Naslovna Društvo Selo i grad Zašto treba imati registrovano domaćinstvo?

Zašto treba imati registrovano domaćinstvo?

1204
0

Registracija poljoprivrednog domaćinstva donosi velike pogodnosti svakom vlasniku u vidu subvencija države, ali i mogućnosti za podizanje poljoprivrednih kredita kod banaka.

Kojom god se granom poljoprivrede bavili, upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava je lak, jednostavan, a olakšava poljoprivrednu proizvodnju koja je i onako sama po sebi neizvesnih prinosa.

Zašto je registracija važna? Da li svaka grana ima mogućnost za ostvarivanje koristi? Odgovori slede u daljem nastavku teksta.

Poljoprivredni krediti – za normalno funkcionisanje proizvodnje

Svaka poljoprivredna delatnost donosi periodične prihode koji variraju od dosta faktora, a sa druge strane traži konstantna ulaganja koje nije uvek lako ispratiti.

Zima se završila, prolećni radovi su u toku, a poljoprivredni krediti su odličan način da se finansira svako ulaganje i prolongira njegova otplata. Banke daju kratkoročne i dugoročne kredite za poljoprivredu koji imaju grejs period i različite sisteme otplate, kako vlasniku gazdinstva odgovara.

Da bi se konkurisalo kod banke i dobili poljoprivredni krediti, prvi uslov je da je reč o registrovanom domaćinstvu jer to banci daje veliku bezbednost jer su svi vlasnički odnosi regulisani i država stoji iza registracije.

Subvencije države za registrovana gazdinstva

U zavisnosti od delatnosti i veličine proizvodnje, poljoprivredna gazdinstva mogu dobiti subvencionisanu ili bespovratnu pomoć za opremu, sadni materijal, besplatna grla, pomoć i podrška za dobijanje najboljih rezultata

Jednostavno, država na sve načine podstiče poljoprivrednu proizvodnju i daje velika sredstva koja se potom namenski troše.

Pomoć se često koristi za proširenje i unapređenje proizvodnje i na nju se konkuriše svake godine samo je važno da je reč o registrovanom domaćinstvu i sva prava je moguće ostvariti.

Mnoga domaćinstva se udružuju i prave zadruge čime dobijaju mnogo veća sredstva i sigurnost udruživanja proizvodnje za sigurnije poslovanje. Opet, i ova prava je moguće ostvariti samo ako je domaćinstvo u Registru.

Bavljenje seoskim turizmom

Mnoga poljoprivredna gazdinstva imaju kapacitete za započinjanje seoskog turizma, ali da bi dobili subvencije i mogli da primaju goste moraju biti registrovani i prijavljeni kod nadležnih organa.

Na ovaj način šire svoju proizvodnju i imaju stabilne prihode koji nisu vezani za poljoprivredu već su više iz domena ugostiteljstva. Neki se odlučuju na pružanje usluge boravka bez noćenja, a neki pružaju pansionski smeštaj. Šta god bio cilj, ulaganja nisu velika, moguće je dobiti subvenciju ili uzeti kredit i tako razvijati domaćinstvo.

I gosti biraju one koji su transparentni i jasno pokazuju da su sposobni da ispune obećano, a najvažnija kategorija je da je država registrovala domaćinstvo. To znači da je gost zaštićen od malicioznih ugostitelja i da imaju pravnu zaštitu u slučaju bilo kakvih problema.

Sasvim je normalno da se svaka proizvodnja uvede u pravne okvire pa je to očekivano i kod poljoprivredne proizvodnje. Za uzvrat država ima mogućnost da doprinosi proizvodnji i kontrolu nad korišćenjem svih podsticaja.

I banke daju poljoprivredne kredite registrovanim domaćinstvima koji mnogo znače tokom cele godine i služe kako za pokrivanje troškova tako i za razvoj tekuće proizvodnje.

I na kraju, ovakvim poljoprivrednim domaćinstvima je omoguće i da prošire delatnost, a jedna od najprofitabilnijih je seoski turizam koji uz mala ulaganja donosi stabilan profit.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here