Naslovna Lifestyle Život Održavanje pumpe za bazen: Kako sprečiti oštećenja?

Održavanje pumpe za bazen: Kako sprečiti oštećenja?

1464
0

Kada imate bazen kod kuće, važno je da svi delovi sistema funkcionišu ispravno kako biste uživali u čistoj i zdravoj vodi. Jedan od najvažnijih delova sistema za održavanje bazena je pumpa za bazen.

Međutim, često se mogu pojaviti problemi sa pumpom, koji mogu da poruzrokuju zamućenje vode ili čak ozbiljnija oštećenja.

U ovom članku ćemo razmotriti neke od najčešćih problema sa pumpama za bazene i kako ih rešiti.

Pumpa za bazen ne radi

Kada pumpa za bazen ne radi može dovesti do zamućenja vode ili drugih problema. Međutim, pre nego što pozovete stručnjaka, postoji nekoliko stvari koje možete proveriti kako biste rešili problem.

  1. Proverite da li je pumpa isključena iz struje. Može se dogoditi da je neko slučajno isključio pumpu ili da je prekinut dovod struje. Ako je pumpa isključena, jednostavno je ponovo uključite u struju.
  2. Proverite da li ima dovoljno vode u bazenu. Pumpa neće raditi bez dovoljne količine vode u bazenu, tako da bi nedostatak vode mogao biti uzrok problema. Dodajte vodu u bazen ako je potrebno, kako biste osigurali da pumpa ima dovoljno vode za rad.
  3. Proveriti filter korpe. Ako su filter korpe zapušene, to može uzrokovati da pumpa ne radi kako treba. Očistite filter korpe pažljivo pre nego što ponovo pokrenete pumpu. To će pomoći da se osigura da pumpa radi bez problema.

Ako su filter korpe čiste i pumpa i dalje ne radi, pozovite stručnjaka da pregleda pumpu. Problemi sa pumpom mogu biti uzrokovani oštećenim delovima ili drugim faktorima koji zahtevaju stručno znanje za rešavanje problema.

Slaba cirkulacija vode

Ako primetite da voda slabo cirkuliše, razlog za to može biti da su filteri zapušeni ili su creva blokirana.

Zbog toga je važno proveriti da li su filteri čisti i da li su svi ventili otvoreni. Ako su filteri zapušeni, očistite ih pre ponovnog pokretanja pumpe.

Ako su ventili otvoreni, a problem i dalje postoji, možda su creva zapušena ili uvijena. Proverite da li su creva u dobrom stanju i da li se pravilno postavljaju. Ako su creva zapušena, možete ih očistiti vodom pod pritiskom ili zamijeniti novim crevima.

Prekomerno bučna pumpa

Ako primetite da je pumpa prekomerno bučna, to može ukazivati na oštećenje ležajeva ili ventilatora. Oštećeni ležajevi mogu prouzrokovati buku, vibracije i loše performanse pumpe. Ako se ovo dogodi, najbolje je pozvati profesionalnog tehničara da popravi pumpu.

U nekim slučajevima, buka može biti uzrokovana nepravilnom instalacijom ili postavljanjem pumpe na nestabilnu površinu. U tom slučaju, pumpu treba postaviti na stabilnu površinu ili prilagoditi instalaciju kako bi se smanjila buka.

U svakom slučaju, ako primetite da je pumpa prekomerno bučna, najbolje je da se obratite profesionalnom tehničaru kako bi vam pomogao u rešavanju problema i vratio vašu pumpu u ispravno stanje.

Prebrzo trošenje motora

Preopterećenje ili nepravilna instalacija mogu dovesti do prekomernog brzog trošenja motora pumpe za bazen. Zato je važno pravilno instalirati pumpu kako bi radila u optimalnim uslovima i smanjila rizik od preopterećenja.

Kada instalirate pumpu, proverite da li su svi delovi sistema pravilno povezani i da li je pumpa postavljena na stabilnu i ravnu površinu. Takođe, proverite da li su dimenzije pumpe i njen protok vode usklađeni sa veličinom i kapacitetom vašeg bazena.

 

Ako primetite da je pumpa preopterećena, možda bi trebalo da razmislite o instaliranju veće pumpe koja će se bolje nositi sa opterećenjem i omogućiti bolju cirkulaciju vode u bazenu. Međutim, pre nego što pređete na veću pumpu, razgovarajte sa stručnjakom ili proizvođačem pumpe kako biste se uverili da je to najbolja opcija za vaš bazen.

Curenje vode oko pumpe

Curenje vode oko pumpe može biti ozbiljan problem ako se ne reši na vreme. Ovo obično ukazuje na oštećenje brtve koja je smeštena između kućišta pumpe i motorne glave. Kada brtva nije dobro zaptivena, voda može da curi oko pumpe i izazove ozbiljna oštećenja.

Ukoliko primetite da voda curi oko pumpe, prvo proverite da li je brtva čvrsto zategnuta. Ako je brtva labava, pokušajte da je zategnete i utvrdite da li je to rešilo problem. Međutim, ako je brtva oštećena, potrebno je da je što je pre moguće zamenite.

Zamena brtve je relativno jednostavan proces koji zahteva nekoliko alata i malo strpljenja. Najpre treba isključiti pumpu iz struje i zatim ukloniti kućište pumpe. Zatim treba ukloniti oštećenu brtvu i zameniti je novom. Nakon toga, potrebno je ponovo zategnuti kućište pumpe i priključiti je na struju.

Kako izabrati najbolju pumpu za bazen

Uz održavanje, takođe je važno da pratite performanse pumpe i bilo kakve promene u cirkulaciji vode ili zvukovima koji dolaze od pumpe. Odmah reagujte na bilo kakve probleme i pozovite stručnjaka ako je potrebno, kako bi se sprečila dalja šteta na pumpi i drugim delovima bazena.

Kada je u pitanju kupovina nove pumpe za bazene, razmotrite različite vrste pumpi i različite proizvođače kako biste pronašli najbolju opciju za vaš bazen.

Takođe, razmotrite faktore kao što su:

  • Veličina bazena,
  • Protok vode,
  • Energetska efikasnost.

To će vam pomoći da pronađete pumpu koja će najbolje odgovarati vašim potrebama.

Kada redovno održavate pumpu za bazen i pratite njene performanse, možete produžiti njen vek trajanja i osigurati da voda u vašem bazenu uvek bude čista i zdrava za plivanje.

Pratite preporuke proizvođača za održavanje i upotrebu pumpe kako biste izbegli probleme i održali svoj bazen u najboljem mogućem stanju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here