Naslovna Saveti Zdravlje Kako do turističke vize za Ameriku Saveti za apliciranje

Kako do turističke vize za Ameriku Saveti za apliciranje

184
0
američka-viza-zastava
Pexels.com

Da li sanjarite o iskustvu sjaja i glamura Njujorka, prirodnih čuda Nacionalnog parka Yellowstone ili sunčanih plaža Majamija? Turistička viza za Ameriku je vaša karta za istraživanje raznovrsnih i fascinantnih pejzaža Sjedinjenih Američkih Država. U ovom sveobuhvatnom vodiču, vodićemo vas kroz korake apliciranja za američku vizu, čineći vaš američki san stvarnošću.

Zašto vam je potrebna američka turistička viza?

Pre nego što se dublje upustimo u proces apliciranja, hajde da razumemo zašto vam je uopšte potrebna američka viza. Sjedinjene Američke Države imaju stroge zahteve za ulazak stranih putnika, a turistička viza je vaša službena dozvola da posetite zemlju u svrhu odmora, turizma i rekreacije. Bez nje, može vam biti uskraćen ulazak.

Korak 1: Odredite pravi tip vize

Prvi korak u procesu aplikacije je odrediti koji tip turističke vize je pravi za vas. Najčešći tipovi američkih turističkih viza su B-1 (za poslovne putnike) i B-2 (za turiste i posetioce). Većina putnika će aplicirati za B-2 turističku vizu. Osim toga, postoji i B1 B2 viza koja je kombinacija prethodno pomenutih. 

Korak 2: Popunite obrazac DS-160

Sada kada ste identifikovali odgovarajući tip vize, vreme je da popunite obrazac DS-160, poznat i kao Online Nonimmigrant Visa Application. Ovaj obrazac možete pronaći na zvaničnom sajtu američke ambasade. Budite spremni da pružite lične informacije, detalje o putovanju i druge relevantne podatke.

Korak 3: Platite taksu za aplikaciju za vizu

Nakon što popunite obrazac DS-160, morate platiti nepovratnu taksu za aplikaciju za vizu. Iznos takse varira u zavisnosti od zemlje iz koje dolazite i tipa vize za koji aplicirate. 

Korak 4: Zakazivanje intervjua za vizu

Kada platite taksu za vizu, dobićete potvrdu sa jedinstvenim brojem barkoda. Čuvajte ovu potvrdu na sigurnom, jer ćete je koristiti kako biste zakazali intervju za vizu. Posetite sajt američke ambasade kako biste zakazali termin za intervju.

Korak 5: Pripremite potrebne dokumente

Pre nego što odete na intervju za vizu, pobrinite se da imate sve potrebne dokumente spremne. Obično se radi o sledećem:

  1. Pasoš sa minimalno šest meseci važnosti nakon planiranog boravka u Sjedinjenim Američkim Državama.
  2. Jedna fotografija veličine pasoša koja ispunjava zahteve za američku vizu.
  3. Potvrda DS-160 obrasca.
  4. Potvrda o uplati takse za aplikaciju za vizu.
  5. Dokazi o vezama sa vašom matičnom zemljom, kao što su posao, imovina ili porodica.
  6. Itinerar putovanja, uključujući rezervacije letova i hotela.
  7. Finansijski dokumenti koji dokazuju vašu sposobnost da pokrijete troškove putovanja.

Korak 6: Intervju za vizu

Na dan vašeg intervjua, dođite na američku ambasadu na vreme. Obratite pažnju da se obučete profesionalno i ponesete sve potrebne dokumente sa sobom. Tokom intervjua, službenik će vam postaviti pitanja o vašim planovima putovanja, vezama sa vašom matičnom zemljom i drugim relevantnim temama. Odgovarajte iskreno i samouvereno.

Korak 7: Čekanje na odluku

Nakon intervjua, službenik će doneti odluku o vašoj aplikaciji za vizu. Ako bude odobrena, dobićete pečat za vizu u svom pasošu, koji će vam omogućiti ulazak u Sjedinjene Američke Države u određenom periodu..

Korak 8: Pripremite se za putovanje

Čestitamo! Dobili ste američku turističku vizu. Sada je vreme da počnete da planirate svoje putovanje. Obavezno rezervišite smeštaj, letove i sve aktivnosti koje želite da uživate tokom svog boravka. Ne zaboravite putno osiguranje kako biste se zaštitili u slučaju neočekivanih hitnih situacija.

Korak 9: Ulazak u Sjedinjene Američke Države

Kada stignete u Sjedinjene Američke Države, službenik Carine i Granične zaštite (Customs and Border Protection – CBP) će pregledati vaše dokumente i odrediti da li možete ući u zemlju. Budite iskreni i otvoreni tokom ovog procesa, jer davanje lažnih informacija može imati ozbiljne posledice.

Korak 10: Uživajte u svom putovanju

Kada prođete kroz imigraciju i carinu, vreme je da istražite predivne pejzaže, živahne gradove i bogatu kulturu Sjedinjenih Američkih Država. Iskoristite maksimum iz svog putovanja tako što ćete posetiti znamenitosti, probati lokalnu kuhinju i potpuno se uroniti u američki način života.

Zaključno, apliciranje za američku vizu je jednostavan proces, ali zahteva pažljivo planiranje i pažnju na detalje. Prateći korake navedene u ovom vodiču i pružajući tačne informacije, možete povećati svoje šanse da dobijete vizu i krenete na nezaboravno putovanje po Sjedinjenim Američkim Državama. Dakle, počnite da planirate svoje sanjano putovanje danas i spremite se da stvarate nezaboravne uspomene.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here