Naslovna Lifestyle Život ZAŠTO JE VAŽNO PAŽLJIVO BIRATI NAMEŠTAJ ZA KUPATILA?

ZAŠTO JE VAŽNO PAŽLJIVO BIRATI NAMEŠTAJ ZA KUPATILA?

458
0

Izbor sanitarija i nameštaja za kupatila nije jednostavan jer zahvaljujući njima boravak u ovoj prostoriji treba da bude udoban i prijatan.

FUNKCIONALNOST NA PRVOM MESTU

Osim osnovnim elementima, kao što su WC šolje, lavaboi ili kade, kabine, ogledala, kupatila neretko bivaju opremljena i bideima, različitim policama, podnim ili zidnim, fiokarima, ormarićima. Prostorne mogućnosti, ali i stil života, odnosno potrebe stanara, određuju i šta će se od nameštaja za kupatila u njemu naći, na primer da li ćemo se opredeliti za kadu, tuš-kabinu ili tuš-stenu, ugradni ili konzolni lavabo i dr. 

Međutim, posebno mesto pripada upravo prostoru za odlaganje – komodama, policama, koji se namenski planiraju da bi se na njima držali peškiri, različiti kozmetički preparati, hemijska sredstva, pa čak i ukrasni detalji, a koji mogu biti i otvorenog i zatvorenog tipa ili pak u vidu kombinovane varijante. Pre svega važna je njihova praktična strana jer su oni potpuno svrsishodni, a kako bi se prostor što bolje iskoristio, često se kombinuju sa ogledalima i osvetljenjem.

ESTETIKA PROSTORA

Izborom sanitarija i različitih komada nameštaja svakako utičemo i na izgled enterijera kupatila, kojem, kao i svakoj drugoj prostoriji svakodnevnog obitavanja, treba posvetiti pažnju. Skladno uređen prostor, koji je moderan i funkcionalan, izvesno će uticati na raspoloženje i uopšte osećaj prijatnosti prilikom obavljanja uobičajenih aktivnosti. 

Katkada i detalji mogu uneti velike promene u estetskom pogledu, ali i kada renoviramo ili pravimo novo kupatilo, treba dobro osmisliti raspored elemenata, te i sam izbor uskladiti sa prostornim kapacitetima. Važno je da se izborom nameštaja za kupatila prostor oplemeni i upotpuni i da sa sanitarijama i pločicama ovi elementi čine estetski skladnu celinu.

PREMA LIČNOM UKUSU

Nameštaj za kupatila uobičajeno je, nezavisno od materijala, izrađen u beloj boji, dok se ponekad sreće i u drugim svetlim nijansama, poput bež. U skladu sa uređenjem, on, kao i sanitarije ili pločice, može biti i u nekoj neobičnoj, intenzivnoj boji. Postoji, takođe, širok izbor i kada je u pitanju dizajn, modeli se razlikuju, a komade možemo izrađivati i po narudžbini. Tako da naše kupatilo može biti i moderno, minimalističko, neobično, tradicionalno, u retro stilu – kakvo smo ga god zamislili.

U SKLADU S NAMENOM

 

Uobičajeni materijali koji se sreću u ovim prostorijama jesu keramika i porcelan, rezervisani za elemente, potom keramika ili kamen od kojih se prave pločice. U poslednje vreme su u kupatilskim enterijerima sve prisutniji i kamen koji ima siroviji oblik, nalikuje onom iz prirode, potom staklo i drvo. 

Kada je posredi nameštaj za kupatila, on se obično izrađuje od iverice ili medijapana, ali se može naći i od drveta ili drugih materijala. Važno je da su svi elementi izrađeni od materijala koji su trajni i izdržljivi, otporni na vlagu, paru, promene temperature. Takođe, bitno je da se brzo i jednostavno mogu prebrisavati i dezinfikovati.

KONAČAN IZBOR

Na kraju, da bi nameštaj za kupatila bio usklađen sa prostorom, po našem ukusu i potpuno koristan, planiranju njegove kupovine i odabiru treba da se posvetimo. On treba da odgovori različitim funkcionalnim i estetskim kriterijumima, da bude usklađen s prostorom i našim navikama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here