Naslovna Lifestyle Porodica Neka krevetac vašeg deteta postane njegovo sigurno gnezdo

Neka krevetac vašeg deteta postane njegovo sigurno gnezdo

486
0
krevetac-beba
Pexels.com

Prve tri godine života vaše dete će biti u krevecu. Možda niste znali, ali postoje mnoga pravila koja bi trebalo primeniti zbog bezbednosti deteta u krevetiću. To direktno utiče i na njegov dalji razvoj. Šta je ispravno, a šta ne, šta su “bapske price”, a šta saveti, pitali smo stručnjake.

Ništa vas ne sme iznenaditi!

Kad god se nagovesti roditeljima da njihovo dete treba biti u krevecu do treće godine, oni negoduju ili ostaju šokirani. Činjenica je da mnoga mala deca rano počinju da spavaju u otvorenim krevetima, a stručnjaci ističu da nisu sva deca uvek spremna za takvu promenu toliko rano. Što duže možemo da ih držimo u krevecu, to je bolje.

Ne žurite ni sa čim…

Kada je u pitanju dečiji krevetac, postoji mnogo stvari koje moramo da uradimo da bismo im omogućili bezbedno spavanje. Prva preporuka je da svoje dete držite u krevetiću do treće godine ili bar što je moguće bliže tom dobu. Razlog je jednostavan – krevci imaju četiri strane koje čuvaju vaše dete. To im stvara sigurnost. Zapravo, deca do treće godine, zaista ne razumeju ideju o „nevidljivim“ granicama sa otvorenim krevetom. 

Kada malo dete, koje je još nespremno, premestite u otvoreni krevet, ono će bežati iz njega i boriće se sa snom. Najverovatnije, neće ni moći spokojno i dovoljno da se odmori. U tom slučaju, vratite svoje dete u krevetac. Ako ste ga već preselili u otvoreni krevet i pitate se da li će taj njegov povratak u krevetac biti vaš poraz, uveravamo vas da neće. To može biti samo dobro, jer su oni mali, pa im vraćanje u “njihovo gnezdo” može dati samo više sigurnosti, a i bolji san. Granice poput zidova krevetića su dobre i vašem mališanu su potrebne.

Spavanje u istoj sobi

Ako delite sobu sa svojim detetom, pokušajte da krevetac bude na najudaljenijem mestu u sobi od vašeg kreveta. Ovo i bebi i vama pruža sigurnost tokom noći i tokom sna, a opet je svako u svom kutku odvojen i miran. Niko nikome na taj način neće smetati, a to je vrlo važno za dobar odmor vašeg deteta. Takođe, povedite računa o tome da u toj sobi ne bude nikakvih specijalnih efekata – blještave lampe, svetlo u boji, pokretne slike i sl. Bebi je potreban mir i spokoj. Najpre, onaj koji će ih podsečati na sigurnost mamine utrobe, a kasnije onaj koji ih asocira na roditeljski zagrljaj. Atmosfera i upoznavanje sveta namenjena je za dan, jer preko noći deca, kroz odmor, proživljavaju nova iskustva koja su stekla tokom aktivnosti. 

Zato izbegavajte i drečave ili tamne boje zidova, konstantno upaljen monitor ili TV uperen u dečiji kutak. Kako bi se dete naviklo na prisustvo zvukova i tokom perioda spavanja, dobro bi bilo da mu pustite tihu muziku, nenametljivih melodija (na pr. klasičnu muziku ili instrumentale), kako ne bi budila i uznemiravala vaše dete. Ona će mu pomoći i u tome da se fokusira na san i nove impresije koje je pokupilo tokom dana.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here