Naslovna Lifestyle Turizam Kroz Srbiju: Posetite arheološko nalazište Lepenski Vir

Kroz Srbiju: Posetite arheološko nalazište Lepenski Vir

3150
2
foto: http://www.toom.rs

U Đerdapskoj klisuri, na desnoj obali Dunava na oko 15 kilometara od Donjeg Milanovca, nalazi se čuveno arheološko nalazište Lepenski Vir. Na ovom nalazištu otkriveni su ostaci lјudskih naseobina iz pradavnih vremena. Prva arheološka  iskopavanja u njemu su vršena 1965. godine,  a najznačajnije iskopine, čudesne kamene skulpture, otkrivene su 1967. godine.

Istraživanje je završeno 1971. godine, pošto je slučajno ili ne, nalazište moralo da bude preneseno na mesto stotinak metara dalјe i tridesetak metara više od onog na kom se hilјadama godina nalazilo, kako ne bi bilo potoplјeno tokom izgradnje Hidro­centrale  „Đerdap“. Arheološkim istraživanjima otkriveno je 136 objekata neprocenjive istorijske vrednosti.

Smatra se da najstarija kultura Lepenskog Vira i njegova jedinstvena umetnost otpočinju oko 7000. godine pre nove ere. Ljudi tada na obali Dunava počinju da grade staništa čije su osnove izvedene iz kruga ili trougla, a zidovi kosi – slično šatoru.

Stanovništvo Lepenskog Vira živelo je u lovačko-sakuplјačkim zajednicama, a mnogo kasnije oko 5300. godine pre nove ere pojavlјuju se i prvi zemlјoradnici i stočari. Tada su i pripitomili prve životinje.

Umetnost Lepenskog vira

Na terasi Lepenski vir u Đerdapu pronađeni su mnogi vredni predmeti: skulpture od džinovskih oblutaka, žrtvenici i čitava staništa sa upotrebnim predmetima od rogova divlјih životinja i kostima. Ostaci drevne do tada nepoznate kulture bili su predmet pomnih istraživanja. Naslage peska i zemlјe čuvale su sve do naših dana tajnu o čoveku, za koga se pretpostavlјalo da je živeo pre osam milenijuma. Samim tim, značaj ovog nalazišta dobijao je novu, još veću dimenziju, jer je u to vreme, 7000. i 6000. godine, pre naše ere, arhitektura i skulptura Lepenskog vira nisu imale takmaca na drugim prostorima u većem delu Evrope gde su lјudi još uvek živeli po prirodnim staništima ili u skromnim kolibama od granja i lišća.

foto: www.lepenski-vir.rs

Nalazi u Lepenskom viru bili su dokaz da su se lјudi koji su u njemu živeli bavili i drugim stvarima, a ne samo zadovolјenjem svojih bioloških potreba. Posetioci koji odluče da posete ovo arheološko nalazište mogu videti niz monumentalnih skulptura od kvarcnog peščara, prvih u istoriji likovne umetnosti, žrtvenika sa imenima kao: Jelen ili Riba, kultno-magijske instrumente: skiptre i amulete, kao i upotrebne predmete: svirale od kosti, igle i svrdla, kao i ogrlice od krečnjaka.

Sigurno je, da umetnost Lepenskog vira ima neprocenjivu vrednost za istoriju kulture i umetnosti i da će kao takva biti još dugo predmet pomnih izučavanja, divlјenja i znatiželјe. Svi oni koji se odluče da posete ovo nalazište nemerlјive istorijske vrednosti, moramo to još jednom reći, doživeće nešto zaista nesvakidašnje, nešto što će im kao dragocen umetnički doživlјaj ostati u trajnom sećanju.

Informacije za turiste

Centar za posetioce Lepenski Vir
Boljetin, 19220 Donji Milanovac
tel. ++381 (0)30 501-389, 501-501

Klikom na link www.lepenski-vir.rs možete krenuti u virtualnu šetnju kroz „Lepenski vir“.

Radno vreme:
– Januar od 10 do 15 časova
– Februar ne radimo
– Mart od 9 do 17 časova
– April od 9 do 19 časova
– Maj – Avgust od 9 do 20 časova
– Septembar od 9 do 19 časova
– Oktobar od 9 do 18 časova
– Novembar od 9 do 17 časova
– Decembar od 10 do 15 časova

Cena ulaznice:
Cene ulaznica na Lepenskom Viru su sledeće:
1. Pojedinačna ulaznica: 500 dinara po osobi
2. Grupna ulaznica (10 i više osoba) : 400 dinara po osobi
3. deca od 7 do 15 godina individualno: 120 dinara po detetu
4. Školske ekskurzije 200 dinara po osobi.

2 KOMENTARA

 1. Poštovani,

  Cene ulaznica na Lepenskom Viru su sledeće:
  1. Pojedinačna ulaznica: 500 dinara po osobi
  2. Grupna ulaznica (10 i više osoba) : 400 dinara po osobi
  3. deca od 7 do 15 godina individualno: 120 dinara po detetu
  4. Školske ekskurzije 200 dinara po osobi.

  Molimo Vas da ispravite cene na vašem sajtu.

  Srdačan pozdrav,

  Pavle Žurkić

  Lepenski Vir
  030/501 501

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here