Naslovna Saveti Zdravlje Pravilnom i redovnom higijenom do zdravih zuba

Pravilnom i redovnom higijenom do zdravih zuba

81
0

Dentalna higijena je od velike važnosti za zdravlje čitavog organizma, a ne samo usne duplje i zuba. Neadekvatna i neredovna briga o zubima, desnima i čitavoj usnoj duplji vremenom dovodi do raznih problema, koji se nikako ne mogu zanemariti. Pored zdravlja, koje je svakako najbitnije, tu je i estetski momenat. Nedostatak zuba, pored estetske strane, ostavlja posledice i na naš govor, ali najvećim delom na naše samopouzdanje. Pokvareni zubi, koji se pritom i klimaju, izazivaju otežano žvakanje pojedinih vrsta hrane.

Da bi zdravlje zuba i usne duplje tokom života bilo solidno, sa redovnom i pravilnom higijenom treba početi u ranom detinjstvu. Veoma je važno da deca nauče da pravilno peru svoje zubiće i da to čine bar dva puta dnevno, ujutru i uveče. Isto tako, važno je da deca od malih nogu posećuju stomatologa, koji će im na zabavan način, i kroz igru pokazati tehniku pravilnog pranja zuba. Na ovaj način deca neće imati strah od zubara, već će ga rado posećivati. Naravno, važno je da stomatolog ima dobar pristup malim pacijentima, odnosno da „ume sa decom“. Sve navike se prenose i na kasniji život, pa je dobro da naviku o dobrom dentalnom zdravlju usvojimo kao deca.

Kako rešiti loš zadah iz usta

Neprijatan zadah iz usta može biti izazvan usled konzumiranja određene hrane, pušenja, ali i ako bolujete od pojedinih bolesti. Hrana koju jedemo u velikoj meri određuje i kakav će nam biti dah. Ukoliko se ne održava dobra oralna higijena, delovi hrane ostaju na zubima i desnima, bakerije se razmnožavaju i dolazi do neprijatnog daha. Zato, ukoliko se pitate kako rešiti loš zadah iz usta, prvenstveno morate voditi računa o dentalnoj higijeni, a potom i koje namirnice svakodnevno konzumirate.

Parodontopatija i zapaljenje desni, takođe mogu biti uzrok neprijatnog daha. Dijagnoza koja je postavljena na vreme, kao i uzimanje adekvatne terapije, mogu pomoći kod ovih stanja. Dobra četkica, i redovna upotreba konca za zube, kao i redovne kontrole kod zubara, daće dobre rezultate. Duvanski proizvodi izazivaju veoma izražen miris kod onih koji imaju ovu nezdravu naviku. Pa ukoliko pušite a želite da imate svež dah, prestanite sa pušenjem. Kako rešiti loš zadah iz usta ako nosite zubni aparat? Moguće je da vam zubni aparat ne pristaje pravilno ili da ga ne održavate dobro. Vaš stomatolog će vam pokazati kako da pravilno očistite vaš zubni aparat, i samim tim uzrok lošeg zadaha će nestati.

Krenite da se hranite zdravije

Pravilna ishrana ima veoma značajnu ulogu u prevenciji karijesa na zubima, ali i u prevenciji parodontopatije. Slatkiši i proizvodi od belog brašna u velikoj meri imaju uticaj na stvaranje karijesa. Treba konzumirati hranu koja je bogata belančevinama, mineralima i vitaminima. Uzimajte sveže voće i povrće, ali i proizvode od integralnih žitarica. Jedite jabuke, kruške, papriku, šargarepu i celer. Dva puta godišnje posetite svog stomatologa, jer ćete na taj način preduprediti mnoge bolesti.

Pravilno pranje zuba i higijena jezika

Čak i ukoliko redovno perete zube, ne mora da znači da to radite pravilno. Nepravilno pranje zuba može doneti štetu istu kao i kada uopšte ne perete zube, pa sve za zube pogledajte ovde. Dva puta dnevno neophodno je zube četkati najmanje dva minuta. Isto tako, veoma je važan smer četkanja zuba. Gornje zube potrebno je prati pokretima četkice u smeru na dole, a donje u smeru ka gore. Na ovaj način se skidaju sa zuba ostaci hrane, plak i bakterije, i ne raznose se dalje na desni. Ovo je jako bitno jer se ovakvim pranjem zuba sprečava povređivanje desni i izbegava nastanak osetljivosti zuba. Naslage na jeziku se moraju uklanjati redovno, bilo četkicom za zube ili čistačem jezika. Uklanjajte ih uvek od korena ka vrhu jezika.

Koristite paste sa fluorom

Fluor je veoma važan mineral, koji ima preventivnu ulogu u zdravlju zuba, i bezbedan je za korišćenje. Pasta za zube mora sadržati fluor kako bi vaši zubi bili adekvatno očišćeni i zdravi. Fluor štiti zube od štetnog uticaja bakterija, i nema razloga da ga izbegavate. Pored dobre četkice važno je i redovno korišćenje konca i interdentalnih četkica.   Neka mesta su veoma teška za čišćenje četkicom za zube, i zato je potrebno da se bar jednom dnevno koristi konac za zube. Na ovaj način značajno ćete poboljšati higijenu zuba.

Šta podrazumeva redovan stomatološki pregled

Stomatolog će prilikom redovnog pregleda uraditi detaljan pregled, koji obuhvata uzimanje anamneze i pregled zuba i desni, ali i pregled mekih tkiva usta, nepca i jezika. Ukoliko nemate nekih dentalnih problema, dovoljno je da dva puta godišnje odete na redovan pregled. Zubar će vam tokom pregleda ispolirati zube, i tako otkloniti prisustvo naslaga i kamenca. Na ovaj način se vrši prevencija zuba od karijesa i gingivitisa, koji ukoliko se ne leče mogu dovesti do gubitka zuba. Stomatolog će na redovnom pregledu posavetovati pacijente kako da pravilno održavaju oralnu higijenu.

Tečnost za ispiranje usta

Do unapređenja higijene zuba može doći i korišćenjem tečnosti za ispiranje usta. Ona smanjuje količinu kiseline u ustima, ali i čisti područje između zuba koja su nepristupačna. Takođe, upotrebom ove tečnosti vaš dah će biti svežiji. Birajte one tečnosti za ispiranje usta koje ne sadrže alkohol. Alkohol dovodi do pojave suvih usta i može doneti više štete nego koristi. Ispiranje usta kokosovim uljem može biti podjednako efikasno kao i korišćenje kupovnih tečnosti za ispiranje usta.

Još nekoliko korisnih saveta…

Nakon obroka, mnogi imaju naviku da osmah operu zube. Ovo nije dobra navika, i zubima donosi samo štetu. Na ovaj način zubna gleđ se može oštetiti. Kiseline iz hrane omekšavaju zubnu gleđ, a pranje zuba je može dodatno oslabiti i oštetiti ako se zubi peru tvrdom četkicom. Stomatolozi preporučuju upotrebu mekane četkice prilikom pranja zuba, iako većina ljudi misli da je bolje da koriste tvrđe četkice. Još ako ste grubi prilikom pranja zuba, vršite dodatni pritisak na zube pa se može oštetiti zubna gleđ. Tvrde četkice se koriste za održavanje zubnih proteza, ali samo ako ih je tako savetovao stomatolog. Pre korišćenja raznih preparata uvek kontaktirajte svog zubara, jer je on najbolje upućen u kakvom se stanju nalaze vaši zubi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here