Naslovna Saveti Zdravlje Metalne ili bezmetalne krunice za zube – kako odabrati najbolju vrstu?

Metalne ili bezmetalne krunice za zube – kako odabrati najbolju vrstu?

439
0
zubar-krunice-za-zube
Pexels.com

Protetička sredstva se vremenom dosta menjaju. Takva situacija je i sa krunicama za zube koje se sada prave i od bezmetalnih komponenti i donose nove prednosti koje pacijenti traže. 

Ipak, ni metalne krunice za zube nisu izbačene iz upotrebe, a pacijenti ih biraju jer imaju nižu cenu i odlične karakteristike.

Na osnovu kojih karakteristika pacijenti donose odluke? Kakva je jedna, a kakva je druga vrsta? Zašto neko donosi odluku da plaća skuplji model i da li je on kvalitetniji?

Pronađite sve odgovore u daljem nastavku teksta i ukrasite osmeh sa najboljim navlakama.

Metalne krunice za zube su stariji model navlaka za zube

Metalokeramičke krunice za zube su prva verzija navlaka koja se koristila kako za nadoknadu nedostajuće krune, ulepšavanje zuba, ali i kao deo zubnih implantata.

Sastavljen je od metalne osnove koja je presvučena keramikom i kao takav omogućava savršenu repliku prirodnom zubu. Navlaka, uz pravilno održavanje traje dugo i ulepšava osmeh kao da je prirodan zub.

Loše strane koje imaju metalne krunice jeste to što se:

  • Potrebno je skinuti veću količinu zubne mase da bi se navlaka fiksirala,
  • Zub ima tamnu osnovu,
  • Kod nekih pacijenata dolazi do prirodnog povlačenja desni pa se može videti metalna osnova zubne krunice.

Decenijama su bile u upotrebi i popunjavale nedostajući niz tamo gde je prirodna zubna kruna previše oštećena, slomljena ili jednostavno ne izgleda lepo. Najpovoljnija je opcija pa je i sada u čestoj upotrebi kao deo nadoknade jednog ili više nedostajućih zuba.

Nova generacija navlaka za zube – bezmetalne krunice

 

Kao što samo ime kaže, bezmetalne krunice za zube su napravljene bez metalne podloge koja je u ovom slučaju cirkonijum pa na njega se postavlja keramički premaz. I ovaj zub je čvrst, stabilan i izdržava pritisak kao i prirodan zub što donosi ogromne prednosti  jer je:

  • Zub neuporedivo belji, 
  • Skida se manja količina zubne mase pa se oštećeniji zubi mogu zaštiti navlakom,
  • Zub bolje oponaša prirodni zub i nema vidljive delove metala.

Loših strana i nema, a jedina mana se ogleda u ceni koja je nešto viša, ali je opravdana visokom estetikom i novim mogućnostima.

Najbolji stomatolog u Beogradu nudi različite vrste protetičkih sredstava

 

Odluka o zubnim krunicama se donosi kako kod ugradnje mostova, proteza, implantata, navlaka i zato je važno da se poseti najbolji stomatolog u Beogradu da bi dobili različite opcije i najlepši osmeh koji vam savršeno odgovara.

Mnogi pacijenti žele što nižu cenu, neko želi blistavo bele zube koji su karakteristični za moderni postupak „hollywood smile“. Mnogi donose odluke i na osnovu toga da li nadoknađuju samo jedan ili više zuba što direktno utiče na cenu.

Upravo zbog mnogih detalja važno je da vam u odabiru pomogne najbolji stomatolog u Beogradu ili u bilo kom drugom mestu jer od toga zavisi kvalitet urađenog postupka i krajnji rezultat.

Ako imate problem sa postojećim krunama zuba, ako je ona napukla, slomljena, ima preveliki kvar….posetite stomatologa i što pre postavite veštačku navlaku jer ćete sačuvati osnovu od daljeg propadanja i sprečiti potrebu za ekstrakcijom tj. vađenjem zuba kao opcijom koju svaki stomatolog želi da izbegne.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here