Naslovna Lifestyle Turizam Pitoma planina u koju ćete se zaljubiti – Šta posetiti na Tari

Pitoma planina u koju ćete se zaljubiti – Šta posetiti na Tari

2005
0
banjska-stena-tara

Tara, pitoma planina na zapadu Srbije, pravo je mesto za sve koji vole prirodu, mir i tišinu. Prepoznatljiva po blagim padinama, širokim livadama i listopadno – zimzelenim šumama, ova planina je pravi raj za šetače, jahače i one koji su u potrazi za pravim odmorom.

Prosečna nadmorska visina planine Tare je 1200 metara. Najviši vrh je Kozji rid sa 1591 metara. Lokalni meštani kažu kako je Tara planina na kojoj se diše. Na Tari dišu i pluća i duša, zbog magičnih prizora prirode, izlazaka i zalazaka sunca, ali i zbog mira koji ovlada svakim ko ovuda dođe.

Šta videti na Tari?

Teško je napraviti izbor mesta koja morate obavezno posetiti kada dođete na Taru. Ova pitoma planinska lepotica proglašena je za nacionalni park pre nepunih 40 godina 1981. godine. Vidikovci sa kojih se pruža veličanstven pogled, neukrotiva Drina, jezera Zaovine i Perućac, veliki broj biciklističkih staza i puteljaka za šetnju, svakodnevno su vam nadohvat ruke. U zavisnosti od toga kakav odmor želite, da li ste ljubitelj šuma ili pak livada, da li plivate s uživanjem ili ste radije raspoloženi za bicikl, Tara će se svojim bogatstvom prilagođavati vašim željama.

Brojne staze za šetnju

Banjska stena – mesto na kom zataje dah

Nezaobilazna tačka svakog posetioca Tare morala bi biti Banjska stena. Ovaj vidikovac se nalazi na 10 kilometara od Mitrovca i nije teško doći do njega. Na stazi do Banjske stene naići ćete na jasne oznake, te se laganim hodom i sa malo napora pri usponu brzo stiže do jednog od najlepših mesta ne samo na Tari, već i ovog dela Srbije.

Sa Banjske stene pruža se pogled na jezero Perućac i reku Drinu, i to je prizor koji zaustavlja dah. Mnogi šetači i posetioci dolaze do stene da uživaju na nekoj od klupica uz ogradu. Čak i oni koji se boje visine penju se radi kratkog fotografisanja i želje da sačuvaju ovu lepotu i trenutak fotoaparatom.

Banjska stena je postala i vidikovac na kom mnogi zaljubljeni parovi staju na „ludi kamen“. Veličanstveni prizor mladenaca na Banjskoj steni potvrđuje još jednom istinu da se romantika i priroda odlično slažu.

Perućac – svežina koja obuzima

Sa Banjske stene pruža se pogled na veštačko jezero Perućac. To je jedno od najvećih turističkih atrakcija Zapadne Srbije. Dugačko 52 kilometra, ovo jezero već pola veka okuplja kupače, ribolovce i sve zaljubljenike u vožnju brodovima. Brojni su splavovi uz obalu koji doprinose živopisnosti ove vode magično zelene boje.

Kada se pominje Perućac, nemoguće je preskočiti reku Vrelo, jednu od čuda prirode. To je najkraća reka u Evropi, a dužina njenog toka je svega 365 metara. Meštani je zovu još i reka Godina. Iako kratka, ona ima sve što druge, velike reke imaju: moćan izvor, ribnjak, dva mosta. Iznad nje se nalazi i istoimeni restoran, gde se, kao i svuda na Tari, uživa u lepotama i nesvakidašnjem miru.

reka-vrelo-tara
Reka Vrelo

Zaovine – magija na vodi

Poput jezera iz narodnih bajki i priča, Zaovine će vas opčiniti svojom bistro zelenom i prozračnom vodom. Pored malih i intimnih plaža za kupanje, priroda koja okružuje jezero privući će vas u dugačke šetnje i u potragu za mitskim bićima iz narodnih predanja. Zaovine su idealne za sportove na vodi i mirne piknike, a za one istraživačkog duha tu su i ostaci srednjovekovnog grada i bazilike.

jezero-zaovine-tara
Foto: Vikipedija

Izleti sa Tare

Za one koji žele aktivan odmor i obiđu sve bitnije znamenitosti i lepote kraja, tu su izleti do Mokre Gore i Drvengrada, kao i nedugačak put do Zlatibora. S druge strane Drine je i Višegrad i poznata ćuprija koju je Ivo Andrić ovekovečio u svom romanu. Poznata turistička atrakcija koju ne smete propustiti sigurno je i Šarganska osmica, koja predstavlja pravu železničku avanturu i za decu i za odrasle. U podnožju Tare je i Bajina Bašta, miran i simpatičan gradić, a u njemu i poznata „kućica na Drini“. Za ovo neobično mesto usred drinskog rečnog korita vezuje se legenda o Kraljeviću Marku i njegovom konju Šarcu. Prema predanju, Marko je bacio kamen da bi prešao Drinu skokom sa jedne obale na drugu, a u steni gde se kućica nalazi još postoji otisak Šarčevog kopita. Današnjim posetiocima ovog gradića na zapadu Srbije, svakako, kućica mami osmeh i divljenje.

Šta tražite od Tare to će vam i dati

Tara je idealna planina za sve koji žele miran i tih odmor. Za zaposlene i zauzete kojima treba predah. Savršeno je mesto za porodice sa malom i velikom decom. Sa svojim centrima u Zaovinama, Kaluđerskim Barama i Mitrovcu, sa očuvanom i netaknutom prirodom i čistim planinskim vazduhom, Tara će vam pružiti ono što od nje tražite, jer je zaista tačan slogan da je to „mesto gde lepota počinje“.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here