Naslovna Saveti Zdravlje Vitamin B12: 9 načina kako transformiše zdravlje

Vitamin B12: 9 načina kako transformiše zdravlje

262
0

Vitamin B12 je neophodan za mnoge aspekte zdravlja i ima značajnu ulogu u podršci snage kostiju, formiranju crvenih krvnih zrnaca, održavanju nivoa energije i raspoloženja. Danas postoji više načina kako da osigurate adekvatan unos ovog vitamina putem ishrane ili suplemenata.

Poznat pod još jednim nazivom – kobalamin, vitamin B12 je nutrijent koji je telu neophodan, ali ga ono samo ne može proizvesti. Prirodno se nalazi u životinjskim proizvodima, međutim često se može naći i kao dodatak određenoj hrani, kao i obliku suplemenata.

Važan je vitamin s obzirom da može pružiti brojne prednosti, a takođe doprinosi i povećanju energije, poboljšanju pamćenja i prevenciji srčanih bolesti. Kako biste dobili celokupnu sliku o tome koliki je značaj ovog vitamina, pročitajte u nastavku devet zdravstvenih prednosti vitamina B12, koje su potvrđene naučnim istraživanjima.

Čuva zdravlje kostiju

Rezultati jednog istraživanja na 110 osoba sa celijakijom ukazuju da nizak nivo vitamina B12 može biti povezan sa smanjenom mineralnom gustinom kostiju.

Smanjena mineralna gustina kostiju može dovesti do fragilnosti i povećanog rizika od oštećenja, što čini osobu podložnijom osteoporozi.

Druge istraživačke studije su takođe identifikovale vezu između nedovoljnog nivoa vitamina B12 i lošeg stanja kostiju, što može povećati rizik od osteoporoze i preloma.

Ipak, postoji raznolikost rezultata drugih istraživanja o uticaju vitamina B12 na zdravlje kostiju, zbog čega su potrebna dodatna istraživanja kako bi se dublje razumela ta veza.

Poboljšava raspoloženje i smanjuje simptome depresije

Vitamin B12 može imati pozitivan uticaj na vaše raspoloženje.

Iako još uvek nije potpuno razjašnjeno kako vitamin B12 utiče na raspoloženje, poznato je da ima ključnu ulogu u sintezi i metabolizmu serotonina, neurotransmitera koji igra važnu ulogu u regulaciji raspoloženja.

Rezultati jedne starije studije pokazuju da osobe koje su imale depresiju i niže nivoe vitamina B12, a koje su primale i antidepresive i suplemente vitamina B12, su pokazale poboljšanje simptoma depresije u poređenju sa onima koji su bili tretirani samo antidepresivima.

Suplementi vitamina B12 mogu koristiti za poboljšanje raspoloženja i smanjenje depresije kod osoba sa nedostatkom, a trenutna istraživanja ne sugerišu da imaju isti efekat kod osoba sa normalnim nivoom vitamina B12.

Pomaže u prevenciji anemije

Kada je reč o proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, vitamin B12 je neophodan faktor. Nedostatak ovog vitamina može rezultirati smanjenim stvaranjem crvenih krvnih zrnaca i ometanjem njihovog normalnog razvoja.

Zašto je to bitno?

Normalne crvene krvne ćelije su male i okrugle, ali u slučaju nedostatka vitamina B12, one postaju veće i obično ovalnog oblika.

Promene u obliku crvenih krvnih zrnaca dovode do njihove smanjene sposobnosti da se pravilno kreću iz koštane srži u krvotok. Ovo stanje se naziva megaloblastična anemija.

Kada imate anemiju, organizam ne proizvodi dovoljan broj crvenih krvnih zrnaca za efikasno prenošenje kiseonika do vitalnih organa. A to može rezultirati simptomima kao što su umor, vrtoglavica, glavobolja i slabost.

Igra važnu ulogu u prevenciji urođenih mana

Naučna istraživanja ukazuju da mozak i nervni sistem fetusa zahtevaju optimalan nivo vitamina B12 od strane majke kako bi se pravilno razvijali.

Nedostatak ovog vitamina u ranim fazama trudnoće može povećati verovatnoću urođenih mana. Takođe, nedostatak vitamina B12 kod trudnica može doprineti povećanom riziku od prevremenog porođaja ili pobačaja.

