Naslovna Uncategorized Saveti za prolećno uređenje dvorišta

Saveti za prolećno uređenje dvorišta

56
0

Sa pojavom lepog vremena prvo na šta se fokusiramo jeste uređenje dvorišta. Nakon duge i hladne zime, najveći deo vremena provodimo napolju, tako da je dvorište mesto gde dočekujemo goste, ispijamo kafu i uživamo u svakom slobodnom trenutku. 

Mada, za uređenje dvorišta osim toga što je potrebna ideja, treba i vremena, jer ono je lepo samo ukoliko se održava. Ako želite da vaše dvorište ovog proleća zablista, a ne znate odakle da počnete, nastavite sa čitanjem ovog teksta

Započnite sa čišćenjem dvorišta  

Pre nego što se upustite u neke ozbiljnije radove potrebno je najpre očistiti dvorište od opalog lišća, odlomljenih grana i mahovine.  Takođe, dobro bi bilo da proverite da li su neophodne neke popravke na pomoćnim objektima, ogradi ili kućici za pse. Zavirite u svaki ćošak. 

Možda je potrebno obnoviti i saksije, žardinjere, baštenski nameštaj ili mobilijar za decu. Ako imate ljuljaške ili klackalice potrebno ih je podmazati  ili ofarbati posle zimskog perioda. Kante za smeće obnovite ili im nađite neko skrovito mesto. Ukoliko je deo dvorišta prekriven betonom, obavezno ga temeljno operite. 

Sledeći korak za uređenje dvorišta jeste priprema alata

Da  biste samostalno uredili i održavali svoje dvoriše morate imati dobar alat. Počev od metli i đubrovnika, preko ašova, lopate i budaka. Možda će vam trebati kosa, ili kosačica, trimer, testera, grabulje, kolica, kante za zalivanje i tome slično. 

Za održavanje cvećnjaka neophodne su dobre baštenske rukavice, makaze za orezivanje kao i crevo ili prskalica. Ako sve ovo već imate, potrebno je samo da proverite njihovu ispravnost. Takođe, obezbedite i prostor na kome ćete držati lepo složen alat i uvek znati gde se nalazi. 

Održavanje travnjaka i orezivanje drveća

Kada ste pripremili sav potreban alat, neophodno je djubrenje travnjaka. Možete posejati novu travu i obnoviti dotrajalu. Možda će biti potrebna i upotreba nekih herbicida za uništavanje korova. Brižljivo isplanirajte sadnju novog cveća ili drveća u skladu sa svojim prostorom i ukusom.  Savet je da posetite neki od obližnjih rasadnika, cvećaru ili pijac. Tražite najpovoljniju varijantu, jer će vam za saksije i zemlju trebati dosta novca. Podrazumeva se da lepi dani donose potrebu za češćim košenjem. Sa češćim košenjem travnjak će biti gušći i raskošniji. 

Nakon zime obratite pažnju na drveće. Na vreme orežite suve grane kako se ne bi dogodilo da puknu i naprave štetu ili nekoga povrede. Orezivanje je potrebno i živoj ogradi i cveću.

Odaberite baštenski nameštaj 

Najvažnije u uređenju dvorišta je nabavka odgovarajućeg baštenskog nameštaja. Ponuda je veoma široka, a cene različite. Ukoliko nemate sredstava za kupovinu, možete ga napraviti od Euro paleta i dobiti nešto lepo i originalno. 

Postoje različiti tutorijali koji će vam pomoći da budete sam svoj majstor. Da ne pominjemo da ćete biti zadovoljniji što ste nešto sami napravili. Euro palete mogu poslužiti za razne druge stvari: police, klupe, žardinjere, ograde za pesak za dečiju igru. Da bi nameštaj izgledao lepše, možete kupiti ili sašiti ukrasne jastuke, stoljnjak i poslužavnik. 

Set šoljica za kafu u vašem omiljenom dezenu će upotpuniti vaše uživanje. Takođe, ne zaboravite ni bokal za vodu ili sok. Ukoliko već nemate roštilj, možda je vreme da razmislite o njegovoj kupovini. Možete ga napraviti ili ozidati. Izbor je samo vaš.

Estetsko uređenje dvorišta

Da bi vam dvorište obezbedilo potpuni užitak, uz malo mašte možete dosta toga postići. Možete napraviti betonske ili kamene stazice. Ogradice za cveće, viseće saksije, solarne lampe.  Ukrasi po vašem ukusu daće  dvorištu vaš lični pečat. Česme i fontane daju posebnu draž svakom dvorištu. Romantičnu atmosferu će stvoriti sveće, lampice ili zavese. Vodite računa da ne preterate, jer i ovde važi pravilo – manje je više. 

Nakon početnog prolećnog uređenja, neophodno je da napravite plan za održavanje i unapređenje dvorišta, kako biste nesmetano mogli da uživate sve do naredne zime.

Kako bi svi ovi poslovi bili što pre gotovi I ravnomerno raspoređeni, uključite sve članove svoje porodice i organizujte radnu akciju. Pored brzo obavljenog posla imaćete i divno druženje. Imajte na umu da se uz muziku uvek lepše i lakše radi. Naoružajte se idejama, strpljenjem i dobrom voljom a uspeh će biti  zagarantovan. 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here