da se ne može učitati LK

 5. Napomena – sertifikat vazi 5 godina od izdavanja. Nakon toga se radi obnova sertifikata, ako je licna karta jos uvek vazeca.

  Imate informacije na ca.mup.gov.rs/faq-lat.html

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here