Doprinosi smanjenju makularne degeneracije

Makularna degeneracija je bolest oka koja uglavnom utiče na centralni vid.

Redovno konzumiranje dovoljne količine vitamina B12 može smanjiti šanse za razvoj makularne degeneracije koja se javlja s godinama.

Istraživači su uvereni da suplementacija vitaminom B12 može smanjiti koncentraciju homocisteina, specifične aminokiseline koja se nalazi u krvotoku.

Rezultati istraživanja iz 2009. godine, koje je uključilo 5.000 žena starosti 40 i više godina, ukazuju da uzimanje suplemenata vitamina B12, zajedno sa folnom kiselinom i vitaminom B6, može značajno smanjiti potencijalni rizik.

Sprečava gubitak neurona

Vitamin B12 igra važnu ulogu u sprečavanju atrofije mozga, što izaziva smanjenje broja neurona u mozgu i povezan je sa gubitkom pamćenja ili demencijom.

Jedno istraživanje koje je obuhvatilo osobe sa ranom fazom demencije pokazalo je da kombinacija suplemenata vitamina B12 i omega-3 masnih kiselina usporava mentalni pad.

Drugo istraživanje je otkrilo da čak i blago smanjeni nivoi vitamina B12 mogu doprineti lošijem performansu u pamćenju.

Svakako je potrebno sprovesti dalja istraživanja kako bi se dobili pouzdani zaključci o uticaju suplemenata vitamina B12 na pamćenje i kognitivne funkcije.

Podstiče povećanje energije

Dugo su se suplementi vitamina B12 promovisali kao sredstvo za povećanje energije.

Svi vitamini B imaju važnu ulogu u energetskom metabolizmu tela, iako sami po sebi ne pružaju energiju.

Naučni dokazi trenutno ne podržavaju tvrdnju da suplementi vitamina B12 mogu povećati nivo energije kod osoba koje već imaju adekvatan unos ovog vitamina.

Međutim, kod osoba koje imaju značajan nedostatak vitamina B12, konzumiranje suplemenata ili povećanje unosa ovog vitamina može doneti poboljšanje u nivou energije.

U stvari, umor ili nedostatak energije često su jedni od prvih znakova nedostatka vitamina B12.

Poboljšava zdravlje srca

Povišeni nivoi aminokiseline homocisteina u krvi su povezani sa povećanim rizikom od oboljenja srca.

Kada postoji značajan nedostatak vitamina B12, nivoi homocisteina se podižu.

Istraživanja su pokazala da vitamin B12 može smanjiti nivoe homocisteina, što može smanjiti rizik od srčanih oboljenja.

Međutim, trenutno ne postoje naučni dokazi koji potvrđuju da suplementacija vitaminom B12 zaista pomaže u prevenciji srčanih bolesti.

Zbog toga je neophodno sprovesti dodatna istraživanja kako bismo bolje razumeli povezanost između vitamina B12 i zdravlja srca.

Podržava zdravlje kože, kose i noktiju

Dovoljni nivoi vitamina B12 su ključni za održavanje zdrave kose, kože i noktiju, zbog njegove uloge u proizvodnji ćelija.

Nedostatak vitamina B12 može izazvati dermatološke simptome kao što su promene boje noktiju, promene kose i hiperpigmentacija.

Suplementacija vitaminom B12 pokazala se efikasnom u poboljšanju ovih simptoma kod osoba sa nedostatkom vitamina.

Međutim, još nije jasno da li dodatni unos vitamina B12 utiče na kožu, snagu noktiju i zdravlje kose kod osoba bez nedostatka ovog vitamina.

Zaključak

Vitamin B12 je važan sastojak koji ima brojne koristi za zdravlje. Bez obzira da li ga unosite putem ishrane ili suplemenata, vitamin B12 igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju, poboljšanju raspoloženja i podržavanju zdrave kože i kose.

Za one koji imaju poteškoća u dobijanju dovoljne količine ovog vitamina putem ishrane, suplementi mogu biti jednostavan način za povećanje unosa vitamina B12. Stoga je preporuka osigurati adekvatan unos ovog vitamina, kako bi se podržale različite telesne funkcije i održalo opšte zdravlje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here