Naslovna Lifestyle Porodica Najveće nedoumice pri kupovini kolica za bebe

Najveće nedoumice pri kupovini kolica za bebe

689
0
Kolica za bebe

U trenutku kada treba da poželite dobrodošlicu malom ljudskom biću u svoj dom shvatite da ćete morati da obezbedite mnogo više prostora u odnosu na ono što ste prvobitno planirali. Iako roditelj brzo iskustveno saznaju da nisu sve potrepštine za bebu u kategoriji „must have“, jedna svakako jeste. To su kolica.

A kada krenete u kupovinu kolica za bebe shvatite još nešto- kolica nisu samo „kolica“. Otkuda sad to? Evo nekoliko saveta i smernica na koje bi trebalo da obratite pažnju kako bi izbegli potencijalne greške pri odabiru.

Veća kolica su udobnija za bebu

Ovo je jedna od većih nedoumica koja može da vas namuči kada krenete u odabir kolica. Razmatranju i kupovini kolica treba pristupiti, pre svega, onako kako se vama i isključivo vama učini najpodesnije. Danas postoji veliki broj vrsta i modela kolica koja u svakom trenutku mogu da zadovolje sve potrebe vaše bebe i zahteve i potrebe koje iziskuje vaš način života. Samo dobro treba napraviti selekciju kriterijuma koji bi vama bili prihvatljivi, a koji ne.

Naša preporuka je da, pre svega, obratite pažnju na veličinu kolica. Koliko je ta kategorija važna pokazuju svedočenja roditelja koji su morali da menjaju ili poklanjaju tek kupljena kolica za bebe jer nisu mogla da stanu u prtljažnik automobila ili nisu mogla da prođu kroz vrata. Zvuči kao vic, zar ne? Ali nije. I iz tog razloga neka vam veličina i dimenzije budu jedna od vodilja prilikom odabira kolica za vašu bebu. 

Važno je da su kolica popularnog brenda

Najbolja kolica će biti ona kolica za bebe koja će, prvenstveno, vama, a onda i vašoj bebi najviše da odgovaraju. Tržište je preplavljeno kompanijama koje proizvode kolica i svake godine iz proizvodnje izbacuju nove, poboljšane serije sa različitim dodacima. Kod kolica je najvažnije obratiti pažnju od kakvog su materijala napravljena. Kolica ćete sigurno koristiti do detetove druge, treće godine. Jedna od stavki na koju treba obratiti pažnju je i mogućnost zamene delova ukoliko se nešto polomi ili pokvari. Ista je stvar i sa platnenim delovima. Osim što je preporučljivo da je što veća površina izrađena od prirodnih materijala, poželjno je i da određeni delovi, naročito oni koji dolaze u direktan kontakt sa bebom, mogu da se skidaju, odvajaju i peru u mašini. 

Težina kolica nije naročito važna

Mnogi budući roditelji, kada je ovaj deo opremanja bebe u pitanju, zanemare baš ovaj momenat prilikom odabira kolica. Težina kolica je veoma važna, naročito ukoliko živite u urbanim sredinama. Zgrada je bez lifta, a vi živite na trećem, četvrtom spratu. Ukoliko nemate neku opciju da ostavite kolica na ulazu zgrade, posle svakog izlaska sa bebom čekaće vas nošenje kolica uz stepenište. I, verujte, tada će vam činjenica da kolica možete da ponesete jednom rukom, biti od neizmerne koristi. Činjenica je da su teža i masivnija kolica stabilnija prilikom vožnje. Takođe, na nešto teža kolica mnogo je zgodnije okačiti torbu i/ili kese jer se zbog njihove mase smanjuje verovatnoća da se prevrnu, čak i dok vam je dete u kolicima. 

Prvo ćemo kupiti kolica za novorođenče

Kada pitate roditelje  čija su deca sad već velika, o njihovim iskustvima sa kolicima velika većina će vam reci da bi im mnogo lakše bilo da su mogli kolica za različite uzraste da spoje u jedno. To je danas moguće uz putne sisteme duo i trio modela kolica u jednom dobijate i nosiljku za novorođenče, koje može da posluži i kao auto-sedište, korpu za bebu do šestog meseca života i sedište za vožnju beba koje mogu samostalno da sede. Ovakvi modeli, sistemi kolica u velikoj meri uštedeće vam i novac i prostor. Kako koji element beba bude prerastala, odložite i ostavite za drugo, treće dete ili kao divan gest dobrom prijatelju koji tek čeka bebu. 

Kišobran kolica, s druge strane, predstavljaju odličan izbor ukoliko vam je potrebna opcija koja će vam biti stalno pri ruci. Spakovana bukvalno kao kišobran, zato se, valjda, tako i zovu, zauzimaju vrlo malo prostora u gepeku automobila. 

Ne ustručavajte se, dodajte i po neku sitnicu i za sebe

Udobnost i sigurnost bebe dok se vozi u kolicima je svakako na prvom mestu, ali vi ste ti koji će dosta vremena provoditi u šetnji i guranju istih. Dodavanjem raznoraznih dodataka za kolica možete sebi šetnju učiniti veoma posebnom. Dodatna torba u kojoj ćete na dohvat ruke moći da odložite svoj novčanik ili mobilni telefon ili držač za šolju u koji ćete moći da odložite kafu dok na svežem vazduhu uživate sa svojim najdražim bićem biće pun pogodak.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here