Naslovna Saveti Roditeljstvo Vaspitanje primerom: najvažnije životne lekcije daju se ličnim primerom

Vaspitanje primerom: najvažnije životne lekcije daju se ličnim primerom

1534
0

Savremeno društvo uvek i na svakom mestu ponavlja da je briga za mlade najveći zadatak društva. I to je potpuno razumljivo kada se shvati da je neminovnost života takva da na mladima svet ostaje. Osim toga što mladi zamenjuju stare i preuzimaju mesto u životu i društvu, važno je da se obezbedi njihov napredak u svakom pogledu. To se  postiže tako što sve najbolje što znamo prenosimo na mlade, a oni usavršavaju, razvijaju i unapređuju sve što je dotle postignuto. To su najjednostavnije istine o životu i mestu mladih u svetu.

Način kako mlade pripremamo za život, kako im prenosimo sva prethodna znanja i iskustva, naziva se vaspitanje, odnosno ako je u pitanju prenošenje školskih znanja onda se to naziva obrazovanje. Vaspitavanjem se postiže da mladi postaju čestite, dobre i vredne osobe. Nauka  koja  se bavi vaspitavanjem mladih naziva se pedagogija.  Postoje mnogi  udžbenici o tome kako treba vaspitavati  mlade, mnogo novinskih tekstova i internet članaka, ali ipak najjednostavniju i najtačniju vaspitnu istinu je iskazao naš narod svojom poslovicom: „Što čine deca? – što vide od oca!“ U pedagogiji se to naziva vaspitanje primerom, pa je to samo ponavljanje narodne misli na drugi način.

Nisu svi roditelji stručnjaci iz oblasti pedagogije

Nisu svi roditelji stručnjaci iz oblasti pedagogije, niti mogu svi proniknuti u tajne dečje psihologije kako bi bili sigurni da na pravi način odgajaju svoj podmladak. Svako dete je individua za sebe i često je vrlo teško proceniti kako postupati u određenim situacijama.

Nema roditelja koji ne želi dobro svom detetu, od onog radnika najamnika do profesora na fakultetu. Svako od njih se trudi da na najbolji način vaspita svoje dete. Nije retkost da deca neukih roditelja postanu dobri ljudi, pedantni i precizni stručnjaci u raznim oblastima. To je zato što se neke osobine koje su vrlo važne za svakog mladog čoveka stiču u porodici: dobrota, urednost, požrtvovanost samo su neke od njih. Da bi neko bio dobar ili pažljiv ne mora biti sin nekog doktora ili profesora, ali mora imati vredne i pažljive roditelje.

Ako je otac vredan i sin će takvo ponašanje usvojiti i smatrati da je to jedino ispravno ponašanje. Ako je  majka uredna i ćerka će postati uredna, po istom  principu. Prema tome, za roditelja  je  mnogo  važnije da  pokaže svojim ponašnjem kako treba da se radi, uči, bude ispravan, a  ne da priča i drži lekcije svome  detetu o ponašanju,  a odmah potom odlazi da se kocka,  dolazi kući pijan, psuje ili radi još i gore stvari.

Svaki roditelj mora da bude svestan svojih nedostataka

Biti roditelj je najvažnije zanimanje, i to uvek morate imati na umu. Svaka žrtva je mala u odnosu na cilj koji želite da postignete. Vaspitanje je proces koji ide zajedno sa prevaspitanjem – vaspitavate svoju decu, a prevaspitavate samog sebe. Ako želite dobro i vaspitano dete počnite od sebe. Morate biti svesni svojih nedostataka kako bi ih izolovali iz svog ponašanja. To neće biti nimalo lako je retko ko želi da prizna, makar i sam sebi, da ima nedostatke.

Neke loše navike su toliko uvrežene u nama samima da ih i ne primećujemo, toliko smo dugo sa njima u saživotu da ih i ne posmatramo kao nešto loše već kao nešto obično i normalno. Zato je bitno analizirati svoje dobre i loše navike. Postavljati sebi pitanja. Da li želim da moje dete bude pušač, pijanac ili kockar? Da li želim da moje dete laže ili krade? Da li želim da moje dete manipuliše drugima, da vređa, psuje?

Kad se jednom suočite sa samim sobom krenuli ste pravim putem, putem kojim ćete sigurno dobiti dobro i vaspitano dete sa izgrađenim pravilnim životnim navikama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here