Naslovna Uncategorized Najčešće nedoumice pri tehničkom pregledu automobila

Najčešće nedoumice pri tehničkom pregledu automobila

164
0
tehnički pregled automobila

Svake godine pred registraciju većina vozača koji poseduju malo starije automobile strepi da li će proći tehnički pregled. Takođe, uvek postoje neke nedoumice zbog čestih promena i pooštravanja mera.

U razgovoru sa više vozača i radnika na tehničkim pregledima došli smo do najčešćih nedoumica pri tehničkom pregledu koje muče vozače. Zato smo rešili da sve te informacije koje smo dobili stavimo na jedno mesto.

U nastavku teksta saznajte sve aktuelne informacije o tehničkim pregledima za 2023. godinu.

Koliko ranije može da se uradi tehnicki pregled?

Tehnički pregled vozila možete uraditi najranije 30 dana pre isteka registracije. I svima savetujemo da pregled uradite što ranije, jer nikada ne znate koje dodatne komplikacije mogu da se pojave.

Nije lako pronaći slobodne termine za tehnički pregled, a često i ne znate da automobil nije potpuno ispravan. Zato imate mesec dana prostora da završite kompletnu registraciju. Bez obzira koliko dana unapred registrovali vozilo, registracija se produžava godinu dana od datuma koji piše na registracionoj nalepnici.

Šta je potrebno za tehnički pregled?

Za tehnički pregled potrebno je da dostavite ličnu kartu, saobraćajnu dozvolu, potvrdu ukoliko vaše vozilo ide na autogas i ovlašćenje ako vozilo nije na vaše ime. Takođe, morate imati atest za svu dodatnu opremu na vozilu koja nije fabrička.

Podaci iz saobraćajne dozvole moraju se poklapati sa podacima na samom vozilu. Najčešći problemi se javljaju ukoliko je došlo do zamene motora ili se promeni broj sedišta.

Kao što smo spomenuli, vi ne možete biti prisutni tokom pregleda. Morate negde sačekati, tako da ne možete uticati i sugerisati tokom kontrole, kao što je bio običaj prethodnih godina.

Koliko traje tehnički pregled?

Po novom zakonu tehnički pregled morate zakazati i traje 30 minuta do sat vremena. Ukoliko vam je registracija istekla ne smete upravljati vozilom, u tom slučaju pozovite šlep službu koja će preneti vaš automobil na pregled.

Gotovo svi tehnički pregledi svuda po Srbiji su prebukirani svakodnevno. Slobodan termin u Beogradu često morate tražiti i nekoliko nedelja unapred, iako ni sami ne znate da li ćete tada biti u mogućnosti da odete zbog obaveza.

Najveći centar za registraciju i tehnički pregled u Beogradu je DON doo na Vilinim Vodama, gde ćete sve završiti za maksimalno sat vremena. Napravili su tri centra sa većim brojem tehnoloških linija.

Šta ne prolazi na tehničkom pregledu?

U prvu kategoriju kvarova svrstali smo sve one koje možete sami ili uz nečiju malu pomoć rešiti.

To su sve one “sitnice” o kojima se ne vodi toliko računa, smatrajući da nisu bitne. Pre svega, ovde mislimo na kompletnu signalizaciju. Proverite sve sijalice: sijalice na tablicama, stop svetla (na zadnjem staklu), migavci, kratka i duga svetla, maglinke, itd.

Zatim proverite ispravnost daljinskog otključavanja, funkcionalnost svih brava, rad svih brisača, tečnosti za vetrobran, stanje pneumatika (guma), rezervni točak, prvu pomoć, itd. Sve navedene stavke ulaze u proveru i zbog njih možete biti vraćeni sa pregleda.

U drugu kategoriju kvarova svrstali smo one segmente koje ne možete sami proveriti i popraviti, već morate otići u servis.

Jedan od najbitnijih sistema na svakom vozilu je kočioni sistem. Kočnice moraju uvek biti u ispravnom stanju i nemojte čekati registraciju da bi proverili i popravili ako nisu u redu. Ukoliko vaše vozilo fabrički poseduje katalizator ili DPF filter, u trenutku pregleda mora postojati. Osim što ga morate imati, potrebno je da bude u ispravnom stanju kako bi nivo štetnih gasova bio u granicama dozvoljenih.

I za kraj, vizualni izgled automobila mora biti na zadovoljavajućem nivou. To znači da ne sme imati velikih oštećenja na karoseriji, ali ne sme imati ni koroziju.

Koliko košta tehnički pregled?

Jedno od najčešćih pitanja koje zanima sve vozače je cena tehnikog pregleda. Poslednja promena u zakonu koji reguliše registraciju i tehnički pregled vozila doneta je odluka da cena tehničkog ne može biti veća od 6.000 dinara.

Ipak ostavljena je mogućnost centrima da tu cenu spuste. To je uglavnom slučaj kada u tom centru vršite kompletnu registraciju, a kada želite samo pregled cena je uglavnom najviša. Takođe, cene se razlikuju od grada do grada.

Zakazivanje tehničkog pregleda u Beogradu

Pre nekoliko godina najveći problem prilikom registracije vozila u Beogradu bila je potraga za slobodnim terminima na tehničkim pregledima. Dugo se razmatralo kako da se ovaj problem reši, a samo jedno rešenje se izdvajalo od drugih, a to je veći broj tehnoloških linija.

Nekoliko iskusnih ljudi iz ove branše okupilo se kako bi ponudili najbolju uslugu kompletne registracije svih vrsta vozila. Tako se rodila ideja za otvaranje najvećeg centra za tehničke preglede DON.

Zbog novog zakona nije moguće uraditi tehnički pregled bez zakazivanja. Ali možete to učiniti svega nekoliko dana unapred.

Nadamo se da vam je tekst bio koristan.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here