Naslovna Saveti IT Prečice na tastaturi: Upravljanje prozorima i aplikacijama pomoću Win tastera

Prečice na tastaturi: Upravljanje prozorima i aplikacijama pomoću Win tastera

3337
0

PREČICE NA TASTATURI – Ukoliko ste korisnik operativnog sistema Windows 7, evo jednog veoma korisnog uputstva za vas. U ovom tekstu možete saznati na koji način se možete lakše i brže kretati kroz aplikacije pomoću prečica na tastaturi. Želimo da vam predstavimo listu najboljih prečica koje će vam kada se malo naviknete na njih u mnogo čemu olakšati i ubrzati rad. Plan je da ovoj temi posvetimo seriju članaka, a krenućemo od prečica koje su povezane sa Win tasterom na tastaturi (taster sa nacrtanim windows logotipom).

Prečice na tastaturi za upravljanje prozorima i aplikacijama

Postoje puno prečica za upravljanje prozorima i aplikacijama koje su povezane sa Win tasterom a neke od njih su toliko korisne da će vam kada se malo naviknete rad biz njih postati pravo mučenje.

Win taster – Otvorite ili zatvorite Start meni. Korisna prečica posebno kada želite da isključite računar ako vam je miš u kvaru.

Win taster + D – Klikom na ovu kombinaciju tastera prikazuje se radna površina ma u kom se programu trenutno nalazili, to u prevodu znači da se jednim potezom minimiziraju svi aktivni prozori i aplikacije. Ako još jednom ponovite istu akciju vraćate se na isti prozor na kome ste bili pre nje.

Win taster + M – Minimizira sve prozore.

Win taster + Shift + M – Vraća sve minimizirane prozore.

Win taster + strelica nadole – Minimizira aktivni prozor.

Win taster + strelica gore – Maksimizuje aktivni prozor.

Win taster + Leva strelica – Pomera aktivni prozor na levu strana ekrana.

Win taster + strelica desno – Pomera aktivni prozor na desnu stranu ekrana.

Win taster + Home – Minimizira sve prozore osim aktivnog prozora.

Win taster + Shift + Gornja strelica – Proširiruje aktivni prozor u gornji i donji deo ekrana.

Win taster + E – Ova kombinacija tastera otvara My Computer, prozor u kome se nalaze particije C, D…

Win taster + Pause – Ova kombinacija tastera otvara sistemski prozor u  kome se mogu videti svojstva sistema.

Win taster + F – Ova kombinacija vam otvara sistemski dijalog za pretragu datoteka i foldera na vašem računaru.

Ctrl + Win taster + F – Ovom kombinacijom tastera možete pretraživati računare (naravno ukoliko ste  na mreži).

Win taster + L – Kombinacijom ovih tastera zaklјučavate računar ili vršite promenu korisnike, tačnije otvara se ekran na kome možete preći sa jednog korisničkog naloga na drugi.

Win taster + R – Otvorite Run dijalog. Run dijalog je veoma koristan sistemski dijalog preko koga se raznim skraćenicama može doći mnogo brže do raznih sistemskih aplikacija.

Win taster + P -Otvara sistemski dijalog za izbor režima prikaza prezentacije (povezivanje na projektor).

Win taster + U – Otvori centar za jednostavno pristupanje (Ease of Access Center).

WIN TASTER+ X – Otvora Windows Mobiliti Center.

Prečice na tastaturi za upravljanje programima na Taskbaru

Traka zadataka ili Taskbar je linija koja se nalazi na samom dnu ekrana, sadrži dugme Start u svom levom, ikonice raznih aktivnih programa (programa koji se pokreću sa operativnim sistemom), dok se u desnom uglu nalazi sistemski sat. Na Traci zadataka smenjuju se kroz svakodnevni rad aktivni prozori i aplikacije, ponekad i više od 20-ak grupisanih po srodnosti, pa je tako ova linija možda i najbitnija za efikasniji rad. Za još brži rad postoje i prečice za lakše kretanje Taskbarom a ovo su neke od najvažnijih:

Win taster + T – Kombinacijom ovih tastera krećete se kroz programe na traci zadataka (Taskbaru).

Win taster + broj– Pokrenite program koji je postavlјen na traku zadataka u poziciji koju označava broj. Ako je program već pokrenut, pređite na taj program.

Shift + Win taster + broj – Pokrenite novu instancu programa prikačenog na traku zadataka u poziciji koju označava broj.

Ctrl + Win taster + number – Prebacite se na poslednji aktivni prozor programa koji je prikačen na traku zadataka u poziciji koju označava broj.

Alt + Win taster + number – Otvorite Jump List (listu poslednje otvaranih stavki) za program prikačen na traku zadataka u poziciji koju označava broj.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here