Naslovna Lifestyle Život Male stvari čine životni prostor lepšim i prijatnijim

Male stvari čine životni prostor lepšim i prijatnijim

353
1

Koliko ste puta došli na ideju da promenite nešto u svom domu? Možda čak i spadate u one ljude koji bi stalno nešto premeštali, menjali, kombinovali? Prirodna stvar – jer dom je mesto u kom treba da se osećamo najbolje, i koji treba da uređujemo kako nama odgovara. Pa makar to bilo i svaki čas.

No prva prepreka se sama nameće – novac. Svaka promena u domu podrazumeva da se potroši nešto para. Novi komad nameštaja, farbanje zidova, promena pločica, tapete… spisak može da se nastavi sve u zavisnosti od inspiracije. Međutim, kako da pravimo promene u domu da budu primetne, a opet ne koštaju mnogo ili da koštaju zanemarljivo? Opet prizivamo inspiraciju u pomoć… i pomalo dobrog smisla za enterijer.

Ključ je u dekorativnim elementima

Da biste uštedeli energiju na pomeranje nameštaja, možda nije loša ideja da zamenite nešto što nije teško. Poneki prostori čak i zbog veličine ne dozvoljavaju da se prave kombinacije sa rasporedom, a naročito tamo gde ima ugradnih elemenata kao što su plakari. Zato, najbolje je menjati detalje i igrati se bojama. Ono što svaka prostorija voli jeste zelenilo, pa čak iako niste neki ljubitelj cveća, izaberite makar jednu biljku koju nije teško održavati.

Kućni tekstil je takođe ono što spada u ne tako skupe stvari, a što potpuno menja dimenziju jednog prostora. To se odnosi na tepihe i staze, ali i razne krpare, prekrivače i jastuke koji će sobu učiniti i lepšom i interesantnijom, a ujedno i toplijom. Trendovi nalažu upotrebu kućnog tekstila što više, na vama je da kombinujete boje i materijale.

Kada je reč o zidovima, prvo što nam pada na pamet jesu slike, satovi, police i ono što se na njih stavlja, a tu su i tapete za kao podloga. Samo stavljanjem tapeta na neki zid, ne čak ni sve, postiže se potpuno drugačiji izgled prostora. Ono što je kod tapeta sjajna stvar jeste što ne morate nikog da angažujete za postavljanje – to možete i sami, naročito kada su u pitanju samolepljive tapete. Satovi, slike i ogledala ne moraju biti skupi da bi lepo izgledali, a svaki od tih predmeta ima bitnu ulogu u estetici enterijera. Police same po sebi mogu biti dekorativni i jedinstven komad, ali i komad koji se stapa sa ostalim nameštajem, pa je akcenat na predmetima koji se na njih stavljaju.

Bitno je kako puštate svetlost u prostorije – roletne za prozore su neizostavne

U celom ambijentu životnog prostora osvetljenje igra važnu ulogu – bilo da je prirodno ili veštačko. Ako u prostoriji postoje roletne, one će idealno regulisati dnevno svetlo koje se odražava na predmete u sobi. One možda nisu najjeftiniji način da se promeni izgled enterijera, ali zato se ne sme zanemariti i njihova funkcionalna strana koja se najpre odnosi na zaštitu – stolarije, od vremenskih uslova, kao i zaštite kućnog budžeta koji odlazi na grejanje. Roletne za prozore su ipak investicija koja se isplati, i svakako utiče na to da prostor izgleda prijatnije.

Zavese za prozore, draperije i razni drugi mehanizmi

Izgled ambijenta se drastično menja kada postavite drugačiju zavesu na prozore. Tu ima prostora za kombinovanje i igranje bojama, šarama i materijalima. Zavese za prozore spadaju u spisak ne tako skupog pokućstva. Ono što je posebno interesantno u poslednje vreme jesu zavese koje smo obično vezivali za poslovne prostore, ali su na velika vrata ušle i u stambene prostorije. To su trakaste, rolo i zebraste zavese koje su idealne po mnogo osnova, a jedan od njih je što prostoru daju nesvakidašnji i moderan izgled s jedne strane, a isto tako se lepo uklapaju i u nešto klasičniji stil. Što se običnih zavesa tiče, svakako su one najlakše i najisplativije za menjanje, a efekat koji postižu ne može da ostane neprimećen.

Ne morate samo kupovati, nešto i izbacite

Kada se vrši reorganizacija prostora i preuređivanje, nezaobilazno je i to da nekih stvari treba da se odreknemo. To su, na primer neki komadi nameštaja koji su dotrajali ili se nigde ne uklapaju. Glomazni elementi ili elementi u bojama koje ne idu uz zamišljeni stil bolje je izbaciti nego da narušavaju zamisao. Pojedine delove nameštaja je moguće restaurirati i ofarbati, pa i to može biti jedna od onih uradi sam projekata koji će uneti promenu. Ideje samo izviru, pa ne odustajte da neke sprovedete i u delo.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here