Naslovna Lifestyle Turizam Najlepša mesta u Srbiji za vikend putovanje

Najlepša mesta u Srbiji za vikend putovanje

2965
0

Srbija je zemlja izuzetno bogata prirodnim lepotama, znamenitostima, jezerima i banjama – pa zašto ne iskoristiti sve ove sadržaje za lepo ispunjeno vikend putovanje? Gde god da se nalazite u Srbiji, do odabrane vikend destinacije vam neće trebati više od nekoliko časova vožnje, a najvažnije koje smo izdvojili su vrlo pristupačne za prilazak.

Za lepo provedeno vreme i odmor nisu uvek neophodne plaže, avion i hoteli – ponekad su najlepša mesta upravo u vašoj neposrednoj blizini! U nastavku teksta navodimo nekoliko najatraktivnijih destinacija za vikend putovanja, zbog kojih ćete Srbiju voleti još više.

#1 Kopaonik – priroda i komfor na dohvat ruke

Kopaonik je jedna od najlepših planina u zemlji i regionu, pa je neretko prvi izbor svih onih koji žele da se odmore od gradske gužve i buke. Smeštaj u apartmanima na Kopaoniku je odlična opcija ukoliko planirate vikend na ovoj planini, a možete biti sigurni da će i hoteli ispuniti sva vaša očekivanja!

Kopaonik spada među omiljene srpske planine, jer osim zimskog uživanja nudi i mogućnost za fenomenalan letnji odmor. Prelepa priroda, bujna flora i niz znamenitosti na planini predstavljaju vrlo zanimljiv sadržaj za svakog ko želi ispunjen, zdrav i relaksirajući vikend na planini.

Čist vazduh i šetnje planinskim stazama, uz predivan pogled koji se pruža sa Pančićevog vrha, predstavljaju najlepši način da provedete svoj vikend daleko od gužve, ali i da se oprobate u streličarstvu, orijentiringu, istraživanju prirode i drugim aktivnostima u planinskom okruženju.

#2 Srebrno jezero – vikend sa porodicom ili prijateljima

Na samo 110 kilometara od Beograda, smeštena je jedna od najlepših vikend destinacija u Srbiji. Reč je o Srebrnom jezeru, koje je odličan izbor za porodični odmor, ali i za “beg” u prirodu sa društvom.

Sadržaj turističkog kompleksa na jezeru zadovoljava sve potrebe posetilaca, pa ovde možete uživati u restoranima, kafićima, odličnom smeštaju, ali i šetnjama po uređenim stazama oko jezera.

Ukoliko vas lepo vreme posluži, u jezeru se možete i okupati, voziti pedalinu ili u drugom slučaju – uživati u akva parku koji ima čak pet bazena različite dubine, tobogane i sve što vam je potrebno za uživanje tokom vikenda u ovom kompleksu. Ukoliko ste raspoloženi za obilaske, možete se odlučiti i za krstarenje Dunavom, prilikom kog se obilaze Golubačka tvrđava, Ramska tvrđava i ušće reke Pek.

#3 Golubac – bajkovito utvrđenje na istoku Srbije

Golubačka tvrđava je spomenik od izuzetnog značaja za Srbiju, smešten u Nacionalnom parku Đerdap. Ovaj predeo karakterišu visoke litice koje nadgledaju obalu Dunava, a Đerdap obiluje prelepim prirodnim prizorima koji ostavljaju bez daha.

Upravo zato su Golubac i Đerdap postali velike atrakcije koje privlače ogroman broj posetilaca iz zemlje i regiona, a ukoliko se i vi odlučite za obilazak ovih znamenitosti, uvek možete odsesti u Golupcu koji nudi brojne opcije za udoban smeštaj.

Ukoliko posetite Golubac, pripremite se na aktivan vikend tokom koga ćete obići tvrđavu, krstariti Dunavom i posetiti Lepenski vir – jedno od najznačajnijih arheoloških otkrića.

#4 Vrnjačka Banja – opuštajući vikend uz termalne izvore

Za one koji žele potpuni ugođaj i miran vikend – preporučujemo odlazak u Vrnjačku Banju. Ukoliko izaberete boravak u hotelu, imaćete na raspolaganju spa i wellness programe, masaže i druge relaksirajuće sadržaje, mada se ono najlepše u Vrnjačkoj Banji nalazi van hotelskih soba.

Vrnjačka Banja se može pohvaliti sa čak sedam termalnih, lekovitih izvora koji se koriste u svrhe banjske terapije, a u njima možete uživati bez obzira na to da li imate neki zdravstveni problem ili samo želite relaksaciju. Osim toga, šetnja kroz Banju će vas odvesti do Mosta ljubavi, Zamka kulture i drugih znamenitosti i lepota po kojima je ovo mesto poznato.

#5 Kanjon reke Uvac

Specijalni rezervat prirode Uvac je jedna od najlepših atrakcija u Srbiji, pogodna za vikend posete tokom kojih možete da se smestite u Novoj Varoši ili Sjenici. Rezervat obuhvata tri veštačka akumulaciona jezera: Uvačko, Zlatarsko i Radoinjsko.

Karakterišu ga jedinstvene biljne i životinjske vrste, a najznačajniji je Beloglavi sup – jedna od oko 140 vrsta ptica koje naseljavau rezervat. Beloglavi sup je vrsta orla koja je pre nekoliko godina bila pred izumiranjem na području naše zemlje, a sada je ujedno i zaštitni znak čitave uvačke doline.

Kanjon reke Uvac je prepoznatljiv po svojim ukleštenim meandrima, koje je sama rečna struja usekla u krečnjačke stene. Postoji nekoliko vidikovaca koji pružaju prelep pogled na kanjon i uvačku prirodu, pa se sigurno nećete pokajati ukoliko jedan vikend posvetite Uvcu i njegovim lepotama, jer zaista ima šta da se vidi.

Vikend odmor u Srbiji može biti itekako ispunjen, lep i zanimljiv, naročito ukoliko ste ljubitelji prirode, starih znamenitosti i netaknutih lepota koje ostavljaju bez daha. Sve navedene destinacije nude i dobre mogućnosti za vikend smeštaj ili duži boravak, pa nema razloga da svoj odmor ne isplanirate upravo na nekoj od njih. Lep vikend vam želimo!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here