Naslovna Lifestyle Turizam Najlepša mesta na svetu – TOP destinacije

Najlepša mesta na svetu – TOP destinacije

2176
0
koloseum

Na našoj zemaljskoj kugli postoji toliko mnogo prelepih mesta koja bi trebalo da posetite ako vam se ikada bude ukazala prilika, da ih je teško svesti na svega nekoliko najlepših. Baš je bilo teško odlučiti se, ali smo mi ipak pronašli neka zaista lepa mesta, vođeni sopstvenim ukusom. Ako i ne budete u prilici da obiđete sve ove destinacije, nije naodmet uživati u njihovim lepotama bar ovako digitalno. Ovo su za nas najlepša mesta na svetu, ukoliko vi imate neko koje je na vas ostavilo jak utisak, a da nije na spisku slobodno ga dodajte u komentarima.

Bez obzira da li ste lјubitelј prirode, istorijskih znamenitosti ili bi se radije prepustili čarima muzeja ili pak želite da doživite posebnu atmosferu u nekoj nepoznatoj zemlјi, mi imamo nešto za vas. Najlepša mesta na svetu čekaju samo na vas!

1. Ha Long – Vijetnam

Ha Long

Izuzetni zaliv Ha Long nalazi se na krajnjem severu Vijetnama, blizu granice sa Kinom. Možda znate ovaj impresivni pejzaž iz čuvenog filma o Džejms Bondu „Sutra nikad ne umire.“

U sastavu zaliva Ha Long nalaze se 3.000 ostrva, ostrvaca, pećina i morskog stenja. Ha Long je dobio ime po legendi prema kojoj je ostrva formirao zmaj Halong, zapravo Ha Long znači „gde se zmaj spustio u more“.

Ako se nekada nađete ovde, preporučujemo: najam čamca i kupanje u tirkizno plavom moru, kažu neopisivo iskustvo!

2. Koloseum – Italija

koloseum

Možete da posetite bezbroj atraktivnih lokacija u glavnom gradu Italije, Rimu, ali ne propustite priliku da posetite jedinstveni Koloseum. Ogromna arena namenjena najvećim spektaklima toga doba, bila je domaćin neverovatnih gladijatorskih borbi u čast vladajućeg cara. Njega su konstruisali carevi Flavijevske dinastije, pa je Koloseum u Rimu prvobitno bio nazvan „Flavijev amfiteatar“. Izgradnja ovog neverovatnog zdanja započeta je 72. godine n.e. Amfiteatar je građen od peska i betona i najveći je ikada izgrađen. Po nekim procenama mogao je da primi negde između 50 i 80 hilјada lјudi. Uzbudlјivo iskustvo!

3. Amazonske prašume – Južna Amerika

Duboko zelenilo puno života: to su klјučne činjenice amazonske prašume. Verovatno ne postoji još jedna džungla na svetu koja je toliko impresivna. Svoje ime duguje reci Amazon, drugoj najdužoj na svetu ali prvoj po količini vode. Šume Amazona zauzimaju negde oko 5,5 miliona kvadratnih kilometara površine. Prostire se na površini devet južnoameričkih država. S dobrim razlogom, Amazon nazivaju i „zelenim plućima zemlјe”. Možda ovo nije toliko izvesna destinacija za putovanje ali je tolika lepa i puna života da je nismo nikako mogli izostaviti.

4. Piramide u Gizi – Egipat

Ako postoji neko istorijsko mesto na svetu koje makar jednom u životu morate posetiti, to su Egipatske piramide u Gizi! Ogromne građevine u sred pustinje i mistika vezana za izgradnju ovih impozantnih grobnica staroegipaskih faraona. Neverovatni glavni grad Kairo. Preporučujemo da sve ovo ne propustite tokom boravka u Egiptu. Čuvene piramide u Gizi, ukupno 6 komada, ubrajaju se među najstarije zgrade na svetu. Bićete očarani!

5. Tadž Mahal – Indija

tadž mahal

Tadž Mahal je verovatno najglamuroznija grobnica na svetu, ali i najposećenija atrakcija u Indiji. Znamo i zašto, jer je ovo mesto više nego impresivno! Simetrična građevina od belog mermera u kontrastu sa azurno plavetnim nebom.

