Naslovna Lifestyle Karakteristike na koje je važno obratiti pažnju kada se kupuju bojleri

Karakteristike na koje je važno obratiti pažnju kada se kupuju bojleri

762
0
kupatilo-belo-bojler-wc-šolja-lavabo
Pexels.com

Svakodnevno korišćenje bojlera apsolutni je imperativ negovanja zdravlja i održavanja higijene svakog pojedinca i čitavih porodica. Kako jedna osoba prosečno može potrošiti između 18 i 20 litara vode, u zavisnosti od broja članova porodice, pa sve do i nekoliko puta više, važno je imati kvalitetan bojler u domaćinstvu. 

Bojleri su nezamenjiv element kupatila, kao i kuhinje u slučaju da cevi nisu direktno povezane između ove dve prostorije, zbog čega je značajno obezbediti kvalitetan model koji će dugi niz godina biti funkcionalan i praktičan. U zavisnosti od toga da li se kupuje protočni, prelivni ili akumulacioni bojler, razlikuju se i okvirni parametri na koje je važno obratiti pažnju prilikom izbora odgovarajuće varijante.

Kapacitet – zapremina i snaga bojlera kao najvažnija svojstva

Jedan od krucijalnih elemenata na koji je važno obratiti pažnju kada se kupuju bojleri, jeste zapremina. Ona direktno pokazuje količinu vode koja može biti u jednom trenutku zagrejana u datom modelu bojlera, zbog čega je i osnovni parametar odabira. 

Konkretno, protočni imaju zapreminu do 20 litara i neograničen dovod u vremenu korišćenja, prelivni do oko 15 litara, dok su najveći akumulacioni bojleri i karakteriše ih zapremina od čak 100 ili trostruko više litara zagrejane vode, ali i svojstvo potpunog pražnjenja. U pogledu snage koja zavisi od grejača, nivo se kreće od 1,2 do čak 24 kilovata. 

Da li protočni bojleri mogu biti dobro rešenje

Protočni bojleri rade na sistemu koji ne akumulira vodu već koristi grejače kako bi u realnom vremenu protoka zagrevao na potrebnu temperaturu. Koristi sistem cevi (grejača) koji povećavaju površinu prolaska vode i na taj način isporučuje tolu vodu jer povećava zapreminu na kome grejač prenosi toplotu.

Dobr stvari kod ovog tipa su male dimenzije, verovatno i znatno manja potrošnja električne energije, nemogućnost da se bojler isprazni dok ono što ga čini nedostupnim za veliki broj korisnika je visoka cena i odgovarajuća električna instalacija.

Dimenzije i način pozicioniranja bojlera na željeno mesto

Bojleri se danas kupuju i u zavisnosti od toga za koju kvadraturu prostora i tačnu poziciju su namenjeni. Na taj način, postoje visokomontažne varijante koje se postavljaju iznad slavine, poznate još i pod nazivom nadgradne instalacije. Sa druge strane, niskomontažni bojler postavlja se ispod slavine – kuhinjskih elemenata i sanitarija, što je obično prelivni ili protočni tip za ugradnju u domaćinstvo i sve češće poslovni ambijent. 

Sa aspekta dimenzija, bojleri mogu da budu vrlo kompaktni, minijaturni i malih dimenzija, tako da zauzmu samo jednu stranu kuhinjskog elementa čija širina ne mora biti veća od 40 ili 50 centimetara. Suprotno, akumulacioni bojler ima znatno veću zapreminu, a samim tim i dimenzije, pa se može ugraditi horizontalnim ili vertikalnim pozicioniranjem na zidove kupatila. 

Način efikasnog korišćenja – upoznavanje sa tehničkim detaljima

Pre nego što se kupe željeni modeli bojlera, za svakog korisnika važno je da se upozna sa tehničkim karakteristikama koje mogu uticati na smanjenje potrošnje resursa. Činjenica je da se bojleri koriste na osnovu upotrebe električne energije i samim tim potrošnja direktno utiče na visinu iznosa mesečnog računa. 

Da bi se efikasno koristili, bojleri treba da budu zagrejani na temperaturi između 55 i 60 stepeni maksimalno, kao i da za svakodnevnu potrošnju vode budu uključeni što češće i kontinuirano, u dužem vremenskom periodu. Takođe, redovno čišćenje i otklanjanje kamenca produžava vek upotrebe, dok provera ispravnosti delova i ventila može značajno otkloniti potencijalne troškove u slučaju prekida funkcija i mogućih popravki.

Mnogo je važnih karakteristika koje imaju inovativni bojleri danas, i one se moraju detaljno razmotriti prilikom razgledanja i odabira modela za sopstvene potrebe. Neophodno je obratiti pažnju na kapacitet i snagu, zatim dimenzije i zapreminu, način i mesto postavljanja, kao i stepen efikasnosti, radi neometanog svakodnevnog korišćenja i dugogodišnjeg zadovoljstva kupaca.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here