Naslovna Lifestyle Moderna svadba – za koju vrstu hrane se opredeliti ?

Moderna svadba – za koju vrstu hrane se opredeliti ?

1152
0

Organizacija svadbenog veselja je veoma zahtevan i stresan posao.  Neophodno je voditi računa o svakom detalju, zadovoljstvu gostiju ali i o ličnom zadovoljstvu. Bez obzira da li je u pitanju tradicionalna ili moderna svadba ništa se ne sme prepustiti slučaju počev od najsitnijih detalja.

Moderna svadba podrazumeva i drugačiji izbor jelovnika što predstavlja jedan od bitnijih segmenata organizacije. Osim što je mladencima važno da poslužena hrana bude po njihovom ukusu, važno je da se dopadne i zvanicama što je ponekad teško uklopiti. Razlika između moderne i tradicionalne svadbe se ogleda u tome što moderna svadba dopušta više slobode u odabiru same hrane kao i svega ostalog.

Način na koji će hrana biti poslužena zavisi od veličine prostora u kome se održava veselje kao i od broja zvanica. Kada je pozvan manji broj gostiju klasičan meni je dobar izbor, ali ukoliko ste pozvali stotine zvanica švedski sto je mnogo praktičniji.

U narednom delu teksta možete pročitati kakav meni možete odabrati za vašu modernu svadbu.

Moderna svadba- klasičan meni ili švedski sto?

Klasičan meni je praktičniji za svadbe sa malim brojem zvanica, jer podrazumeva serviranje hrane po osobi. Švedski sto je pogodniji za moderne svadbe sa većim brojem gostiju, s obzirom da se zvanice same služe čime se skraćuje vreme samog posluživanja.

Švedski sto je sve zastupljeniji zbog mogućnosti kombinovanja standardnih jela koja najčešće porazumevaju roštilj, razne vrste pečenja i mnoga druga jela iz tradicionalne srpske kuhinje.

Nasuprot tradiciji na modernim svadbama se teži modernom, fensi jelovniku koji podrazumeva hranu pripremljenu na neobičan način kako bi svaka zvanica mogla odabrati nešto po svom ukusu.

Takođe, kada pravite modernu svadbu morate obratiti pažnju i na izbor alkoholnih pića. Obavezno dodajte neke neobične koktele kojima će zvanice biti oduševljene.

Moderna svadba – tradicionalna  ili moderna jela?

U zavisnosti od vaše želje, kao i od same organizacije venčanja da li se pridržavate tradicionalnih običaja ili organizujete moderno venčanje  zavisi i meni koji ćete izabrati za svadbeni ručak.

Ukoliko želite da jelo koje će biti posluženo bude u skladu sa običajima karakterističnim za našu zemlju onda su tradicionalna jela pravi izbor za vas. Ako odlučite da služite tradicionalna jela potrudite se da budu karakteristična jela vašeg podneblja spremljena na tradicionalan način kao što su ih spremali vaši preci. Tradicionalna jela se uglavnom dopadaju gostima koje čine  rođaci  i komšije koji potiču iz istih krajeva.

Kada su u pitanju moderna jela dobar izbor serviranje hrane je ketering, jer se  neka jela poput sušija serviraju u malim porcijama na velikim ovalima. Moderna svadba najčešće podrazumeva ponudu modernih jela različitih svetskih kuhinja što istovremeno predstavlja priliku da gosti isprobaju i nešto novo.

Kod modernog menija nema klasičnog posluživanja, jer se  sva jela služe u obliku kanapea. Reč je o minijaturnim i veoma ukusnim zalogajčićima koji su postali neizostavni deo svake proslave. Osim što se odlikuju izuzetnim ukusom, jednostavno i lako se pripremaju. Posluženje u obliku kanapea vam pruža mogućnost da ćaskajući sa prijateljima uživate u degustaciji različitih ukusa kao i čaši dobrog vina.

Morski plodovi, morska i rečna riba su sastavni deo jednog modernog menija. Koktel od kozica, dimljeni losos na rukoli, pavlaci i jajima su gotovo nezaobilazni deo svakog modernog menia. Ne zaboravite rižota i paste, jer za ljubitelje italijanske kuhinje ovo je neizostavno.

Salate su veoma značajan deo vašeg modernog menija. Osim što izgledaju lepo i dekorativno, gostima će prijati posebno ako su u malo većim dozama konzumirali alkohol.

Šta  za dezert – torte ili slatki sto?

Prilikom organizovanja svadbenog menija, mladenci, što je i razumljivo insistiraju na savršenoj torti. Veoma važan deo ceremonije na venčanjima je iznošenje mladalačke torte, jer je to vrhunac svadbenog veselja. Prigušeno svetlo, mali vatromet i tortu na kolicima na sredini svečane sale je obavezan deo svadbene ceremonije.

U poslednje vreme sve više parova se odlučuje za slatki sto.  To podrazumeva posluženje različitih vrsta slatkiša kao što su sitni kolači, mafini, krofne i kapkejkovi kao i veganski slatkiši.

Ovaj vid posluženja omogućava gostima da isprobaju  mnogo veći broj slatkiša u poređenju sa klasičnim posluživanjem tortom.

Čak i svadbena torta može sadržati mafine, kapkejove ili krofne. A priprema se tako što se na postolju u obliku torte postavljaju mafini ili neki drugi manji kolači.

Ovakve torte su pogodne, jer se lako serviraju a zahvalne su i za sečenje na parčiće. Naravno, ovo se podrazumeva ukoliko vam je akcenat na tradiciji gde je sečenje torte obavezan deo svadbenog rituala.

Mnogi mladenci umesto svadbene torte sve češće biraju kapkejk. Reč je o kolačiću koji se sastoji iz dva dela, od kojih bazu, tj.donji deo čini biskvit a na vrhu je krem. Ovaj kolač koji vodi poreklo iz SAD je sve popularniji slatkiš u celom svetu zbog lako dostupnih sastojaka i jeftine pripreme. Osim što lepo izgleda, veoma je ukusan tako da ćete uspeti da oduševite goste ovim novitetom.

Pre nego što krenete sa pripremom svadbe važno je da se usaglasite da li želite modernu ili tradicionalnu svadbu. I ne zaboravite, za tradicionalnu svadbu postoje davno ispisana pravila, dok za modernu pravila pišete vaš parter i vi. Kada uspešno obavite sve pripreme za svadbu ostaje vam samo da uživate u veselju, ali i u dobrom posluženju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here