Tadž je građen između 1631. i 1654. godine, a u izgradnji je učestvovalo više od 22.000 ljudi. Iza izgradnje ovog u biti mauzoleja, stoji jedna velika ljubavna priča. Šah Džahan (1594 -1666) inače jedan od najvećih vladara u Indiji, zavoleo je i oženio ćerku persijskog plemića, kojoj je kasnije dao počasno ime Mumtaz Mahal (dragi ukras planete). Njihova ljubav je imala tragičan kraj. A posle njene smrti i velike tuge Šah je odlučio da podigne najlepšu grobnicu na svetu.

Ako ste u Indiji, poseta gradu Agra je obavezna.

6. Angkor Vat – Kambodža

Angkor Vat

Nemojte napustite divnu zemlјu Kambodžu a da propustite „Grad hramova“, veliki arheološki kompleks sačinjen od mnogobrojnih drevnih hramova i drugih spomenika. Verovatno najpoznatiji hram je Angkor Vat, posetite ga pri izlasku sunca i doživećete najlepše iskustvo!

Angkor Vat zauzima površinu od 2 km² i predstavlјa najveći verski objekat na svetu. Sagrađen je početkom 12. veka kao državni hram i posvećen bogu Višnuu. Danas je simbol Kambodže, a njegova silueta krasi zastavu ove zemlje.

7. Veliki kanjon Kolorada – SAD

“Grand kanjon”  je ogroman kanjon sa dužinom od 447 km i dubinom od 4428 metara jedan je od najvećih kanjona na svetu. Možda nije najveći ali jedan od najposećenijih nacionalnih parkova sa preko 6 miliona posetilaca godišnje. Možete da otkrijete čuda prirode na različite načine, počev od vidikovaca pa do uzbudljive vožnje čamcima brzacima reke Kolorado.

8. Veliki Kineski zid – Kina

Hilјade kilometara dug i više od 2000 godina star Veliki Kineski zid predstavlja impozantnu građevinu koju svakako treba obići makar jednom u svom životu. Iako se često priča kao da je to jedna neprekidna građevina, legendarni kineski Veliki zid je zapravo niz kamenih utvrđenja koji prolaze kroz promenlјivi pejzaž zemlјe od korejske granice do pustinje Gobi.

Iako važi uverenje da je Kineski Veliki zid jedini objekat građen ljudskom rukom koji se može videti sa Meseca golim okom, to svakako nije tačno. Međutim, budite sigurni da je mnogo lepši i impresivniji izbliza.

9. Luvr – Francuska

Luvr je muzej u Parizu, jedan od najvećih i najpoznatijih. U njemu se čuvaju mnoga najpoznatija remek dela zapadne civilizacije, uklјučujući Mona Lizu Leonarda da Vinčija i Milosku Veneru. Veliki broj slika izloženih u muzeju bio je u vlasništvu raznih kralјeva koji su živeli u Louvru u vreme kada je to bila kralјevska rezidencija. Sa svojih 8 miliona posetilaca godišnje, Luvr je najposećeniji muzej na svetu. Ukoliko se odlučiite da posetite ovo zdanje, bićete svedoci prebogate istorije zapadne kulture.

10. Maču Pikču – Peru

Maču Pikču je opiplјiv dokaz urbanog carstva Inka na vrhuncu svoje moći i dostignuća – građevine od klesanog kamena spojenog bez maltera tako čvrsto da se u njihove pukotine ne može probiti nožem.

Kompleks palata, hramova i kuća možda je izgrađen kao svečano mesto, vojno uporište ili odmaralište vladajućih elita – njegova dramatična lokacija sigurno je pogodna za bilo koju od tih namena. Ruševine leže na visokom grebenu, na nespristupačnim padinama planinskog lanca Urubamb na najvišem delu istočnih Anda na visini od 2.350 metara.

Ukoliko nemate uslova da posetite neko od ovih mesta, nemojte očajavati, postoje prelepa mesta i tu u našoj okolini, pogledajte najlepša mesta u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here