Naslovna Saveti IT Laptop ili stoni računar, evo par saveta kako odabrati

Laptop ili stoni računar, evo par saveta kako odabrati

444
0
zrnoznanja_Razlika između laptopa i računara
Pexels.com

Laptop, koji proizvođači ponekad nazivaju notebook računarom je lični računar (PC) na baterije ili naizmeničnu struju, male veličine i lak za nošenje i prenošenje. Laptop se može pretvoriti u računar računar sa priključnom stanicom, koja je hardverski okvir koji obezbeđuje veze za periferne ulazno/izlazne uređaje kao što su monitor, tastatura i štampač. 

Na vama je da se odlučite da li da kupujete laptop ili računar i ukoliko se odlučite za kupovinu nekog od ova dva uređaja obavezno pogledajte šta se nudi na ePonudi i šta bi za vas bila najbolja moguća opcija što se tiče izbora, potreba i cena. Možete uporediti cene proizvođača i ponude a što je najbolje možete uštedeti jer su na ePonudi sve ponude i akcije na jednom mestu. 

Da li mi treba laptop ili stoni računar?

To će zavisiti od toga kakav posao želite da radite. Ako želite da obavite neke grafičke radove ili obradu slika, desktop računar je bolja opcija jer će vam dati veću platformu za rad. Ako želite da koristite računar za obavljanje svakodnevnih zadataka, kao što su pretraživanje interneta, čitanje e-pošte ili kreiranje dokumenta, laptop će biti bolji izbor. Kada je u pitanju izbor između laptopa i desktop računara, to je pre svega pitanje potrebe. 

Laptop je idealan za one koji često putuju ili se sele. Često su manji i lakši, a neki modeli imaju mnogo duže trajanje baterije od stonih računara. Međutim, laptop računari su često skuplji od desktop računara i manje su fleksibilni u pogledu proširenja. Stoni računari imaju više memorije i veću mogućnost proširenja, što ih čini idealnim za one koji žele više fleksibilnosti u pogledu proširenja. Konačno, izbor zavisi od potreba korisnika i njihovih budžetskih mogućnosti.

Razlika u dizajnu i kompaktnosti

Stoni i laptop računari su dve različite vrste računara. Koriste se za iste osnovne funkcije, ali imaju značajne razlike u dizajnu. Laptopovi su dizajnirani da budu prenosivi računari, manji su i lakši od stonikh računara. Laptop pruža mogučnost korisniku da ga stavi u krilo dok ga koristi i kao takav prilagođen je ljudima u pokretu. 

Primenu su našli a i posebno su popularni medju studentima. Konstatna mobilnost, nošenje na predavanjima, promena mesta rada i učenja su samo neki od aspekata koje sa sobom nosi studentski život. Zato je takvom stilu života i neophodan laptop obzirom da on zadovoljava sve ovo nabrojeno ispred. 

Laptopovi imaju punjive baterije koje se mogu koristiti određeno vreme daleko od izvora napajanja i na taj način nas čine manje vezanim za izvore električne energije. Ekran se okreće od tela računara da bi se otvorio i na taj način koristi jako malo prostora potrebnog za rad. Laptopovi generalno imaju manju potrošnju energije od stonih računara što ih i čini energetski efikasnijima.

Gde stoni računar odnosi prednost

Stoni računari su dizajnirani da budu stacionarni i često se nalaze na stolu. Desktop računari moraju biti priključeni na izvor napajanja da bi se koristili. Za razliku od laptopa, ekran je obično odvojen od računara, iako to nije uvek slučaj. Pošto su stoni računari generalno glomazni, stacionarni predmeti, oni mogu imati funkcije koje laptop računari nemaju. Primer je kompakt disk drajv: mnogi laptopovi više ne sadrže CD disk drajv, dok stoni računari imaju.

 Hard disk omogućava skladištenje podataka na kompakt disku ukoliko imate CD rezač. CD/DVD diskovi su diskovi koji su mali i lako prenosivi. Koriste se za čuvanje i prenos podataka, a mogu se koristiti i za čuvanje muzike, video zapisa i slika. Kompaktna disk jedinica je uređaj koji se koristi za čitanje i upisivanje podataka na kompakt disk. Uređaj takođe može da pušta CD audio i video. Kompaktni disk se može ugraditi u računar ili koristiti kao spoljni uređaj.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here