Naslovna Lifestyle Porodica Osnovna pravila lepog ponašanja – preporuke za decu

Osnovna pravila lepog ponašanja – preporuke za decu

2127
0

U svakom društvu postoje izvesna pravila о tome kako se ljudi među sobom odnose ili ponašaju. То čini život i društvo boljim, ljepšim i ugodnijim.

Pristojnim ponašanjem pokazujemo drugima da ih poštujemo i da želimo s njima živeti u dobrim, prijateljskim odnosima, а to nas veže u čvrstu zajednicu. Mi i sami želimo da se drugi odnose prema nama kulturno, prijateljski, iskreno i s poštovanjem, ра treba da se tako i mi prema drugima odnosimo.

Bilo da dete raste u gradu ili u selu postoje pravila lepog ponašanja koja se moraju poštovati. Ima ih mnogo, a evo nekih najosnovnijih:

Pravila lepog ponašanja na ulici

Mlađi prvi pozdravlja starijeg, a muškarac ženu.

Pri pozdravu skine kapu ili šešir, a ako je gologlav, malo nakloni glavu i pozdravi. Kad se rukuju, stariji pruža ruku prvi. Muškarac čeka da mu žena prva pruži ruku. Svim nepoznatim i svim starijim ljudima obično se govori „Vi“.

Na ulici treba hodati pažljivo. Ne gurati se bezobzirno i biti bučan. Ako slučajno nekoga gurnete, izvinite se rečima „Oprostite, molim Vas!“

Nepristojno je upadati u razgovor dok drugi govori. Nije lepo govoriti samo o sebi.

Ne bacati otpatke po ulici, kante za otpatke su obično postavljene duž ulice i valja ih potražiti. Opasno je bacati kore od voća na ulicu jer se neko na njih može okliznuti i povrediti. Nemojte urezivati imena po klupama i po drveću, niti kredom ili čime već drugim po zidovima i vratima. Ne oštećujte javne zasade hodajući po travi ili čupajući cveće i mladice. Ne dirajte predmete na javnim mestima, npr. telefonske govornice, poštanske sandučiće, ploče s oglasima. Ružno je pisati po kulturnim spomenicima. To je znak lošeg ukusa i nepoštivanja prošlosti.

Naročito je ružno urezivati svoje ime u zidove starih zgrada ili se potpisivati na starim slikama. Time ih oštećujemo i nagrđujemo, a ujedno dokazujemo da smo nedovoljno obrazovani.

Pravila ponašanja u razgovoru

Prilikom telefoniranja, govoriti pristojno. Reći najpre ime, pozdraviti i pričekati da i drugi to učini. Ne govoriti u telefon dugo ni preglasno.

U društvu nije pristojno zevati. Ako već moraš zevnuti, zakloni usta rukom.

Pre nego što uđeš u neku prostoriju, pokucaj na vrata i pričekaj dok ti kažu da uđeš. Pre ulaska obrisati obuću i obavezno skinuti kapu. Kad uđete u prostoriju u kojoj ima ljudi, pozdravite sve prisutne i pričekajte da vas upitaju za razlog posete. Ne zadržavajte se više nego što je potrebno. Na odlasku obavezno opet sve pozdraviti i voditi računa da se ne zalupe vrata.

Pravila ponašanja za stolom

Za stolom treba sediti pristojno i ne njihati se na stolici. Nije lepo gledati kako se neko za vreme jela igra ubrusom, zvecka nožem, kašikom i ostalim priborom.

Kad budete ponuđeni jelom, uzmite onaj komad koji je najbliži. Jesti i žvakati zatvorenim ustima.

Ne prihvatati se jela prvi, već pričekati dok to učini neko od starijih. Poslije jela ne ustajati prvi od stola; pričekati da ustane domaćin ili domaćica.

Pravila lepog ponašanja u prevozu

Ne guraj se u vozu, autobusu, tramvaju ili bilo kom drugom prevoznom sredstvu, već stani u red.

Na putu budi uvek pripravan pružiti pomoć suputnicima. Posebno je važno pomagati starijim ljudima, invalidima i majkama koje putuju s malom decom. Ustupi svoje mesto u tramvaju, autobusu ili vozu starijim i nemoćnim ljudima. Ne zauzimati više mesta negoli vam pripada.

Na javnim skupovima biti tih i ne smetati drugima. Ne otimati se za mesto, ne svađati se i ne gurati. U bioskopu ili pozorištu se ne sme zviždati niti dobacivati kojekakve primedbe, kako to čine slabo odgojeni pojedinci. Treba biti uvek tačan. Ako kasnite drugima oduzimate vreme, smetate im i pokazujete da nemate poštovanja.

Ostala pravila lepog ponašanja

Obećanja uvek treba održati. Ne obećavati ono što niste kadari izvršiti. Bolje je ne obećati a izvršiti, negoli izneveriti tuđe poverenje.

Čestitati svojim rođacima i poznanicima rođendan, Novu godinu, Dan žena (8. mart), Prvi maj i druge praznike.

Ne oponašati loše primere ponašanja. Nastojati biti dobar primer drugima. Priskočiti u pomoć nepravedno na­padnutom ili slabijem.

Ne govoriti ružne reči i psovke. Ne govoriti o manama i propustima svojih drugova ako nisu prisutni. To se smatra ogovaranjem, a i nije pristojno. Pomogni roditeljima što više možeš. kad god je to moguće treba im olakšati rad u kući preuzimanjem nekih poslova . Ne treba tražiti izgovore kada vam nešto narede. Mislite na to da oni rade za vas i onda kad nisu kod kuće – kad su na svome radnom mestu. Bti pažljiv prema roditeljima i prema svojoj braći ili sestrama. Sve upotrebljene stvari stavljati na njihovo mesto. Poštovati svoje nastavnike i pozdravljati ih u školi i na ulici. Navikavajte se na rad i red i naučite se poštovati i ceniti svačiji rad.

Ne mučiti životinje. To je divljaštvo i kukavičluk. Ako imate kućnog ljubimca morate se o njemu i starati.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here