Naslovna Lifestyle 5 praktičnih saveta kako da PAMETNO organizujete malo kupatilo

5 praktičnih saveta kako da PAMETNO organizujete malo kupatilo

1695
0
kupatilo-police
Foto: Pixabay.com

Bilo da živite u kući ili stanu, retko ko može da se pohvali luksuzom velikog i prostranog kupatila. Mala kupatila su realnost većeg broja domaćinstava u našoj zemlji, a nekako se čini da nam u ovoj važnoj prostoriji uvek zafali prostora za odlaganje.

S obzirom na to da je kupatilo prostorija u kojoj održavamo ličnu higijenu, nekako je logično da treba da se potrudimo da to bude najčistija prostorija u našoj kući. To znači da nema nereda na površini veš mašine, peškira na podu, niti pokvarenih uređaja razbacanih okolo. Sve što u kupatilu koristimo treba da ima svoje mesto, bilo da je to šminka, kućna hemija, peškiri i sve ono što nam je potrebno za higijenu i efikasno čišćenje doma.

Postoji na hiljadu ideja kako imati lepo i uredno kupatilo, nevezano od toga koje je kvadrature. Mala rešenja za odlaganje ili „uradi sam“ projekti koji mogu biti vrlo pristupačni i to u različitim stilovima.

Većini takvih trikova za uštedu prostora zajedničko je jedno: oni maksimalno koriste vertikalne prostore. O njima, ali i drugim sličnim trikovima ćemo se detaljnije pozabaviti u tekstu i zato vam donosimo 5 praktičnih saveta kako da pametno organizujete malo kupatilo, bez previše ulaganja.

Zašto je važno da razmišljamo vertikalno?

Jedan od najboljih načina da maksimizujete prostor za odlaganje, a da pritom ne preopteretite svoje kupatilo, jeste korišćenje visokih, uskih jedinica za odlaganje. Neupadljivi viseći ormari dopunjeni policama ili fiokama mogu vam doneti dovoljno prostora za odlaganje većine osnovnih stvari u vašem kupatilu, a da ne zauzimaju previše podne površine. Ovakva rešenja za odlaganje posebno su dragocena u kupatilima bez ugradnih ormara za peškire ili velikim umivaonicima sa ormarima i fiokama.

kupatil-ogledalo
Foto: Pixabay.com

U ponudi današnjih proizvođača pločastog nameštaja postoje brojne zidne komode koje su namenjene isključivo kupatilima, ali vi možete iskoristiti i kuhinjske elemente i tako utedeti dodatni novac. Oni su dublji, viši i povoljniji, a posavetujte se sa lokalnim stolarima, vrlo je moguće da će imati još bolja i povoljnija rešenja.

Ako imate ceo zid koji je slobodan, možete prostor za odlaganje postaviti od poda do plafona i tako rešiti sve potrepštine koje bi stajale po elementima u kupatilu. Bonus savet: na tom zidu ne morate da postavljate pločice i tako dodatno uštedite novac.

Ne zanemarujte vrata

Kupatilska vrata u našim kupatilima obično nam služe da na njih postavimo jednostavne držače ili kukice na koje ćemo kačiti bademantile, peškire za kupanje, a neretko i garderobu. Istina je da prostor iza vrata može biti idealno mesto za takve potrepštine, ali da li ste razmislili o tome da po celoj površini vrata sa unutrašnje strane postavite police? Zamislite minimum 5 drvenih polica sa pregradom, a sada zamislite koliko toga u njih možete da odložite. Mnogo, zar ne?

Još jedna od ideja mogu biti kukice raspoređene po površini vrata, a na njih zakačeni platneni džakovi u koje možete odložiti prljav veš, čak i po bojama. Takvi džakovi su idealni nosači čak i kućne hemije, a najbolje od svega je što su jako povoljni. A isti trik možete da izvedete sa unutrašnjim vratima kupatilskih ormarića.

Polica sa kutijama

Prostor iznad veš mašine može biti fantastično iskorišćen tako da vam sve bude na dohvat ruke, a opet dekorativno i praktično. Možete se odlučiti za samostojeću policu koja će okružiti vašu veš mašinu i tako iskoristiti zid iznad nje koji obično bude prazan ili napraviti od jedne daske dublju policu na koju ćete poređati kutije za veš.

veš-mašina-kupatilo
Foto: Pexels.com

Caka je u tome da svaka kutija bude one boje koje će biti veš koji se u nju ubacuje. Na taj način ćete „disciplinovati“ svoje ukućane da vam olakšaju posao oko razvrstavanja veša, uštedeti prostor koji biste odvojili za glomazne korpe za veš i dekorisati odlaganje u boji koju želite. Ako imate dekorativnu mašinu samu po sebi, kakva je recimo Candy veš mašina, ona će taj prostor izgledati još modernije i urednije.

Složite mudro wc papir

Morate priznati da nema ništa ružnije u kupatilu od ogromnog reklamnog pakovanja wc papira koji visi na bravi ili nas posmatra sa poda. Umesto toga, napravite lep i uredan prostor gde će čak i rolne papira izgledati simpatično. Iskoristite prostor iznad wc šolje i zakačite ukrasnu mekanu korpu u koju ćete odložiti otpakovane rolne wc papira. Na taj način ćete ih zaštiti od prašine, sakriti, a korpa će izgledati vrlo rustično i ljupko. Dobra stvar je što su sada jako moderne, pa ih možete pronaći gotovo u svim radnjama opreme za kuću po vrlo povoljnim cenama.

Iskoristite staklo

Kada kažemo staklo, ne mislimo na ogledala i prozore, već posude u kojima ćete držati stvari koje su vam potrebne u kupatilu. Organizatori fioka koji služe za to kako bi stvorili strukturu u fiokama i sadržaj u ormarićima, kao i tegle za izgled uredno posloženih predmeta na pultu za lavabo mogu biti dekorativan i pametan izbor. Oni vam omogućavaju da lako vidite šta imate unutra, a takođe ih je lako obrisati i održavati čistima.

Kada imate isti stil za uređenje na policama i unutar ormarića, automatski sve izgleda čistije. Velike tegle iskoristite da u njih sipate prašak za veš, omekšivač ili kapsule za pranje, videćete koliko odmah sve deluje urednije umesto glomaznih vreća i boca.

Bez obzira na to da li vaš dom ima minimalan kupatlski prostor ili jednostavno želite da uživate u lepšem početku dana tokom jutarnje rutine, ove jednostavne ideje za organizaciju kupatila pomoći će vam da održite stvari pod kontrolom i lakšim za održavanje, dodajući vrednost celokupnom šarmu prostorije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here