Naslovna Saveti Kako se čisti nakit, a kako održavaju dijamanti?

Kako se čisti nakit, a kako održavaju dijamanti?

389
0
biserni-nakit
Unsplash.com

Čišćenje i održavanje su ključni koraci za očuvanje sjaja i lepote vaših omiljenih komada nakita.

Bez obzira da li se radi o zlatnom, srebrnom nakitu ili dijamantima, redovna briga će osigurati da vaš nakit uvek izgleda predivno i skupoceno. U ovom članku, predstavićemo vam najbolje načine za čišćenje različitih vrsta nakita kako biste mogli da uživate u njemu godinama!

Kako očistiti nakit koji nosimo svakodnevno?

Nakit koji nosimo svakodnevno, kao što su prstenje i narukvice, podložan je nagomilavanju nečistoća poput masnoća, prašine i sapuna.

Da biste ga očistili, možete koristiti blagu sapunicu i meku četkicu. Natopite nakit u vodu s malo sapunice i nežno ga protrljajte četkicom kako biste uklonili nečistoće. Zatim temeljno isperite nakit pod mlazom tople vode i obrišite ga mekom krpom.

Evo kako očistiti Pandora narukvicu brzo i jednostavno:

Pandora narukvice su popularne zbog svojih raznobojnih privezaka i detalja. Da biste očistili Pandora narukvicu, prvo je odvojite od privezaka. Zatim koristite meku četkicu umočenu u toplu sapunicu da nežno očistite svaki privezak. Nakon toga, isperite ih toplom vodom i osušite mekom krpom.

Da biste očistili samu narukvicu, možete koristiti sličan postupak sa sapunicom i četkicom ili je prebrisati mekom krpom. Nemojte nikada čistiti nakit nad umivaonikom kako biste izbegli rizik od upadanja sitnih privezaka u odvod. Umesto toga radije ovaj posao obavite nad posudom u koju ste sipali vodu i sapunicu.

Dijamanti – kako se čiste i održavaju?

Dijamanti su izuzetno čvrsti i izdržljivi, ali ipak zahtevaju odgovarajuću negu kako bi sijali u svom punom sjaju. Pored tradicionalnog čišćenja dijamanata sapunicom i četkicom, postoji nekoliko alternativnih metoda. Možete napraviti rastvor od tople vode i par kapi amonijaka, te potopiti dijamante na nekoliko minuta. Zatim ih samo pažljivo isperite toplom vodom i prebrišite.

dijamant-pinceta
Unsplash.com

Još jedan način čišćenja dijamanata koji koriste profesionalci je pomoću ultrasoničnih čistača koji uz pomoć hemijskih sredstava mogu dubinski očistiti površinu dragulja. Glavno u održavanju dijamanata je izbegavati da ih dodirujete prstima kako se ne bi mastili.

Takođe, ukoliko radite neki fizički ili “pipav” posao ili prenosite teške stvari izbegavajte nošenje nakita sa dijamantima, jer tada najlakše dolazi do grebanja i oštećenja.

Kako se čiste i čuvaju delikatni biseri?

Biseri su dragoceni i delikatni komadi nakita koji zahtevaju posebnu pažnju i negu. Da biste očistili biserni nakit, možete slediti sledeće korake:

  • Nakon nošenja bisernog nakita, prebrišite ga suvom, mekom krpom kako biste uklonili masti i nečistoće koje se mogu nakupiti na površini bisera. Ovo je važno kako biste održali sjaj i lepotu bisera.
  • Ukoliko primetite vidljive fleke ili nečistoće na biserima, možete koristiti vlažnu krpicu za čišćenje. Pokvasite krpicu blago, ali ne preterano, kako biste izbegli prekomerno vlaženje bisera. Ne koristite preterano vodu ili tečna sredstva za čišćenje jer mogu oštetiti bisere. Nežno prebrišite bisere vlažnom krpicom, vodeći računa da se dobro osuše pre nego što ih odložite.
  • Važno je izbegavati upotrebu hemijskih sredstava za čišćenje ili abrazivnih materijala koji mogu oštetiti površinu bisera. Takođe, izbegavajte potapanje bisernog nakita u vodu ili druge tečnosti jer to može uticati na kvalitet i izgled bisera.
  • Periodično odnesite biserni nakit na profesionalno čišćenje. Stručnjaci za nakit imaju odgovarajuće tehnike i sredstva za čišćenje bisera. Ako redovno nosite biserni nakit, preporučuje se profesionalno čišćenje jednom godišnje kako bi se očuvala lepota i sjaj bisera.
  • Važno je napomenuti da biserni nakit treba čuvati posebno. Položite ih odvojeno od ostalog metalnog nakita kako bi se izbeglo grebanje i oštećenja. Takođe, izbegavajte nanošenje parfema, teških krema ili drugih hemijskih supstanci kada na sebi imate bisere, jer ih ove supstance mogu oštetiti.

Zlatni nakit – čišćenje

Zlatni nakit je vrlo izdržljiv i manje sklon ogrebotinama, što je razlog zašto je često izbor za burme i vereničko prstenje. Ipak, i on može izgubiti svoj sjaj tokom vremena.

Da biste zlatu povratili sjaj, možete koristiti komercijalne čistače za zlato ili napraviti svoju mešavinu od blage sapunice deterdženta za sudove i tople vode.

Dovoljno je samo potopiti nakit u ovu mešavinu i blago ga istrljati i ispolirati.

Srebrni nakit – čišćenje

Srebrni nakit često može potamneti tokom vremena usled oksidacije. Postoji nekoliko načina da vratite sjaj srebru. Jedna metoda je korišćenje srebrne krpe koja je impregnirana sredstvom za čišćenje srebra. Druga metoda je korišćenje paste za čišćenje srebra. Nanesite pastu na meku četkicu i nežno trljajte srebrni nakit kako biste uklonili tamnu patinu.

mindjuse-dragulji
Unsplash.com

Pored tradicionalnih metoda čišćenja srebra, postoje i alternativni načini za vraćanje sjaja srebrnom nakitu. Možete napraviti pastu od sode bikarbone i vode i utrljati je na srebrni nakit.

Još jedna opcija je korišćenje pepela. Nanesite malu količinu pepela na meku krpicu i nežno trljajte srebrni nakit. Nakon čišćenja, isperite ga toplom vodom i obrišite suvom krpom.

Minđuše – čišćenje

Redovno čišćenje minđuša je od izuzetne važnosti, posebno ako je reč o sveže izbušenim rupama.

Čišćenje minđuša pomaže u sprečavanju upala i potencijalnom narušavanju zdravlja kože. Možete koristiti blage dezinfekcijske maramice ili medicinski alkohol. Pažljivo prebrišite minđuše kako biste uklonili bakterije i nečistoće. Ovo treba raditi redovno, bar jednom dnevno, kako bi se održala higijena minđuša.

Uz redovnu negu i pažnju, vaš nakit će zadržati svoj sjaj i lepotu godinama. Ne zaboravite da se pridržavate uputstava proizvođača i da koristite odgovarajuće metode za čišćenje svakog specifičnog tipa metala ili dragulja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here